Redovna pa svečana sjednica SO Ulcinj, Nika ne odustaje

Dugogodišnji politički i NVO aktivista i bivši poslanik obratio se dopisom Delegaciji EU u kome tvrdi da lokalni parlament Ulcinja treba da broji 34, a ne 33 odbornika, te da su zbog toga izbori 2022. bili neregularni

9964 pregleda 1 komentar(a)
Sa konstitutivne sjednice SO Ulcinj, Foto: Samir Adrović
Sa konstitutivne sjednice SO Ulcinj, Foto: Samir Adrović

Na dnevnom redu prve sjednice prvog redovnog zasjedanja Skupštine opštine Ulcinj, pred odbornicima će se naći predlozi odluka o izmjenama i dopunama Odluke o pravima iz socijalne i dječje zaštite i odluke o izmjenama i dopunama Odluke o obrazovanju radnih tijela Skupštine. Takođe, Skupština će odlučiti i o predlogu rješenja za formiranje komisije za dodjelu priznanja - počasnog građanina Ulcinja.

Predsjednik SO Ulcinj Ardijan Mavrić zakazao je sjednicu za četvrtak, 28. marta.

Sjednica je uvertira za narednu, svečanu, koja će biti održana 6. aprila, povodom Dana Ulcinja. Od kraja prošlog vijeka, Ulcinj umjesto 26. novembra, koji se decenijama slavio kao Dan Opštine, u znak sjećanja na datum kada je najjužniji grad 1944. godine oslobođen od okupatora, obilježava prvu subotu u aprilu, koja simbolizuje kraj berbe maslina, odlazak pomoraca na brodove i početak sezone.

U međuvremenu, nakon što se obratio relevantnim državnim i opštinskim institucijama, dugogodišnji politički i NVO aktivista i bivši poslanik Muhamet Nika obratio se Delegaciji Evropske unije u Podgorici dopisom u kome tvrdi da lokalni parlament Ulcinja treba da broji 34, a ne 33 odbornika, te da su zbog toga martovski lokalni izbori 2022. bili neregularni.

Članom 3 Zakona o izboru odbornika i poslanika, predviđeno je da građani u opštinama biraju 30 odbornika i još po jednog na svakih pet hiljada birača. U istom članu stoji da broj odbornika utvrđuje SO posebnom odlukom najkasnije na dan raspisivanja izbora, nakon obavještenja o broju birača.

U Ulcinju je na izborima prije dvije godine pravo glasa imalo preko 20.393 birača, ali tadašnji saziv Skupštine nije usvojio odluku o broju odbornika jer nije bilo kvoruma.

Bonus video: