PES odbio da bivše kolege uđu u upravu Podgorice?

Odbornici Posebnog kluba su to, prema saznanjima Vijesti, tražili u zamjenu za podršku vlasti u Glavnom gradu

25520 pregleda 79 reakcija 37 komentar(a)
PES: Broj funkcija prioritet posebnom klubu, Foto: Nikola Saveljic
PES: Broj funkcija prioritet posebnom klubu, Foto: Nikola Saveljic

Poseban klub odbornika u Skupštini Glavnog grada tražio je dodatne funkcije kako bi podržali gradsku vlast, za šta su ih juče dojučerašnje partijske kolege iz Pokreta Evropa sad (PES) indirektno optužile da ih ucjenjuju.

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, pet odbornika novoformiranog kluba traže da budu involvirani u sve organe uprave Glavnog grada, ali da su iz PES-a to odbili.

Iz partije Milojka Spajića juče nisu odgovorili na pitanja tim povodom.

Koje su sve funkcije tražili, nisu željeli da saopšte odbornici novoformiranog kluba, a ni iz PES-a, iz kojeg su juče poručili da je to što bivše kolege traže “u mjeri disproporcije na osnovu sadašnje snage”.

“Vijesti” su juče objavile da je pet odbornika posebnog kluba tražilo da dobiju pozicije u Odboru za imenovanja, a da su imali “dogovor sa gradonačelnicom Oliverom Injac”. Međutim, Injac se nije pojavila na sastanku predstavnika konstituenata podgoričke vlasti u srijedu veče, što je navodno naljutilo bivše članove PES-a u lokalnom parlamentu. Prema informacijama TV Vijesti, bivši odbornici PES-a su navodno tražili polovinu funkcija koje su po koalicionom sporazumu u Glavnom gradu pripale PES-u.

Sukob između dojučerašnjih kolega kulminirao je juče kada petoro odbornika posebnog kluba, kao ni predstavnici opozicije predvođene Demokratskom partijom socijalista (DPS) nisu došli na sjednicu Skupštine Glavnog grada, čime nije bilo kvoruma za rad. Nova sjednica zakazana je za ponedjeljak, ali nema potvrde da će odbornici iz posebnog kluba, kao ni predstavnici DPS-a doći.

Iz PES-a su juče saopštili da organizovani bojkot Skupštine, “u režiji opozicije predvođene DPS-om i nezavisnih odbornika bliskih predsjedniku države Jakovu Milatoviću”, jeste signal da se jedan dio dosadašnje lokalne većine distancirao od aktuelnog koalicionog sporazuma, na osnovu koga funkcioniše lokalna vlast u Podgorici.

“Naše kolege iz Posebnog kluba su donedavno isticale da je razlog za napuštanje PES-a odsustvo meritokratije, ali da ipak ne žele da ugrožavaju vlast u Glavnom gradu, da bismo se sada našli u situaciji da je stabilnost vlasti uslovljena brojem funkcija koje Posebni klub treba da dobije”.

Poseban klub odbornika čine Dragan Radović, Dragutin Vučinić, Ranka Otašević, Jevrosima Pejović i Nađa Ljiljanić, koji su napustili PES i koji su bliski Milatoviću.

Iz PES-a su saopštili da “bivše kolege žele da pregovaraju kako bi dobili dodatne funkcije, i to u mjeri disproporcije na osnovu sadašnje snage”, iako sjede i dalje na pozicijama u upravi Glavnog grada, zahvaljujući izbornom legitimitetu PES-a.

“Bivši odbornici PES-a su dobrodošli za svaku dobronamjernu ideju u vezi sa razvojem Podgorice, ali očekujemo da svaki zahtjev za dodatna kadrovska postavljenja bude transparentan, kako bi javnost objektivno prosudila da li su ucjene ili interes građana u pitanju”, saopšteno je iz PES-a.

Prije toga su iz Posebnog kluba, reagujući na objavu šefa kluba odbornika PES-a Vasilija Čarapića na mreži Iks, saopštili da nisu i neće opstruirati rad nijednog organa Glavnog grada, ali da kao odgovorni ljudi traže da se “držite date riječi i da se dogovor postignut kod gradonačelnice ispoštuje”.

“Što se tiče trgovanja funkcijama, kao bivši saborci vas savjetujemo da pokažete odgovornost prema građanima Podgorice, jer ukoliko nastavite sa ovim djelovanjem jedina funkcija koja će Vas sačekati jeste ona koju ste imali u Bemaxu”, odgovorili su iz Posebnog kluba Čarapiću, koji ih je optužio za “planiranje opstrukcije vlasti zajedno sa DPS-om”.

Iz opozicionih partija - DPS, Socijaldemokrata (SD) i Socijaldemokratske partije (SDP) su juče ocijenili da su vanredni lokalni izbori rješenje za krizu vlasti u Glavnom gradu.

Iz PES-a su odgovorili da prijetnja opozicije izborima “nema značajnog efekta, jer neće uticati na promjenu vlasti”.

Odbornik DPS-a Andrija Klikovac je na konferenciji za medije rekao da je odgađanje sjednice Skupštine Glavnog grada potvrda duboke političke krize.

“I današnja dešavanja, kada su u sali bila 24 odbornika, govori najbolje o tome. Nije problem pet odbornika Posebnog kluba koji su izašli iz PES-a, već je problem potpunog nepovjerenja i loših odnosa između partija koje čine parlamentarnu većinu”, rekao je Klikovac.

Bonus video: