Ivanović: Zemlje C5 podržavaju što skorije pridruživanje Crne Gore Evropskoj uniji

Prvog dana boravka u Ljubljani ministar se sastao sa predstavnicima udruženja dijaspore - iseljenika, obišao spomenik Njegošu u Ljubljani i razgovarao sa crnogorskim studentima koji se školuju na slovenačkim univerzitetima.

2216 pregleda 0 komentar(a)
Ivanović sa ministrima vanjskih poslova Austrije i Slovenije, Foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore
Ivanović sa ministrima vanjskih poslova Austrije i Slovenije, Foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore

Sve zemlje članice platforme C5 - Austrija, Češka, Mađarska, Slovačka i Slovenija - snažno podržavaju ubrzanje procesa integracije i što skorije pridruživanje Crne Gore Evropskoj uniji, saopštio je ministar vanjskih poslova Filip Ivanović nakon susreta sa ministrima vanjskih poslova pomenutih zemalja.

Domaćin susreta šefova diplomatija C5 bila je potpredsjednica Vlade i ministarka vanjskih i evropskih poslova Slovenije Tanja Fajon, a prisustvovali su ministar vanjskih poslova Austrije Aleksander Šalenberg, Češke Republike Jan Lipavski, Mađarske Peter Sijarto i Slovačke Juraj Blanar. Na poziv slovenačke šefice diplomatije, sastanku se pridružio i ministar Ivanović, sa ciljem razmjene mišljenja o modalitetima dalje podrške ovih zemalja evropskom putu Crne Gore.

Ivanović je kazao da je u fokusu razgovora bio novi zamah u politici proširenja, napredak Crne Gore i očekivanja da u junu otpočnemo završnu fazu pregovora i krenemo u zatvaranje poglavlja.

"Naši prijatelji i partneri apsolutno prepoznaju rezultate koje ostvarujemo, a mi nastavljamo odlučno i posvećeno sa reformama" istakao je ministar.

Prvog dana boravka u Ljubljani Ivanović se sastao sa predstavnicima udruženja dijaspore - iseljenika, obišao spomenik Njegošu u Ljubljani i razgovarao sa crnogorskim studentima koji se školuju na slovenačkim univerzitetima.

Ministar je posjetio i Konzulat u Kranju na čelu s počasnim konzulom Vojislavom Kovačem, gdje je razgovarao sa predstavnicima akademske i poslovne zajednice i uspješnim ljekarima koji su porijeklom iz Crne Gore.

"Crna Gora je zahvalna na posvećenosti dijaspore-iseljenika promociji Crne Gore u Sloveniji. Svaki pojedinačni uspjeh doprinosi snaženju veza sa matičnom državom i to je naš zajednički cilj", kazao je Ivanović.

Ministar se susreo i sa crnogorskim studentima
Ministar se susreo i sa crnogorskim studentimafoto: Saša Matić/Vlada Crne Gore

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, u razgovorima je bilo riječi o dosadašnjim aktivnostima, izazovima i mogućnostima da projekti i dostignuća udruženja Crnogoraca i uspješnih pojedinaca u različitim sferama doprinesu daljoj afirmaciji Crne Gore u Sloveniji, ali i njenom razvoju na putu ka članstvu u EU.

I crnogorske studente koji se školuju na slovenačkim univerzitetima zanimalo je kako teku pregovori sa Unijom, ali i kakve im se mogućnosti pružaju u Crnoj Gori, nakon što završe studije, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Ministar Ivanović je kazao da se u kontinuitetu radi na stvaranju boljih uslova za mlade u Crnoj Gori.

"U narednim godinama, biće nam posebno dragocjena znanja i iskustva naših studenata, stečena u Sloveniji ili u drugim državama u kojima se školuju", istakao je on.

Ivanović danas nastavlja posjetu Sloveniji, susretima sa najvišim državnim zvaničnicima.

Bonus video: