Spajić na konferenciji "Otvoreno sa premijerom": Vladavina prava, članstvo u EU i ekonomski rast glavni prioriteti

"Takođe, najaviću da pripremamo zakon koji će se odnositi na strateške investicije koji će prepoznati ključne projekte i olakšati investitorima sa dugoročnim namjerama da ulažu u Crnu Goru i dobiju dodatan zamajac“, kazao je Spajić

8643 pregleda 8 komentar(a)
Sa konferencije, Foto: Represent
Sa konferencije, Foto: Represent

Predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić rekao je da postoje tri glavna prioriteta, vladavina prava, punopravno članstvo u EU te eksponencijalni ekonomski rast.

On je to kazao na konferenciji "Otvoreno sa premijerom" koju organizuje AmCham Montenegro.

Kako se navodi u saopštenju AmCham, u okviru tradicionalnog razgovora govorilo se o najvažnijim pitanjima za biznis zajednicu i šansama i izazovima koji su pred Crnom Gorom.

"Dosadašnjim rezultatima poput imenovanja u pravosuđu, sprovedenim popisom stanovništva uz postignuti konsenzus sa opozicijom i manjinskim narodima, brzim djelovanjem u izmjeni zakonske regulative kojim smo obezbijedili izbjegavanje “sive liste”, pokazali smo da smo, zajedno sa skupštinskom većinom, odgovoran i kredibilan partner. Apsolutno smo posvećeni ispunjavanju svih uslova neophodnih za dobijanje IBAR-a i čvrsto vjerujemo da će sinergijom kompletnog društva Crna Gora biti 28. članica Evropske unije 2028. Takođe, najaviću da pripremamo zakon koji će se odnositi na strateške investicije koji će prepoznati ključne projekte i olakšati investitorima sa dugoročnim namjerama da ulažu u Crnu Goru i dobiju dodatan zamajac“, kazao je Spajić.

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke kazala je, kako su naveli, da su američki investitori sve više zainteresovani za poslovne mogućnosti u Crnoj Gori - od razvoja infrastrukture i projekata u energetskom sektoru, do turizma, IT-a i zdravstva.

"Međutim, investitori često izražavaju zabrinutost zbog nepredvidljivosti primjene važećih ugovora kao značajnog pitanja koje može odvratiti potencijalne buduće investitore. Ambasada i AmCham će nastaviti da pomažu Crnoj Gori da unaprijedi ekonomsku otpornost i prosperitet“, rekla je ambasadorka, dodajući da to možemo učiniti radeći zajedno na stvaranju jednakih uslova za sve američke i druge investitore.

U saopštenju su pojasnili da je na sastanku poručeno da vizija razvijene države, atraktivne za renomirane investitore iz SAD i EU, čijim ulaganjima bi naša ekonomija, kao i kvalitet života naših građana, bili značajno unaprijeđeni zahtjevan je zadatak koji je moguće ostvariti samo kada postoji snažan partnerski odnos između javne uprave i poslovne zajednice

Predsjednica Upravnog odbora Američke privredne komore Svetlana Vuksanović kazala je da, su jasno postavljeni prioriteti poput predvidljivog poslovnog ambijenta, suzbijanja sive ekonomije, digitalne transformacije i razvoja ljudskog kapitala put do ostvarenja ove vizije.

"Važno je naglasiti da pretpristupni proces Evropskoj uniji i njeno članstvo u NATO-u čine Crnu Goru privlačnom investicionom destinacijom, što je nalaz koji se ponavlja u gotovo svakom našem izvještaju o poslovnom ambijentu. Upravo zbog toga, AmCham će nastaviti da se odlučno zalaže za proces regulatornih reformi u skladu sa EU standardima, kako bi Crna Gora bila spremna za članstvo u Evropskoj uniji", poručila je Vuksanović.

AmCham će, kako je poručeno na konferenciji, i u narednom periodu, zajedno sa Vladom Crnom Gorom, nastaviti realizaciju Programa "Rule of Dialogue" sa ciljem podizanja nivoa uzajamnog razumijevanja između privatnog i javnog sektora, "kako bi se doprinijelo efikasnijem uklanjanju biznis barijera, kvalitetnijim tekstovima pravnih akata i boljoj primjeni pravnih normi od strane javne uprave, ali i privatnog sektora"

Bonus video: