Spajić sa Zaracinom: Ako dobijemo IBAR u junu biće to snažan signal svima, a ne samo Crnoj Gori

"Bio bi to signal našoj administraciji, koja godinama čeka na ovakav iskorak u procesu pristupanja. To je izuzetno važno kako bi sačuvali najbolje kadrove"

9553 pregleda 1 komentar(a)
Zaracin i Spajić, Foto: Đorđe Cmiljanić/Vlada Crne Gore
Zaracin i Spajić, Foto: Đorđe Cmiljanić/Vlada Crne Gore

Apsolutna posvećenost borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, ključna je za put Crne Gore ka Evropskoj uniji, poručeno je tokom sastanka premijera Milojka Spajića sa izaslanikom Njemačke za zemlje Zapadnog Balkana Manuelom Zaracinom.

"Vlada je pokazala da je EU put od vitalnog značaja i prioritet za Crnu Goru, pošto je u kratkom periodu napravljen veliki korak u poglavljima 23 i 24, koja su dugo kočila pregovarački proces", naglašeno je u razgovoru, saopšteno je iz Vlade.

Spajić je poručio da ispunjavanje uslova iz dijela koji se tiče vladavine prava i pravosuđa mora biti u fokusu i kada Crna Gora bude punopravan član EU, a posebno sada kada je želja da se dobije IBAR do kraja belgijskog predsjedavanja Evropskom unijom.

Premijer je dodao da je neophodno da svi budu fokusirani kako bi se ispunio taj cilj.

"Ako dobijemo IBAR u junu biće to snažan signal svima, a ne samo Crnoj Gori. Dobar znak za zemlje Zapadnog Balkana, ali i ostale kandidate za EU. Bio bi to signal našoj administraciji, koja godinama čeka na ovakav iskorak u procesu pristupanja. To je izuzetno važno kako bi sačuvali najbolje kadrove", rekao je Spajić.

Zaracin je, saopšteno je iz Vlade, poručio da su dobri rezultati najbolji način za ubrzanje EU agende i da Crna Gora ima punu podršku Njemačke, ali da dobijanje IBAR-a nije već završena stvar.

"Takođe je apostrofiran značaj Berlinskog procesa u jačanju regionalne saradnje i povezivanju zemalja Zapadnog Balkana sa EU na putu integracije, kao i mogućnost da se kroz brojne inicijativa pokažu građanima benefiti dobre saradnje", piše u saopštenju.

Najavljeno je da će se Spajić 29. aprila, tokom posjete Berlinu, sastati sa njemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

Bonus video: