Poziv na ubrzanje integracionog procesa za zemlje Zapadnog Balkana

Usvajanjem Zajedničke izjave završena deveta konferencija predsjednika parlamenata Strategije EU za Dunavski region

2228 pregleda 0 komentar(a)
Učesnici konferencije, Foto: Kabinet potpredsjednika Skupštine Crne Gore
Učesnici konferencije, Foto: Kabinet potpredsjednika Skupštine Crne Gore

Učesnici Konferencije predsjednika parlamenata Strategije Evropske unije (EU) za Dunavski region jednoglasno su podržali zemlje Zapadnog Balkana kada je u pitanju njihovo članstvo u EU i pozvali na ubrzanje integracionog procesa sa tim državama, saopšteno je iz crnogorske Skupštine. Iz Skupštine su kazali da je u utorak, usvajanjem Zajedničke izjave, završena deveta konferencija predsjednika parlamenata Strategije EU za Dunavski region.

Konferenciji je, na poziv predsjednika Nacionalnog savjeta Austrije Volfganga Sobotke, prisustvovao potpredsjednik parlamenta Boris Pejović.

straegija eu pajoević
foto: Kabinet potpredsjednika Skupštine Crne Gore

Kako se navodi, dvodnevnu konferenciju je obilježila rasprava organizovana u tri panela, posvećena bezbjednosti u Dunavskom regionu, značaju obrazovanja za jačanje demokratije kao i načinima povezivanja Dunavskog regiona kao jedinstvenog kulturnog, prirodnog i naučnog područja.

“U okviru prvog panela posvećenog bezbjednosti, govornici su potvrdili potpunu podršku očuvanju teritorijalnog integriteta Ukrajine i pozvali na ubrzanje procesa pregovora sa pet država Dunavskog regiona koje su kandidati za članstvo u EU, a među kojima se nalazi i Crna Gora”, kaže se u saopštenju.

Učesnici konferencije su, dodaje se, govorili su o izazovima vezanim za migracione tokove, prekogranični kriminal i trgovinu ljudima, te asimetrične prijetnje poput sajber napada.

U saopštenju se navodi da je u fokus druge sesije bio na značaju upoznavanja mladih sa funkcionisanjem demokratskog političkog sistema, i da su panelisti razmijenili iskustva o dobrim praksama koje u ovoj oblasti sprovode u svojim parlamentima.

straegija eu pajoević
foto: Kabinet potpredsjednika Skupštine Crne Gore

Iz parlamenta su rekli da je, u okviru te sesije, Pejović govorio je o dostignućima Skupštine Crne Gore, ističući da je kroz Demokratske radionice „Barbara Pramer“ koje organizuje skupštinski Edukativni centar za 12 godina prošlo više od 33 hiljade osnovaca iz svih crnogorskih opština.

Kako su naveli, na trećem panelu učesnici su razgovarali o modalitetima kulturne i akademske saradnje koji mogu unaprijediti povezivanje država unutar Dunavskog regiona.

“Istakli su da treba posebno pojačati saradnju u prigraničnim područjima koja su međusobno upućena jedna na druge”, navodi se u saopštenju.

Bonus video: