Opozicija traži da se zakaže premijerski sat, vlast kaže da će to biti učinjeno

Predstavnici opozicije upozorili na moguće kršenje Poslovnika, potpredsjednik Skupštine očekuje da on bude ispoštovan

13648 pregleda 40 reakcija 5 komentar(a)
Sa sjednice, Foto: Skupština Crne Gore/Youtube
Sa sjednice, Foto: Skupština Crne Gore/Youtube
Ažurirano: 22.03.2024. 13:04h

Poslanik Građanskog pokreta URA Miloš Konatar problematizovao je na današnjoj sjednici Skupštine to što još uvijek nije zakazana sjednica posvećena premijerskom satu, dok predstavnici kažu da će on biti zakazan u predviđenom roku.

"Na pragu smo još jednog kršenja Poslovnika Skupštine. Opet dolazimo u situaciju da premijer odbija da dođe na premijerski sat, ali veći problem što predsjednik Skupštine odbija da zakaže sjednicu posvećenu premijerskom satu. Članom 187 Poslovnika, stavovima 3 i 4 je jasno kazano da se sjednica posvećena premijerskom satu mora održati svakog mjeseca tokom redovnog zasijedanja, a u posljednjem stavu ovog člana stoji da sjednicu saziva predsjednik Skupštine. Moramo imati sjednice posvećene premijerskom satu i mora ih sazivati predsjednik Skupštine. Ako to ne uradi, on krši Poslovnik. U članu 8 stoji da je predsjednik Skupštine stara za poštovanje Poslovnika. Ako dođemo do toga da predsjednik Skupštine krši Poslovnik, onda dolazimo do totalne anarhije. Očekujemo odgovore od predsjednika Skupštine, jer premijeru neće biti prvi put da ne dođe", rekao je Konatar.

Potpredsjednik Skupštine Boris Pejović (Pokret Evropa sad) je kazao da je, na osnovu informacija kojima raspolaže, već iz Vlade upućen dopis na inicijativu poslanika, pa očekuje da će se Poslovnik ispoštovati.

"Predsjednik može zakazati sjednicu bez saglasnosti kolegijuma u roku od sedam dana. Ako je ne zakaže danas, ona neće biti održana u toku marta. Ako mi do 22. marta nemamo termin, jasno je da se pokušava izbjeći. Zaštitite dignitet Skupštine, bez obzira što se poslanik PES-a. Ako nemamo danas termin sjednice, onda je jasno da se izbjegava. Nemojte samo da Mandić, ukoliko prekrši Poslovnik, da određuje drugima da krše poslovnik", kazao je Konatar.

Pejović je rekao da rok nije prekršen. "Dobićete odgovor, prema informacijama koje imam."

Poslanik Nove srpske demokratije Slaven Radunović je kazao da je obaveza da se premijerski sat zakaže i da će to biti učinjeno.

"Predsjednik parlamenta je pokušavao da zakaže u terminu da svima odgovara", kazao je on.

Poslanik Socijaldemokrata Boris Mugoša kaže da je Poslovnik jasan:

"Mi moramo sazvati sjednicu do kraja marta, da li će se premijer pojaviti, mi ne možemo tumačiti. Prvi rok je istekao. Da je normalna situacija, trebali bi predsjednik Skupštine i premijer da se dogovore unaprijed. Mi se ne miješamo u dinamiku Valde, niti oni u našu", rekao je on.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Andrija Nikolić rekao je da danas treba sazvati sjednicu, "jer je danas posljednji rok da ostanemo u domenu Poslovnika".

"Poražavajuće je da postoji ovolika količina neozbiljnosti u odnosu zakonodavne i izvršne vlasti. Premijer šalje lošu poruku jer ne dolazi u parlament da ispoštuje kontrolnu ulogu parlamenta. U šta se pretvara politička scena? U posljednjem trenutku ne znamo da li će biti premijerskog sata. Pozivam Vas da ne čekate Vladu, već da ispoštujete obavezu, a Vlada ako neće, neka ne dolazi", poručio je Nikolić.

Kaže da "mjesec polako ističe, a ne znamo ima li sjednice, a ne kad će se desiti". "Ne doprinosimo povjerenju građanima u institucije. Šalejmo poruku da ako mi kršimo zakone, da i oni trebaju", rekao je.

Poslanik Bošnjačke stranke Amer Smailović pozvao je na poštovanje Poslovnika. "Insistiramo da se premijerski sat i poslanička pitanja održe kako Poslovnik predviđa. Očekujemo i da izvršna vlast ispoštuje ono što znači Poslovnik Skupštine Crne Gore."

Pejović je kazao kako smatra da je izvršna vlast "tolerantna prema opoziciji". "Ako očekujete stepen tolerancije, ja očekujem od vas", dodao je.

Poslanik GP URA Filip Adžić je kazao da se hitno mora zakazati sjednica Odbora za bezbjednsot i odbranu.

"Prošli put se premijer pokazao kao spiker, samo pročitao fraze i floskule. Na Birou za operativnu koordinaciju potpredsjednik Valde zadužen za bezbjednost i svi članovi njegove partije glasali protiv direktora Uprave policije. Zabrinjavajuća situacija koja ne može biti održiva u funkcionalnim sistemima. Ne štitite premijera od ovog doma. Radi se o interesu građana", poručio je Adžić.

Bonus video: