Opozicija u Šavniku uputila žalbu DIK-u zbog izbora članova OIK-a

Dva člana komisije iz redova opozicije, koji su u ranijem periodu glasali protiv da se izbori nastave, zamijenjena su novim članovima, dok su članovi i predsjednik IOK-a, iz redova DPS-a, ostali isti

3042 pregleda 31 reakcija 0 komentar(a)
Šavnik, ilustracija, Foto: Setlana Mandić
Šavnik, ilustracija, Foto: Setlana Mandić

Na elektronskoj sjednici Skupštine opštine (SO) Šavnik, kojoj su prisustvovali samo odbornici vladajuće DPS-SD koalicije, izabran je novi sastav Opštinske izborne komisije (OIK).

Kako je predsjednica Skupštine opštine (SO) Šavnik Nadežda Kotlica kazala „Vijestima“, dva člana komisije iz redova opozicije, koji su u ranijem periodu glasali protiv da se izbori nastave, zamijenjena su novim članovima, dok su članovi i predsjednik IOK-a, iz redova DPS-a, ostali isti.

Opozicija je zbog izbora novih članova OIK-a uputila žalbu Državnoj izbornoj komisiji i očekuju da bude prihvaćena.

„Mi smo predložili iste članove koji su bili u prethodnom sazivu OIK-a, ali su ih oni odbili, na šta nijesu imali pravo, jer po zakonu partije predlažu članove. Onda su nas obavijestili da za deset minuta moramo predložiti nove članove, pa su, nakon moje konstatacije da ne možemo za deset minuta predložiti nove, rok produžili za sat. Poslali smo mejl predsjednici SO da ćemo jedino prisustvovati kada bude izbor članova OIK-a, međutim ona nas nije obavijestila o vremenu održavanja pa istoj nijesmo prisustvovali“, kazao je predsjednik kluba odbornika SNP-a Dragan Krsmanović.

Kotlica je potvrdila „Vijestima“ da je od predstavnika opozicionih partija dobila mejl, ali kako su oni na sastanku prije održavanja elektronske sjednice kazali da istoj ne žele da prisustvuju jer sumnjaju u njenu regularnost, smatrala je da se to odnosi na sve tačke.

„Ako smatraju da sam pogriješila, slobodno mogu da se žale“, kazala je Kotlica.

Novi OIK čine stari članovi Dušan Radanović, predsjednik, Milijana Ašanin i Jelena Milatović, iz DPS, i novi – Nenad Marković iz DF i Mira Vuković iz SNP-a. Sekretarka komisije je Anka Kapešić iz Demokrata.

„Stvorili su se uslovi da se u Šavniku zakažu izbori i da se ispune uslovi koje nam je Vlada Crne Gore postavila. Nastavljamo sa radom, a sada je na OIK-u da rade svoj posao i zakažu termin za nastavak izbora“, kazala je Kotlica.

Za danas je zakazana nova elektronska sjednica na kojoj će se raspravljati o usvajanju Strateškog plana za 2024. Na prethodnoj sjednici je usvojena odluka o produženju starog plana.

„Javna rasprava za Strateški plan treba da traje 15 dana, a oni su juče postavili obavještenje u 12,30 časova i javna rasprava traje do danas do 15 časova. I to je nezakonito što rade“, kazao je Krsmanović.

Predsjednik Opštine Šavnik Jugoslav Jakić kazao je da je tačno da javna rasprava traje 15 dana, ali ih je Vlada matene prisilila na odluku da traje mnogo kraće, jer im je naloženo da u roku oddeset dana moraju usvojiti Strateški plan.

„Kako onda da traje rasprava 15 dana, ako su nam dali rok od deset dana“, kazao je Jakić.

Sjednica je bila zakazana za ponedjeljak, ali nije održana jer su pristalice opozicionih partija ušli u skupštinsku salu i odbijali istu da napuste, ističući, kao i odbornici opozicije, da je sjednica nezakonito zakazana.

Opština je slučaj prijavila policiji i tužilaštvu, a tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu (ODT) u Pljevljima izjasnio se da se u radnjama osoba, koje su prijavljene da su neovlašćeno ušle u zgradu Opštine Šavnik, ne stiču elementi krivičnog djela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti.

Sjednica SO Šavnik zakazana je nakon odluke Vlade o lokalnim samoupravama Šavnika, Budve i Andrijevice. Vlada je prošle sedmice tim skupštinama opština dala rok od deset dana da izvrše zakonom utvrđene obaveze u cilju izlaska iz krize vlasti koja ih duže vrijeme potresa. Opština Šavnik je upozorena da mora preduzeti mjere prema Opštinskoj izbornoj komisiji (OIK) radi izvršavanja rješenja Državne izborne komisije kojima je naloženo da OIK donese odluku o ponavljanju glasanja na biračkim mjestima – “Sala SO Šavnik” i “Kafana Kruševice” i donese strateški plan razvoja Opštine.

Državna izborna komisija do sada je održala 60 sjednica posvećenih izborima u Šavniku i donijela 120 rješenja kojima je naložila da OIK Šavnika donese odluku o ponavljanju izbora, što se nije dogodilo, jer su četiri člana OIK-a, od ukupno osam, iz redova opozicije, tokom glasanja bili protiv ili uzdržani.

Izbori u Šavniku su počeli 23. oktobra 2022. godine, kada su održani u još 13 opština, ali nakon devet ponavljanja, cijepanja glasačkih listića, razbijenih glasačkih kutija, sprječavanja glasanja, verbalnih i fizičkih konflikta, brojnih prijava, ušlo se u ćorsokak – na glasačkim mjestima u zgradi SO i u selu Kruševice, gdje je upisan 541 birač, izbori nijesu okončani.

Bonus video: