Dio poslanika većine predlaže da sudije Ustavnog suda idu u penziju sa 67 godina

Ustavni sud bi do kraja godine mogao ostati bez troje sudija, koji stiču uslov za penziju

17920 pregleda 11 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Grupa poslanika dostavila je Skupštini Predlog zakona o dopuni Zakona o Ustavnom sudu Crne Gore, kojim je predviđeno produžavanje funkcija sudijama tog suda.

"Sudiji Ustavnog suda prestaje funkcija kad navrši 67 godina života i 40 godina staža osiguranja", piše u Predlogu kojeg su potpisali šefovi poslaničkih klubova Nove srpske demokratije Slaven Radunović, Pokreta Evropa sad Vasilije Čarapić, Socijalističke narodne partije Bogdan Božović, Albanskog foruma Nikola Camaj, kao i poslanik Demokratske narodne partije (DNP) Vladislav Bojović.

Kako su "Vijesti" ranije pisale, Ustavni sud bi do kraja godine mogao ostati bez troje sudija, koji stiču uslov za penziju.

Ustavni sud je 15. decembra prošle godine obavijestio parlament da sudija i predsjednik tog suda Milorad Gogić 27. maja stiče uslov za odlazak u penziju, koji tada, prema odredbama starog Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO), puni 66 godina. Nakon toga je Ustavni odbor Skupštine 22. januara raspisao oglas za izbor jednog sudije Ustavnog suda i procedura je u toku.

Ove godine uslov za penziju stiču i sudija Budimir Šćepanović, kao i sutkinja Dragana Đuranović, jer su u januaru na snagu stupile izmjene Zakona o PIO, kojima je propisana jedinstvena starosna granica za sticanje prava na starosnu penziju od 65 godina života.

Međutim, sporenja pravnika o tome po kom zakonu bi trebalo da se penzionišu sudije Ustavnog suda, traju nekoliko godina.

Zakonom o radu propisano je da radni odnos po sili zakona prestaje kad zaposleni navrši 66 godina života, dok u Zakonu o PIO piše da "osiguranik stiče pravo na starosnu penziju kad navrši 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja”. Treći akt koji se bavi pitanjem prestanka radnog odnosa je Zakon o državnim službenicima i namještenicima, kojim je propisano da službeniku, odnosno namješteniku radni odnos prestaje po sili zakona kad navrši 67 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja.

U obrazloženju predloga dopuna Zakona o Ustavnom sudu navedeno je da je Ustavom propisano da predsjedniku i sudiji Ustavnog suda prestaje funkcija prije isteka vremena na koje je izabran, izmedu ostalog, i ispunjenjem uslova za starosnu penziju.

"Predloženom dopunom Zakona o Ustavnom sudu Crne Gore unapređuje se postojeći zakonski okvir na način da se u dovoljnoj mjeri uvaži stručnost i profesionalno iskustvo sudija Ustavnog suda i da se omogući da sudije Ustavnog suda obavljaju funkciju do trenutka kumulativnog ispunjavanja uslova 67 godina života i 40 godina staža osiguranja, odnosno do navršenja radnog vijeka", piše u obrazloženju.

Bonus video: