Sjednice Skupštine Glavnog grada vjerovatno neće biti danas: Lokalna vlast se ipak ljulja?

Bivši odbornici PES-a navodno ljuti jer dogovor sa gradonačelnicom nije ispoštovan, pregovori se nastavljaju danas

18918 pregleda 44 reakcija 15 komentar(a)
Sa ranije sjednice Skupštine Glavnog grada, Foto: Nikola Saveljić
Sa ranije sjednice Skupštine Glavnog grada, Foto: Nikola Saveljić

Sjednica Skupštine Glavnog grada danas vjerovatno neće biti održana, jer joj neće prisustvovati predstavnici novog kluba odbornika, saznaju “Vijesti”.

Izvor “Vijesti” iz odborničke većine rekao je da sinoć na sastanku predstavnika konstituenata podgoričke vlasti nije postignut dogovor između sadašnjih i bivših odbornika Pokreta Evropa sad (PES). Sastanak je održan na zahtjev pet odbornika koji su nedavno napustili PES, nakon što je iz njega izašao i predsjednik države Jakov Milatović.

Šef kluba odbornika PES-a Vasilije Čarapić rekao je da se pregovori nastavljaju danas.

“Imamo novi klub unutar većine i to je nova realnost, oko te realnosti treba da postignemo dogovor za nastavak rada. Nastavićemo pregovore”, rekao je Čarapić novinarima nakon sastanka većine u Skupštini Glavnog grada.

PES su napustili odbornici Dragan Radović, Dragutin Vučinić, Ranka Otašević, Jevrosima Pejović i Nađa Ljiljanić, koji su bliski Milatoviću, pa je time ugrožena dosadašnja većina u lokalnom parlamentu. Oni su podnijeli inicijativu za formiranje novog odborničkog kluba.

Na pitanje novinara koji su zahtjevi tih odbornika, Čarapić je odgovorio da ne može da otkrije tuđe karte i da će više detalja novinari dobiti nakon današnje sjednice Skupštine Glavnog grada.

Kako je objavila TV Vijesti, bivši odbornici PES-a traže polovinu funkcija koje su po koalicionom sporazumu u Glavnom gradu pripale PES-u.

Više učesnika pregovora reklo je “Vijestima” da je pet odbornika tražilo da dobiju pozicije u Odboru za imenovanja a da su imali i “dogovor sa gradonačelnicom” Oliverom Injac. Međutim, Injac se nije pojavila na sastanku i dogovor nije ispoštovan što je navodno naljutilo bivše članove PES-a u lokalnom parlamentu.

Čarapić je rekao da će odbornici PES-a prisustvovati plenumu.

“Većina odbornika će, koliko sam upoznat, prisustvovati sjednici. Što se tiče samog prisustva na sjednici ja ne mogu da određujem ko će doći, a ko neće doći, bilo iz vlasti ili opozicije. Mogu samo da garantujem da će odbornici PES-a prisustvovati sjednici”, kazao je Čarapić.

Od 58 odborničkih mjesta u Skupštini Glavnog grada, vladajuća koalicija koju čine PES, partije okupljene oko nekadašnjeg Demokratskog fronta (NSD, DNP i PzP), Demokrate sa Ujedinjenom Crnom Gorom i GP URA imaju 34 mandata. Za većinu je potrebno najmanje 30 odbornika.

Predsjednik Slobodne Crne Gore Vladislav Dajković rekao je nakon sastanka da jedino što može reći je “da se DPS sigurno neće vratiti”.

Funkcioner Nove srpske demokratije Koča Đurišić rekao je da “nema krize vlasti” u Podgorici.

Zamjenik gradonačelnice Podgorice i funkcioner GP URA Luka Rakčević novinarima je kratko kazao da je održan “redovan koalicioni sastanak”.

Bonus video: