Milović: Crna Gora odlučna da procesuira ratne zločine

Ministar pravde se sastao sa komesarkom Savjeta Evrope za ljudska prava Dunjom Mijatović

3750 pregleda 8 komentar(a)
Milović i Mijatović, Foto: Ministarstvo pravde
Milović i Mijatović, Foto: Ministarstvo pravde

Crna Gora je odlučna da procesuira ratne zločine, poručio je ministar pravde Andrej Milović na sastanku sa komesarkom Savjeta Evrope (SE) za ljudska prava, Dunjom Mijatović.

Milović je rekao da je, uzimajući u obzir izazove sa kojima se susrijeće region, posebno u kontekstu suočavanja sa prošlošću i ostvarivanja pravde, neupitna podrška radu Specijalnog državnog tužilaštva i Vrhovnog državnog tužilaštva na rasvjetljavanju ratnih zločina.

On je, kako je saopšteno iz Ministarstva pravde, naglasio da je Crna Gora, kao potpisnica Ljubljansko–haške konvencije, odlučna da se na pravi način sprovede proces suočavanja s prošlošću.

Milović je dodao da tome svjedoči i odlična saradnja sa Međunarodnim Rezidualnim Mehanizmom za krivične sudove.

On je kazao da je Crna Gora uspostavljena kao građanska država koja baštini vrijednosti multietničkog, multikonfesionalnog i multikulturalnog karaktera, i da je opredjeljenje za očuvanje tih vrijednosti neupitno.

Navodi se da je Milović istakao značaj saradnje sa Mijatović u njenim aktivnostima usmjerenim ka zaštiti najranjivijih grupa, kao i fokus na pitanja slobode medija, zaštitu životne sredine, rodnu ravnopravnost i prevenciju rodno zasnovanog nasilja.

To su, kako je dodao, ključni prioriteti Ministarstva pravde i Vlade.

U saopštenju se navodi da Ministarstvo pravde posvećeno radi na izmjenama legislative po instukcijama iz Brisela, kako bi Crna Gora za vrijeme belgijskog predsjedavanja ispunila uslov za usvajanje Izvještaja o ispunjenosti privremenih mjerila.

Kako se navodi u saopštenju, Milović je detaljno upoznao Mijatović sa ključnim aktivnostima i inicijativama koje Ministarstvo sprovodi u cilju ispunjavanja evropskih standarda u oblasti pravosuđa.

“Radimo na izmjenama i dopunama čitavog seta zakona koji će naše zakonodavstvo učiniti efikasnim i potpuno kompatibilnim sa pravnom tekovinom Evropske unije (EU), kako bi, zahvaljujući i reformama i unapređenju pravosudnih institucija, pravosudni sistem postao potpuno spreman za pristupanje Crne Gore EU”, kazao je Milović.

Na sastanku je, kako je saopšteno iz Ministarstva, izražen jasan stav o neophodnosti nastavka aktivnosti na unapređenju slobode izražavanja i slobode medija u Crnoj Gori, kao osnove demokratskog društva.

"S tim u vezi, Milović je ponovio podršku Platformi Savjeta Evrope za zaštitu novinarstva i bezbjednost novinara i informisao komesarku da je Crna Gora, nakon pet godina, početkom novembra 2023. zatvorila četiri slučaja napada na novinare", kaže se u saopštenju.

Navodi se da je Milović informisao Mijatović da Vlada intenzivno radi na pripremi novih medijskih zakona, uz podršku SE.

“Takođe, iskazano je zadovoljstvo kontinuiranim intenzitetom dijaloga i saradnje na najvišem nivou između Crne Gore i SE, kao i posvećenost obje strane unapređenju vladavine prava, zaštiti ljudskih prava i očuvanju demokratskih vrijednosti”, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: