LP: Puna podrška usvajanju Zakona o pravnom prepoznavanju rodnog identiteta na osnovu samoodređenja

Ostaje nejasno protivljenje pojedinih struktura ovakvom rješenju koje ovaj Zakon uopšte ne tangira niti obavezuje, poručili su iz Liberalne partije

1846 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Liberalna partija
Foto: Liberalna partija

Liberalna partija će pružiti punu podršku usvajanju Zakona o pravnom prepoznavanju rodnog identiteta na osnovu samoodređenja.

"Kao liberali vjerujemo da je obaveza države da prepozna potrebe svakog čovjeka u društvu i da omogući njihovo ostvarenje, pa se tako i ovaj Zakon tiče isključivo prava pojedinca da bude priznat i prepoznat pred institucijama sistema onakakv kakav jeste", saopštili su iz ove partije.

Iz LP su poručili da se ovim rješenjem eliminiše se nehumana i prevaziđena praksa prinudne sterilizacije od strane države lica koja bi promijenila rodnu odrednicu u zaničnoj dokumentaciji, a takav vrsta represije ne može i ne smije biti u rukama države.

"Dakle, ovaj Zakon isključivo reguliše pravo na promjenu imena, matičnog broja i oznake pola u dokumentima kako bi se ona uskladila sa stvarnim stanjem građanina, pa ostaje nejasno protivljenje pojedinih struktura ovakvom rješenju koje ovaj Zakon uopšte ne tangira niti obavezuje.

Ovakva praksa prepoznata je u savremnim društvima i državama EU, koje obezbjeđuju pravo na samoodređenje poput Belgije, Danske, Finske, Irske, Luksemburga, Portugalije, Španije i drugih država Evrope, te bi Crna Gora, koja već ima kvalitetan zakonski okvir ljudskih prava, na ovaj način implementirala najsavremenija pravna rješenja i građanske slobode", navodi se u saopštenju.

Bonus video: