Smijenjena Opštinska izborna komisija Šavnika, elektronska sjednica održana bez predstavnika opozicije

Predsjednica SO Šavnik Nadežda Kotlica kazla da je kontaktirala predstavnike opozicionih stranaka kako bi sjutra do 13 časova predložili predstavnike za novi sastav OIK-a

24310 pregleda 9 komentar(a)
Šavnik, Foto: Setlana Mandić
Šavnik, Foto: Setlana Mandić

Skupština Opštine Šavnik usvojila je večeras na elektronskoj sjednici odluku o razrješenju Opštinske izborne komisije, kazala je "Vijestima", predsjednica SO Šavnik, Nadežda Kotlica

"Sjednici je od 19 odbornika DPS i SD prisustvovalo 18, dok su odbornici opozicije juče kazali da sjednici neće prisustvovati jer nemaju povjerenje u ovakav vid održavanja sjednice. Na sjednici su van snage stavljene cijene komunalnoh usluga, pa će građani Šavnika plaćati deset odsto nižu cijenu u odnosu na godinu ranije. Produžili smo rok važenja Strateškog plana, a što se tiče izbora novih članova OIK-a, to je ostavljeno za sjutra, kada će u 18 časova biti nastavljena sjednica", kazala je Kotlica.l

Kako je istakla, nakon završetka sjednice kontaktirala je predstavnike opozicionih stranaka kako bi sjutra do 13 časova predložili predstavnike za novi sastav OIK-a.

"Na ovaj način ispunjeni su uslovi koje je postavila Vlada Crne Gore, odnosno Ministarstvo javne uprave i stvoreni su uslovi da lokalna vlast nastavi normalno da funkcioniše. Na održavanje elektronske sjednice smo se odlučili zbog prethodnih događaja. Željeli smo da smirimo tenzije i da na demokratski način održimo sjednicu i riješimo novonastalu situaciju", kazala je predsjednica SO Šavnik.

Sjednica je bila zakazana za ponedjeljak, ali nije održana jer su pristalice opozicionih partija ušli u skupštinsku salu i odbijali istu da napuste, ističući, kao i odbornici opozicije, da je sjednica nezakonito zakazana.

Opština je slučaj prijavila policiji i tužilaštvu, a tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu (ODT) u Pljevljima izjasnio se da se u radnjama osoba, koje su prijavljene da su neovlašćeno ušle u zgradu Opštine Šavnik, ne stiču elementi krivičnog djela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti.

Sjednica SO Šavnik zakazana je nakon odluke Vlade o lokalnim samoupravama Šavnika, Budve i Andrijevice. Vlada je prošle sedmice tim skupštinama opština dala rok od deset dana da izvrše zakonom utvrđene obaveze u cilju izlaska iz krize vlasti koja ih duže vrijeme potresa. Opština Šavnik je upozorena da mora preduzeti mjere prema Opštinskoj izbornoj komisiji (OIK) radi izvršavanja rješenja Državne izborne komisije kojima je naloženo da OIK donese odluku o ponavljanju glasanja na biračkim mjestima – “Sala SO Šavnik” i “Kafana Kruševice” i donese strateški plan razvoja Opštine.

Državna izborna komisija do sada je održala 60 sjednica posvećenih izborima u Šavniku i donijela 120 rješenja kojima je naložila da OIK Šavnika donese odluku o ponavljanju izbora, što se nije dogodilo, jer su četiri člana OIK-a, od ukupno osam, iz redova opozicije, tokom glasanja bili protiv ili uzdržani.

Izbori u Šavniku su počeli 23. oktobra 2022. godine, kada su održani u još 13 opština, ali nakon devet ponavljanja, cijepanja glasačkih listića, razbijenih glasačkih kutija, sprječavanja glasanja, verbalnih i fizičkih konflikta, brojnih prijava, ušlo se u ćorsokak – na glasačkim mjestima u zgradi SO i u selu Kruševice, gdje je upisan 541 birač, izbori nijesu okončani.

Bonus video: