Nije usvojena odluka o udaljenju Božovića sa funkcije predsjednika Opštine Budva: Vlada uvodi prinudnu upravu?

Dok su odbornici frakcije koju predvodi Nikola Jovanović govorili i pravdali se zbog čega mora da se izglasa odluka, na kraju rasprave Kralj je iznenadio odlukom novog kluba

55744 pregleda 47 reakcija 43 komentar(a)
Sa sjednice, Foto: Vuk Lajović
Sa sjednice, Foto: Vuk Lajović

Predsjednik Skupštine opštine (SO) Budva Nikola Jovanović je večeras u 23 časa nakon dvočasovne rasprave prekinuo sjednicu lokalnog parlamenta, kada je Nikola Kralj predsjednik novoformiranog kluba "Za budućnost Budve NSD PZP", kazao da će glasati protiv odluke o udaljenju predsjednika Opštine Budva Mila Božovića sa funkcije.

Dok su odbornici frakcije koju predvodi Nikola Jovanović govorili i pravdali se zbog čega mora da se izglasa odluka, na kraju rasprave Kralj je iznenadio odlukom novog kluba.

"Nema teorijske šanse da se sa nama ovako neko igra", poručio je Jovanović.

Prethodno su odbornici vladajuće većine iz redova nekadašnje koalicije "Budva na prvom mjestu- Milo Božović" večeras jednoglasno izglasali Strateški plan opštine Budva .

Prethodno, Božovićeva koalicija se podijelila u dva odbornička kluba, jedan od deset odbornika "Za budućnost Budve NSD PZP", koji predvodi Nikola Kralj i drugi "Naš grad, naša kuća, naša porodica" čija je predsjednica Mirjana Gregović, a u kome je i predsjednik SO Nikola Jovanović.

Oba kluba u svojim imenima nemaju više ime Mila Božovića koji ih je predvodio na oktobarskim lokalnim izborima 2022., kada su osvojili apsolutnu vlast.

Time su, poslije pregovora dvije strane koji su se vodili tokom popodneva, donekle smirile strasti, te postignut dogovor da se nastavi upravljanje gradom.

Usvajanjem dvije odluke, kako tvrde u većini, ispunjeni su uslovi da Vlada u ponedjeljak ne uvede prinudnu upravu.

Sjednici nijesu prisustvovali odbornici Demokratske Crne Gore i Socijaldemokratske partije (SDP), dok su odbornici Demokratske partije socijalista (DPS) prije početka rasprave napustili zasijedanje.

Odbornica DPS Maja Miljanić ukazala je na nezakonitost postupka donošenja Strateškog plana.

"Građani su bili u prilici da vide da je prethodna sjednica bila partijski sastanak odbornika vlasti otvoren za javnost. Želimo da ukažemo na nezakonitost postupka donošenja Strateškog plana jer nije ispoštovan rok iz Člana 167 Zakona o lokalnoj samoupravi, koji propisuje da Javna rasprava ne može trajati kraće od 15 dana. Strateški plan je jedan od najznačajnijih dokumenata za jednu opštinu i za javnu raspravu je trebalo uključiti sve strukture društva. Kako obrazlažete činjenicu da usvajate Strateški plan nakon samo dva dana javne rasprave? Da li ste nakon dva dana javne rasprave uspjeli ono što vam i jeste obaveza: da razmotrite sve prispjele komentare, prijedloge ili sugestije od naših sugrađana", kazala je ona.

Miljanić: Politički dogovor Mandića i Spajića

Miljanić je rekla da odbornici vlasti krše zakon da bi sproveli u djelo politički dogovor predsjednika Skupštine Crne Gore i lidera Nove srpske demokratije (NSD) Andrije Mandića i predsjednika Vlade Crne Gor i lidera Pokreta Evropamsad (PES) Milojka Spajića.

"Još jednom upozoravamo na neozbiljnost i na kršenje Zakona i pozivamo na minimum moralne i političke odgovornosti.Klub odbornika DPS-a će u zakonskom roku pokrenuti tužbu Upravnom sudu Crne Gore u cilju preispitivanja zakonitosti kao i pokrenuti krivične postupke pred nadležnim organima. Građani Budve treba da čuju da odbornici vlasti krše zakon da bi sproveli u djelo politički dogovor Mandića i Spajića. Svejedno, je li to prinudna uprava i kupovina vremena za političku konsolidaciju ili nepoštovanje zakona na sjednici, kojim bi takođe kupili vrijeme i zakopali ratne sjekire. Očekujemo da u zakonskom roku zakažete sjednicu na kojoj ćemo se izjasniti vezano za Inicijativu grupe građana koja se odnosi na skraćenje mandata Skupštine opštine Budva. Nećemo davati legitimitet ovakvoj sjednici i učestvovati u njenom radu", kazala je Miljanić.

Odbornik NSD Nikola Kralj kazao je da to što su se dva kluba odvojila ne znači da su se odrekli izbornih ciljeva koji su zacrtani.

"Drago mi je da je postignut kompromis", kazao je Kralj.

Predsjednik SO Nikola Jovanović kazao je da postoji većina da nastavi da upravlja gradom i da vladt funkcioniše u punom kapacitetu.

Ivanović: Za četiri sata zaboravili ste Božovića

Ivan Ivanović ( URA) kazao je da građani treba da čuju da su jedni i drugi iz imena odborničkih klubova izbacili ime Mila Božovića.

"Zaboravili ste ga za četiri sata. Želim sreću u radu Jasni Dokić, kada mora da ispuni interes oba kluba. Da li je strategija grada sve ono što ste obećali a ništa niste ispunili. Obećali ste garaže, nema ih , vraćanje Citadele i JRB, ni na vidiku, šarena laža je bolnica, šetališta nema", kazao je Ivanović koji je glasao pritiv ovakvog Strateškog plana.

Dokić je ranije danas izabrana za potpredsjednicu Opštine Budva.

Jovanović je odmah rekao da se nisu odrekli Božovića i da prijatelja nikada ne zaboravljaju i da će mu uvijek davati podršku.

On je kazao da je upozorenjem Vlada prekršila zakon davanjem roka za donošenje Strateškog plana.

"Vrlo neprincipijelno od strane Vlade. Zvuči nevjerovatno da Vlada da rok od deset dana da donesete Strateški plan svjesno kršeći zakon", kazao je Jovanović i dodao da Vlada nije upozorila šest drugih lokalnih uprava koje nemaju strateške planove.

Glavna administratorka Nevenka Božović Jovović ustvrdila je da je za Strateški plan zakonito sprovedena procedura.

Bojana Pićan (NSD) iznijela je niz nedostataka Strateškog plana taksativno ih navodeći.

Ivanović: Božovića ste se odrekli, on vam je balast

Ivan Ivanović ( URA) zatražio je da se glasa prozivkom o odluci da se Božović udalji sa rada kako bi građani vidjeli kako ko glasa, jer ga se partijski drugovi polako odriču.

On je kazao da je Božović trebalo odmah da podnese ostavku ili da ga većina smijeni.

"Nije šija nego vrat, našli ste kompromisno rješenje, malo po malo zaboravili ste ga. Ovo je priprema za njegovu smjenu da maknete balast Mila Božovića. Tako najviše odgovara Andriji Mandiću. Savijate kičmu i svirate po notama Vlade", kazao je Ivanović.

Kako je kazao glasao je za izbor Mila Božovića te će glasati protiv udaljavanja sa posla.

Odbacujući tvrdnje da se odriču Božovića, Jovanović je kazao da je Milo Božović za njih predsjednik Opštine dok god bude htio.

"Sa Božovićem smo se dva puta konsultovali i danas smo se telefonski čuli i on je to predložio. Da je Božović imao jedan posto dileme nikad ne bih odluku predložio", kazao je Jovanović.

Istakao je da je Vlada bila "efikasna" i "gle istog dana kada je donijela upozorenje objavila u Službenom listu".

Naglasio je da je u pitanju zadnji uslov koji je Vlada dala vjerujući da neće biti ispunjen.

"Vlada nije principijelno postupila, jer niko ne pita ministre koliko su van svojih kancelarija, u avionima … Vlada je predsjednika Opštine svela na radnika", kazao je on i pozvao na prezumpciju jevinosti Božovića.

On je kazao da je pravni nonsens u koji se Vlada uplela.

"Vjerovatno Vlada je mislila da mi nećemo donijeti ovakvu odluku. Mi smo nevoljni, ali smo predložili ovakvu odluku", kazao je Jovanović.

Jovanović je kazao da Božovića čeka funkcija predsjednika kad izađe iz pritvora.

Milijana Đukić kazala je da se osjeća loše što mora da glasa.

"Ne odričemo se mi Mila Božovića", kazala je ona.

Marijana Božović je kazala da je Božović nevino utamničen 11 mjeseci.

A preokret je nastao na kraju rasprave kada je Nikola Kralj kazao da će klub odbornika glasati protiv odluke.

Jovanovića je to zateklo i kazao je da mora da prekine sjednicu jer to znači da Vlada može da uvede prinudnu upravu.

Rok za donošenje odluke o udaljenju Božovića sa radnog mjesta ističe u nedjelju veče i ako se to ne dogodi Vlada će uvesti prinudnu upravu.

Bonus video: