Za budućnost Šavnika: Od najave uvođenja prinudne uprave predsjednik Jakić i SO su započeli sa grubim kršenjem zakona

"...a sve u strahu da će se otkriti bojne nezakonitosti koje su rađene u prethodnom periodu"

3643 pregleda 20 reakcija 20 komentar(a)
Šavnik (Ilustracija), Foto: Svetlana Mandić
Šavnik (Ilustracija), Foto: Svetlana Mandić

Iz koalicije Za budućnost Šavnika su poslali saopštenje za javnost u kome pitaju zašto se predsjednik Opštine Šavnik, Jugoslav Jakić, plaši prinudne uprave.

"Od kada je Ministarstvo javne uprave najavilo uvođenje prinudne uprave u Opštini Šavnik, predsjednik Opštine Jugoslav Jakić i SO Šavnik su započeli sa grubim kršenjem zakona, a sve u strahu da će se otkriti bojne nezakonitosti koje su rađene u prethodnom periodu.Skupština Opštine Šavnik na elektronskoj sjednici koja je održana 21.3.2024. godine, grubo je prekršila Zakon o izboru odbornika i poslanika, jer nije prihvatila predlog SNP i Fronta, da se u stalni sastav Opštinske izborne komisije, imenuju predloženi članovi SNP-a i DF-a.Napominjemo da je Zakonom o izboru odbornika i poslanika striktno propisano da se članovi OIK imenuju iz reda kandidata koje predlože političke partije, te da Skupstina opštine nema pravo da određuje koji predstavnici mogu ili ne mogu biti u sastav OIK", stoji u njihovom saopštenju za javnost.

Kako ističu, pravno nasilje je nastavljeno, na elektronskoj sjednici, kada opziciji nije omogućeno da učestvuje u glasanju, iako su obavijestili nadležne da će učestvovati u radu Skupstine.

"Još jedna, u nizu nezakonitosti, a sve sa ciljem izbjegavanja uvođenja prinudne uprave jeste i donošenje Odluke o razrješenju OIK, i selektivno imenovanje novih članova OIK.

Pozivamo Ministarstvo javne uprave da hitno reaguju, jer sve ove nezakonitosti radi predsjednik opštine i SO Šavnik, kome je mandat istekao", zaključuje se u saopštenju Koalicije Za budućnost Šavnika.

Bonus video: