Vojinović: Sloboda govora i izražavanja ugrožena političkim miješanjem, neriješenim slučajevima napada na novinare...

"Očekujem da ubrzo krene rasprava o setu medijskih zakona, koji imaju za cilj izgradnju zdrave, održive i jake medijske scene koja je otporna na pritiske bilo koje vrste i slobodna da radi na profesionalan i etičan način uz poštovanje zakona, načela struke i najviših međunarodnih standarda u oblasti medija", rekla je poslanica Demokrata

4544 pregleda 5 komentar(a)
Vojinović, Foto: Demorkatska Crna Gora
Vojinović, Foto: Demorkatska Crna Gora

Pozdravljam današnji stav komesarke Savjeta Evrope za ljudska prava, Dunje Mijatović, posebno u onom dijelu koji se odnosi na jedan od fundamenata demokratskog društva, a to je sloboda medija, saopštila je Anđela Vojinović, poslanica Demokratske Crne Gore.

Mijatović je nakon posjete Crnoj Gori od 18. do 21. marta 2024. između ostalog poručila da Crna Gora treba da iskoristi mogućnosti koje pružaju evropske integracije da unaprijedi pravni okvir koji reguliše ljudska prava i da obezbijedi njegovu punu primjenu. Posebno je pozvala na brzo donošenje seta medijskih zakona, Zakona o pravnom priznavanju pola po osnovu samoopredeljenja...

"Crnogorski Ustav i zakoni garantuju slobodu govora i izražavanja, ali je ona i dalje ugrožena neskrivenim političkim miješanjem i pritiscima, ekonomskim pritiscima, neriješenim slučajevima napada na novinare, a posebno nosi teret nerazriješenog ubistva Duška Jovanovića. Dijelim zabrinutost komesarke Mijatović u vezi sa nepoštovanjem i nesprovođenjem odluka sudova o imenovanju direktora RTCG-a", istakla je Vojinović u saopštenju.

Ona je dodala da je vladavina prava temelj svake demokratije, te da je ključno da se pravne odluke poštuju bez izuzetka, radi očuvanja integriteta institucija i osiguranja poštovanja demokratskih principa.

"Očekujem da ubrzo krene rasprava o setu medijskih zakona, koji imaju za cilj izgradnju zdrave, održive i jake medijske scene koja je otporna na pritiske bilo koje vrste i slobodna da radi na profesionalan i etičan način uz poštovanje zakona, načela struke i najviših međunarodnih standarda u oblasti medija. Od neizmjerne važnosti je osiguranje nezavisnosti i profesionalnosti javnih medijskih servisa. Javni servisi imaju ključnu ulogu u oblikovanju javnog mnjenja i informisanju građana, pa je važno da budu lišeni bilo kakvog političkog uticaja, koji ih je opterećivao, i još uvijek ih opterećuje", kazala je Vojinović.

Bonus video: