MJU čeka tražene odluke prije eventualnog uvođenja prinudne uprave u Šavniku i Andrijevici

“Sjutra ćemo imati jasnu sliku”, kazao je Vijestima pouzdan izvor iz Ministarstva javne uprave

11536 pregleda 0 komentar(a)
Šavnik (ilustracija), Foto: Svetlana Mandić
Šavnik (ilustracija), Foto: Svetlana Mandić

Ministarstvo javne uprave (MJU) čeka tražene odluke od opština Šavnik i Andrijevica i drugih resornih ministarstava, kako bi bili sigurni u čitav postupak, prije eventualnog uvođenja prinudne uprave.

“Sjutra ćemo imati jasnu sliku”, kazao je Vijestima izvor iz Ministarstva.

Opština Šavnik je bila upozorena da u roku od 10 dana mora preduzeti mjere prema Opštinskoj izbornoj komisiji (OIK) radi izvršavanja rješenja Državne izborne komisije kojima je naloženo da OIK donese odluku o ponavljanju glasanja na biračkim mjestima - “Sala SO Šavnik” i “Kafana Kruševice” i donese strateški plan razvoja Opštine.

I Skupština opštine Andrijevica je upozorena da u istom roku mora da donese strateški plan razvoja Opštine i odluke o predlozima za razrješenje predsjednika Opštine Andrijevica Željka Ćulafića (SNP) i predsjednika Skupštine opštine Mladena Đukića (Demokrate).

U predlozima odluka o upozorenju opštinama Šavnik i Andrijevica, Vlada je navela da je Zakonom propisano da će kada skupština opštine duže od šest mjeseci ne održava sjednice, ne izvršava odluke nadležnih sudova ili ne izvršava zakonom utvrđene obaveze čime se onemogućava ostvarivanje prava građana ili nanosi znatna materijalna šteta, Vlada upozoriti skupštinu da u određenom roku obezbijedi ostvarivanje svojih funkcija, odnosno izvrši zakonom utvrđene obaveze.

Prinudna uprava, kako je ranije objasnio resorni ministar, podrazumijeva da Vlada Crne Gore preuzme funkciju SO, te da ukoliko dođe do prinudne uprave i raspuštanja skupština opština, predsjednik države jasno i decidno treba da se odredi prema tome i raspiše lokalne izbore.

Bonus video: