Kovač: NATO agresijom na SRJ otvorena "Pandorina kutija" u vidu novih oružanih sukoba, nepoštovanja suvereniteta država

"Danas, poslije četvrt vijeka, nama ostaje da se sa pijetetom sjećamo, i da nikad ne zaboravimo tragično stradale žrtve, kao i sve heroje koji su dali svoje živote za odbranu Savezne Republike Jugoslavije", poručio je Kovač

18528 pregleda 96 reakcija 76 komentar(a)
Kovač, Foto: Boris Pejović
Kovač, Foto: Boris Pejović

Agresijom NATO na Saveznu Republiku Jugoslaviju (SRJ) otvorena je "Pandorina kutija" u vidu novih oružanih sukoba u drugim djelovima svijeta, kao i nepoštovanja suvereniteta država koji danas bivaju još izraženiji i očigledniji, saopštio je danas bivši ministar pravde Crne Gore, Marko Kovač.

"Tačno prije 25 godina, sila prava je zamijenjena pravom sile, oružje je pobijedilo dijalog a 'kolateralna šteta' su postala djeca, bolnice, škole, diplomatska predstavništva. Međunarodno pravo je još jednom pokazalo sve svoje slabosti a Ujedinjene nacije (UN) nemoć. Agresijom najmoćnijeg vojnog saveza na jednu suverenu državu u srcu Evrope otvorena je 'Pandorina kutija' u vidu novih oružanih sukoba u drugim djelovima svijeta, kao i nepoštovanja suvereniteta država koji danas bivaju još izraženiji i očigledniji", istakao je Kovač u izjavi dostavljenoj Vijestima.

On je dodao da "danas, poslije četvrt vijeka, nama ostaje da se sa pijetetom sjećamo, i da nikad ne zaboravimo tragično stradale žrtve, kao i sve heroje koji su dali svoje živote za odbranu Savezne Republike Jugoslavije".

Danas se navršava 25 godina od početka NATO bombardovanja SRJ.

Napadi na Jugoslaviju počeli su 24. marta 1999. na osnovu naređenja tadašnjeg generalnog sekretara NATO Havijera Solane, a Vlada SRJ je iste noći proglasila ratno stanje.

Bonus video: