Skraćen mandat SO, Budva ide na vanredne izbore

Predsjednik države Jakov Milatović odrediće datum održavanja lokalnih izbora u Budvi

108517 pregleda 115 reakcija 114 komentar(a)
Foto: Vuk Lajović
Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 25.03.2024. 18:12h

Budvanski parlament samo godinu i po nakon lokalnih izbora na kojima je nekadašnji Demokratski fronta predvođen pritvorenim predsjednikom Milom Božovićem, osvojio apsolutnu većinu, raspušten je večeras.

Za skraćenja mandata budvanskog parlamenta osim podnosioca inicijative koalcije okupljene oko DPS-a, glasali su i odbornici SDP-a, Demokrata, URA, te odbornici kluba "Budva naš grad, naša porodica, naša kuća".

Uoči glasanja skupštinsku salu napustili su odbornici kluba "Za budućnost Budve NSD- PZP" , te klub odbornika "SNP - nezavinsi odbornik Mladen Kažanegra".

Predsjednik države Jakov Milatović odrediće datum održavanja lokalnih izbora u Budvi.

Potpredsjednica Opštine Jasna Dokić kazala je da dva dana nakon što je izabrana na tu funkciju podržava nove izbore.

"Ne želim da ovim gradom upravljaju drugi izvan ovoga grada. Prinudna uprava nije opcija niti će ikada biti“, kazala je ona.

Predsjednik kluba odbornika Za budućnost Budve NSD - PZP Nikola Kralj kazao je u završnoj riječi da je vrijeme da se prestane da se svaljuje krivica na nekoga, jer je krivica na sve.

"Žao mi je što smo iznevjerili povjerenje , jer sve ono što smo pričali da ćemo uraditi nijesmo uradili. Želim da se zahvalim svim kolegama, žao mi je što se skraćuje na inicijativu DPS-a. Naša odluke je takva, da mi ne možemo d apodržimo političku inicijativu nekoga ko nas prije četiri godine ponižavao i gazio", istakao je Kralj i dodao da je uvjeren da će biti dostojanstvena kampanja.

Predsjednica kluba odbornika "Budva naš grad, naša kuća naša porodica- Milo Božović" Marijana Božovića kazala je da časno i pošteno vraćaju mandat građanima, jer neće da dozvole javašluk.

"Milo Božović ostaje naš predsjednik , brzo će na slobodu. Živio predsjedniče“ kazala je ona.

Lider Demokrata Krsto Radović naglasio je da su građani danas imali priliku da vide da je jedna politika doživjela sunovrat.

"Prvenstveno ste gospodo iz jednog i drugog odborničkog kluba nekadašnjeg DF-a ste krivi kako izgleda danas grad. Sada se vidi da je to bila jedna ozbiljna interesna sfera. Zato treba da se sada prizovemo svi, jer ste kreirali veliki dio politike koja je degradirala Budvu“ kazao je Radović.

Lider DPS-a Milan Tičić kazao je da je ta koalcja uradila pravu stvar te da su svojim zalaganjem spriječili agoniju koju prolazi Budva.

Nezavisni odbornik Mladen Kažanegra kaže da jedva čeka izbore da se svi izmjere, dok Petar Odžić ( SDP) je naglasio da su građani Budve dovoljno posvađani zbog politike.

Mladen Kažanegra
Mladen Kažanegrafoto: Vuk Lajović

"Pozivam sve političke partije da do izbora , pogotovo što smo ušli u sezonu, političke i ljudske tenzije i međusobne razlike ne potpirujemo. Dajte da ovj izborni ciklus prođu fer. Dajte da budemo ljudi , a ne političari“, kazao je Odžić.

Ivan Ivanović ( URA) kazao je da dobro što smo postigli konsenzus da je nefunkcionalna vlast dovela do skraćenja mandata

"Budvi treba stabilnost i zato su vanredni izbori jedino rješenje“, kazao je Ivanović.

On je predložio odbornicima da do novog saziva odborničke plate daju u humanitarne svrhe.

Predsjednik SO Budva Nikola Jovanović je kazao da je sjednica Skupštine opštine zakazana po hitnom postupku na inicijativu 331 građana, koji su tražili skraćenje mandata.

Inicijativu grupe građana je podnio je opozicioni DPS, a odbornik te partije Saša Samardžić zahvalio se što je građanska inicijativa uvrštena u dnevni red skupštinskog zasijedanja, te poručio da su izbori izlaz iz situacije u kojoj se nalazi Budva.

"Danas biramo hoće li nas građani pamtiti po dobrom ili lošem. Imajući u vidu da Skupština opština nije proteklih godinu usvojila ključne akte, da predsjednik Opštine funkciju obavlja iz pritvora, da nije pripremljena sezona, stekli su se uslovi da parlament bude raspušten. Nije usvojen Plan postavljanja privremenih objekata, Koordinaciono tijelo za pripremu sezone ne obavlja funkciju. Građane zabrinjava funkcionisanje lokalne samouprave, veliki broj sekretara je u vd stanju. Konačno treba da se stavi interes građana ispred partijskog interesa i da se ova inicijativa usvoji i steknu uslovi za održavanje vanrednih lokalnih izbora. Ovako se više ne može, Budva treba da bude funkcionalna gradska uprava, da građani mogu ostvariti svoja prava", obrazložio je Samardžić.

Radović: Božović je mogao da podnese ostavku, da je htio da riješi situaciju

Krsto Radović ( Demokrate) kazao je da treba skratiti mandat i prekratiti muke.

"Vjerujte, radimo pravu stvar. Građani su zaslužili da im se vrati mandat, da kažu šta misle o nama, da nam uzmu mjeru. Želim da se osvrnem na prisustvo mladog Božovića, nije bilo na mjestu da se obraća. Nas kao opozicioni birački klub, ne interesuje šta je bilo među vama, ni građane ne treba da zanimaju unutarpartijske stvari. Ključ u rukama je Mila Božovića, mogao je juče ili danas da podnese ostavku. Sistem ne funkcioniše kako ste obećali, ni jedna projekat nije ostvaren, zato nema nikoga ko može reći da to nije surova istina. Prosto moramo skratiti mandat, pogledamo se u oči i podvući crtu. Danas mi u Budvi i pokažemo svim lokalnim samoupravama pokažemo da želimo da se mijenjamo na bolje“, naglasio je Radović i pozvao sve da jednoglasno usvoje odluku.

Ivan Ivanović (URA) istakao je da nema opravdanja za ovo što se dešava u Budvi a za šta je kriv nekadašnji DF.

"Unutar vašeg kluba DF-a treba da se dogovorite ko želi da prekraja izbornu volju. Andrija Mandić je zarad ostanka u Vladi, prodao Budvu Milojku Spajiću. Digao je ruke od Budve, zarad ličnih interesa. Odbor povjerenika koji su trebali da dođu u Budvu, bio je još ranije spreman, samo se čekao trenutak da istekne rok i to ne treba dozvoliti. Ako mi ne možemo da vodimo ovaj grada, ne znam kako može neko drugi bolje od nas", istakao je Ivanović.

Jovanović: Nismo bili dorasli da vršimo vlast

Predsjednik SO Nikola Jovanović istakao je da je izbor vrlo jednostavan, ili ćemo mi donijeti odluku, ili će to neko uraditi umjesto nas.

On je kazao da neće dozvoliti Vladi da uvede prinudnu upravu, te da ukoliko Vlada krene da uvede prinudnu brutalnim kršenjem zakona, da će im biti odgovoreno.

"Velika većina građana ima isti onaj osjećaj mučnine kada gleda sve ovo.Mi imamo odgovornost za sve što sada i niko nam nije kriv. Krivci su u parlamentarnoj većini, nijesmo bili dorasli da vršimo vlast. Nismo uspjeli da vršimo vlast, krivci među našim redovima. Nisam se odrekao prijatelja bez obzira na političku cijenu, jer prijatelje doživljavam iskreno. Za ovih 11 mjeseci Milo Božović je vršio u skladu sa Ustavom.“, naglasio je Jovanović i odbacio razloge za skraćenje mandata koje su iz DPS-a naveli.

Jovanović je kazao da je Balša Božović se obratio SO da u svojstvu građanina se obrati i to mu je dozvoljeno.

"Sve je urađeno u skladu sa zakonom i zahvaljujem mu se što se obratio. Ličite na svoga oca i to vam treba da bude veliki kompliment", kazao je Jovanović.

Kako je kazao da ocjene da se želi nekome zalijepiti etiketa što će se glasati za inicijativu građana, da sarađuje sa DPS-om su smiješne.

"Ne mogu nas optuživati da sarađujemo sa DPS-om neko ko je u Državnoj izbornoj komisiji spriječio da se Milojko Spajić kandiduje. To je uradila NSD zajedno sa DPS- om. Mi nikada nećemo prekrojiti izbornu volju građana. Građanima vraćamo mandate da oni odlučuju kome će dati povjerenje", kazao je Jovanović.

Istakao je da bi prinudna uprava bila uvedena brutalnim kršenjam zakona.

"Otvoreno kažem da to nećemo dozvoliti i imamo dovoljno hrabrosti da skratimo mandat", istakao je on.

Vujović: Inicijativu potpisali Lazović, Divanović, Džaković, Jelušić...

Filip Vujović (Za budućnost Budve NSD - PZP) kazao je da mu je neko pričao da nakon ubjedljive pobjede na lokalnim izborima sa Milom Božovićem na čelu, sada će se ovo dešavati, ne bi vjerovao.

"Promovisali smo Budvu sa bolnicom, šetalištem i da bude Evropska prijestonica kluture. Božoviću se desilo što se desilo, da sam se ja pitao ne bi dan proveo u pritvoru. Imamo sada incijativu grupe građana za koju hoće naše kolege da glasaju. Građani treba da znaju ko je sve potpisao tu incijativu, gle čuda tu je nekadašnji šef DPS-a Budva Boro Lazović, Nikola Divanović koji nas je policijskim snagama istjerao, tu je Dragan Purko Ivančević, koji kada kod je nešto srpsko ugroženo javlja se da napada. Tu je i Predrag Jelušić koji je dirigovao desant na Opštinu 2020., a vjerovali ili ne ja sam u čudu, inicijativu je potpisao i Stevan Džaković. Svih 331 građana povezuje članstvu i veza sa DPS-om. U šoku sam da su se moje kolege odlučili da sa tim ljudima glasaju, da im daju podršku da sruše vlast. Mi nećemo ustuknuti pred tim, imamo političke hrabrosti. Nikada u istoriji ove sale niko odn nas nije skratio mandat sa DPS- om, zato sam u čudu da će to uraditi moje kolege“, naglasio je Vujović.

Filip Vujović
Filip Vujovićfoto: Vuk Lajović

Milijana Đukić (Budva naš grad, naša kuća…) zapitala je Vujovića ko je uticao na krizu vlasti, te kazala da oni nikada sa DPS-om neće biti koalicija. Njena koleginica iz odborničkog kluba Marijana Božović kazala je da joj nije bitno ko je potpisao inicijativu, već namjera da se spriječi uvođenje prinudne uprave.

Jovanović je ponovio da ga ne zanima ko je potpisao inicijativu, nego da li je ona zakonski ispunjavala uslove da se nađe na dnevnom redu.

"Vjerujte da nejsam gledao ko je potpisoa. Da vi nijeste podnijeli incijativu mi bi je podnijeli kako bi završili agoniju. Nisu ni Lazović, ni Divanović ni neko drugi inicirali Vladu da uvede prinudnu upravu. Nego je to Vlada Spajića koga politički podržava Andrija Mandić. Uopšte me ne zanima ko je potpisoa potpisali su je građani budve . Donošenje odluke sprečavamo bruku koju je Vlada spremala za Budvu“, kazao je Jovanović.

Tičić: Oni koji su potpisali inicijativu nijesu građani drugog reda

Milan Tičić ( DPS) zapitao je Vujovića da li su ljudi koji su potpisali incijativu građani drugog reda.

"Ne želimo da ulazimo političke priče, imaćemo prilike da se ispričamo u narednih dva mjeseca. Građani su svjesni da je do ovoga došlo zbog nefunkcionisanja u vašim redovima. Zašto ste dozvolili da izgubiti apsolutnu vlast poslije godinu i po“, kazao je Tičić.

Vujović je pozvao je da se provjeri svih 331 građanin da su članovi DPS-a, a kada je govorio o političkom kukavičluku, uputio ga je na DPS-a koji nije smio sam da podnese inicijativu nego se krije iza neke navodne grupe građana.

Petar Odžić (SDP) kazao je da mu je drago što se na kraju došlo na ono što je od početka tražila ta partija, a to je skraćenje mandata. On je ocijenio da ovo što radi Mandić je politička sramota.

"Najveću štetu Milu Božovića je pravio odbornički klub DF-a. Nemojte zbog svoga nemara i političke nesposobnosti pozivate se na nešto što je bilo prije deset godina“, poručio je on.

Babić: Jovanović je taj koji je izazvao raskol

Milica Babić (Za budućnost Budve NSD - PZP) podsjetila da je ona jedna od četiri odbornika koji su ljetos prvi pobunili na funkcionisanje ove vlasti i tražili izbor potpredsjednika, što je tada osuđeno.

"Mi smo se žalili na gospodina Jovanovića koji je izazvao raskol i nikada nije našao za shodno da nas pozove da razgovaramo. A Jovanović je često kontradiktoran, jer ono što mu ne ide u korist, to mu smeta od strane Vlade, a ono što ne, onda ne smeta. Treba da prestanemo sa ovom blamažom i da građani odluče kome će dati povjerenje", naglasila je ona.

Odbornica Mirjana Gregović (Budva naš grad, naša kuća…) kazala je da će sa DPS-om glasati za skraćenje mandata jer time pokazuju odgovornost prema građanima, kojima vraćaju mandata da ponovo odlučuju.

Nikola Kralj (Za budućnost Budve NSD - PZP) je ocijenio da je u pitanju apsurdna sjednica, jer od apsolutne vlasti su došli do skraćenje mandata.

"Apsurdno je kada Jovanović govori da ova inijativa nije inicijativa DPS-a i kako on to lijepo uobliči da to nije saradanja. Jako je ružno da sada stvaljate Andriju Mandića u ovaj kontekst i ružno je imputirati da Mandić je protiv Mila Božovića. Apsurdno je da je Milo Božović još 2020. poručio Stevana Džakoviću potpisniku ove inicijative, da treba da ustane kada pomene Mandića. Zato treba da odbornici vide čija je ovo inicijativa", istakao je ona.

Jovanović: Nudili Demokratama polovinu vlasti; Kralj: Apsolutna neistina

Jovanović je optužio suprotstavljenu frakciju koju predvodi Kralj da su sa DPS-om spremali njegovu i smjenu Mila Božovića, te da su juče kontaktirali Demokrate da im nude polovinu vlasti i mjesto predsjednika Opštine.

"Ne podržavam ni DPS, niti u ovoj varijanti ni PES. Ne priklanjam se većini“, kazao je Jovanović i ponovio da su neprijatelji u Vladi.

Na to mu je odbornica Demokrata Dragana Kažanegra Stanišić mu je kazala da ne miješa njihovu stranku.

Odbornik Nikola Kralj je kazao da je apsolutna neistina da su ikoga zvali da formiraju vlast.

Lider Demokrata Krsto Radović kazao je da ovo liči na neki koalicioni sastanak razjedinjenog DF-a.

"Od prvog dana smo predlagali skraćenje mandata. Prije 15 dana smo podnijeli inicijativu da se skrati mandat, niko ništa. Što se tiče imena na inicijativi , mogu reći da 90 odsto tih koji su je slavilo 2019. u hotelu Bata Carevića kada je postao predsjednik i slavili što to nije Dragan Krapović. Biću elementarno pristojan, ne želim da se stavljam između Jovanovića i Kralja. Naš stava je jasan , mi ne bi nikada smenjivali Jovanovića a da ne smijenimo Mila Božovića. Principijelno smo za skraćenje mandata “, kazao je Radović Nezavisni odbornik Mladen Kažanegra kazao je da je spreman da se kladi da Jovanović i Marijana Božović neće da glasaju za skraćenje mandata. Naš klub odbornika, SNP i moja malenkost nećemo glasati za skraćenje mandata", istakao je on.

Radović: Najboljeg sekretara Đorđa Zenovića ste smijenili; Babić: To je Jovanović uradio

O tome kako radi akteulan vlast, Krsto Radović (Demokrate) kazao je da najbolje govori to što je najbolji kadar Đorđe Zenović pomoćnik sekretara za pravnu zaštitu ostao bez posla.

On je zapitao zar je moguće da ste doveli čovjeka iz Podgorice na to mjesto i da niste imali svoga kadra.

Na to se nadovezala Milica Babić (Za budućnost Budve NSD - PZP) je naglasila da njihov odborniči klub nije imao zamjerke na rad Zenovića, već da je to uradio lično Jovanović i da je on dao otkaz Zenoviću.

Jovanović je kazao da je Zenoviću istekao petogodišnji mandat, da on nema veze sa izvršnom vlašću, te da će Zenović u skladu sa svojom stručnošću biti raspoređena na adekvatno radno mjesto.

Bonus video: