Ministarstvo odbrane: Jedinstvena podrška Ukrajini u borbi za slobodu i integritet

“Koalicija od preko 50 država jedinstvena je u namjeri da se nesmanjenim intezitetom nastavi podrška i pomoć Ukrajini u borbi za slobodu i integritet države”, kazali su iz Ministarstva odbrane

2639 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Ministarstvo odbrane
Foto: Ministarstvo odbrane

Koalicija od preko 50 država jedinstvena je u namjeri da se nesmanjenim intezitetom nastavi podrška i pomoć Ukrajini u borbi za slobodu i integritet, saopšteno je iz crnogorskog Ministarstva odbrane nakon sastanka Kontakt grupe za Ukrajinu koji je održan u Njemačkoj.

Načelnik Generalštaba Zoran Lazarević predvodio je delegaciju Ministarstva odbrane na sastanku koji je danas održan u Vazduhoplovnoj bazi Ramštajn, na poziv američkog ministra odbrane Lojda Ostina.

Konferenciju su, pored Ostina, otvorili ministri odbrane Njemačke i Ukrajine, Boris Pistorius i Rustem Umerov.

“Koalicija od preko 50 država jedinstvena je u namjeri da se nesmanjenim intezitetom nastavi podrška i pomoć Ukrajini u borbi za slobodu i integritet države”, kazali su iz Ministarstva odbrane.

Iz tog Vladinog resora su rekli da su ministri razmatrali mehanizme i modalitete pojačanog angažovanja i definisanja dugoročnih ciljeva s obzirom na to da ratna dejstva ne prestaju, i da su stradanja ljudi i uništenje infrastrukture i brojnih dobara na prostoru Ukrajine sve veća.

“Svakodnevne iscrpljujuće borbe na dugoj liniji fronta troše kapacitete i resurse ukrajinskog naroda i vojnika, i pomoć i podrška na mnogim poljima danas i u mjesecima koji dolaze od presudnog su značaja za ostvarivanje prevlasti na bojnom polju”, kaže se u saopštenju.

Ističe se da su očigledne namjere Rusije da pojača napadne operacije, te da u cilju zadovoljenja potreba na bojnom polju poveća proizvodnju vojnog naoružanja i borbene opreme.

“Pored toga, očekuju mobilizacije snaga u većem broju i formiranje novih vojnih jedinice kojima bi se dodatno pojačao pritisak na ukrajinske branioce, ali i na ukupnu domaću i stranu javnost da Rusija radi ispravne stvari”, dodaje se u saopštenju.

Iz Ministarstva su kazali da su, pored podrške u isporuci municije i borbene tehnike, ministri jedinstvenog stava da se intezivira podrška u obuci ukrajinskih vojnika i instruktora u svim kritičnim oblastima.

“Posebno za upravljanje sistemima za zaštitu vazdušnog prostora, izvršenje zadataka iz domena medicinske i logističke podrške u zahvatu linije fronta i upravljanja bespilotnim letilicama i drugim složenim sistemima”, naveli su iz Ministarstva.

Ministri su, dodaje se u saopštenju, ocijenili da će povećanje izdvajanja za potrebe odbrane u mnogim državama doprinijeti i snažnijoj podršci Ukrajini u zaštiti suverenite teritorije.

Bonus video: