Popović: WPL važna platforma za promociju uloge žena u politici i društvu

Delegacija Crne Gore na samitu Žena političkih liderki

1643 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Skupština Crne Gore
Foto: Skupština Crne Gore

Delegaciju Crne Gore koja učestvuje na samitu WPL-a (Žena političkih liderki) u Atini, a koju čine potpredsjednica Skupštine Zdenka Popović i poslanice Maja Vukićević, Simonida Kordić, Drita Lola i Jevrosima Pejović, uz ambasadorku Crne Gore u Grčkoj Anu Vukadinović, ugostila je predsjednica Grčke Katerina Sakelaropulu, na prijemu dobrodošlice u predsjedničkoj palati.

Popović se zahvalila predsjednici Sakelaropulu na srdačnom gostoprimstvu i prilici da Crna Gora učestvuje na WPL samitu. Istakla je važnost te platforme za promociju uloge žena u politici i društvu te izrazila nadu u plodnu saradnju između dvije zemlje u ostvarivanju ciljeva rodne ravnopravnosti, saopštio je kabinet potpredsjednice Skupštine.

Članice delegacije - Vukićević, Kordić, Lola i Pejović - takođe su aktivno učestvovale u razgovoru i izražavanju podrške svim ciljevima samita. Posebno su istakle važnost radu na ostvarivanju rodne ravnopravnosti kako politici i u društvu u cjelini, te su podijelile svoja iskustva i perspektive o mogućnostima unaprjeđenja položaja žena u javnom životu.

Popović se posebno zahvalila na pozivu i Silvani Koh Merin, predsjednici i osnivačici WPL-a, "jer joj je na taj način omogućava da doprinese širem razumijevanju i vidljivosti napretka koji je ostvaren u oblasti rodne ravnopravnosti i političkog angažmana u Crnoj Gori."

"Popović, Vukićević, Kordić, Lolla i Pejović su u brojnim razgovorima, osim predsjednicu Republike Grčke i predsjednicu WPL-a, i ostale učesnice samita informisale o postignućima Skupštine Crne Gore i Ženskog kluba, među kojima su Dame Eleanor Laing, potpredsjednica Donjeg doma Ujedinjenog Kraljevstva, Olga Kefalogianni, ministarka turizma Republike Grčke, Rejhana Dervišević poslanica u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine, Efthymia Loannidou, koordinatorka grčkih nevladinih organizacija za Evropski ženski lobi, Linda Robinson, viša saradnica za žene i inostranu politiku Savjeta o inostranim odnosima i Lindiwe T. Dlamini, predsjednica Senata Kraljevine Svazilend", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: