Borozan: Zakon o Prijestonici od životnog značaja za Cetinje

Borozan je kazao da cetinjski SD smatra da bi Vlada Crne Gore trebala da afirmiše ideju da jedan broj diplomatskih i konzularnih predstavništava stranih država budu smještena na Cetinje, gdje su ona i prvi put otvorena, jer bi i na ovaj način Cetinju bilo vraćano nešto od stare slave
114 pregleda 4 komentar(a)
Cetinje grad, Foto: Shutterstock
Cetinje grad, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.08.2017. 10:07h

Usvajanjem zakona o Prijestonici država Crna Gora počinje da vraća atribute Prijestonice svom prijestonom gradu, kazao je potpredsjednik cetinjskog odbora SD-a Nikola Borozan.

"Cetinju je oduzimanjem nekadašnjeg statusa zaustavljen dotadašnji trend i sadržaj razvoja, pa bi usvojeni zakon trebao da iskaže punu moralnu, istorijsku i ekonomsku odgovornost države prema svojoj Prijestonici. Smatramo izuzetno značajnim činjenicu da će predloženim zakonskim rješenjima, jedan broj novih državnih institucija biti preseljen na Cetinje, pored već postojećih, pa će tako Rezidencija Predsjednika Crne Gore, sjedište Ustavnog suda i Ministarstva kulture, kao i Ministarstvo vanjskih poslova, dodatno uticati na adekvatno pozicioniranje Cetinje kao značajnog kulturno-istorijskog i diplomatskog centra Crne Gore", kazao je Borozan.

Borozan je kazao da cetinjski SD smatra da bi Vlada Crne Gore trebala da afirmiše ideju da jedan broj diplomatskih i konzularnih predstavništava stranih država budu smještena na Cetinje, gdje su ona i prvi put otvorena, jer bi i na ovaj način Cetinju bilo vraćano nešto od stare slave.

"Na taj način će Prijestonica ponovo postati diplomatski centar Crne Gore i Socijaldemokrate će na tome snažno insistirati. Ovim zakonom je propisana još jedna veoma važna stvar za Cetinje, a to je formiranje posebnog fonda za razvoj Prijestonice, u koji bi se tokom godine slivala sredstva u ravni od jedan odsto tekućeg državnog budžeta, pa je na rukovodstvu Prijestonice i Senatu velika odgovornost u pogledu ulaganja navedenih novčanih sredstava u projekte od strateškog značaja za razvoj Cetinja. Doprinos usvajanju zakona o Prijestonici dali su i poslanici Socijaldemokrata Crne Gore, bez čije podrške u Parlamentu to ne bi bilo moguće. Sigurno smo da će Socijaldemokrate zadobiti povjerenje birača na predstojećim lokalnim izborima, kako bi mogli da iniciraju i sprovedu sva kvalitetna rješenja za unaprijeđenje života i rada građana Prijestonice", zaključio je Borozan.

Bonus video: