Pens ignorisao Đukanovića i Front

Đukanović treba ovo da shvati ozbiljno i da se sam politički penzioniše, jer će ga u protivnom penzionisati neko drugi, a poslije te političke penzije uslijediće i mnoge druge fakture, Marković mora napraviti otklon od njega jer drugu šansu neće dobiti, ocijenio Blagoje Grahovac
131 pregleda 69 komentar(a)
Samit Jadranske povelje, Foto: Filip Roganović
Samit Jadranske povelje, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 03.08.2017. 05:25h

Potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Majkl Pens nije se tokom dvodnevne posjete Crnoj Gori sastao sa predsjednikom Demokratske partije socijalista (DPS) Milom Đukanovićem i čelnicima Demokratskog fronta (DF), dok je u razgovoru sa liderima građanske opozicije pozvao na povratak u parlament. “Vijestima” je nezvanično potvrđeno da nije bilo sastanka američkog zvaničnika sa Đukanovićem, dok iz DPS-a nijesu odgovorili na pitanje “Vijesti” o tome.

Iz opozicije je potvrđeno da im je u ponedjeljak zattražen sastanak lidera sa Pensom, dok takav poziv očigledno nije upućen Đukanoviću ni liderima DF-a.

General u penziji i analitičar geopolitike Blagoje Grahovac smatra da je američka administracija Đukanoviću jasno poručila da je njegovo vrijeme isteklo. Grahovac je kazao da je Đukanović bio saveznik SAD i da je uradio dosta posla dobrog za Crnu Goru, ali da mu Vašington poručuje da je vrijeme za penziju.

“Izostanak sastanka sa Đukanovićem je poruka premijeru Dušku Markoviću da mora napraviti otklon od politike prethodnika, jer politika Đukanovića i on lično nose terete organizovanog kriminala, korupcije koje razdiru Crnu Goru, kao i teret uzurpacije države od strane određenog klana”, kazao je Grahovac, navodeći da bi Đukanović trebalo da izvuče pouku. “Đukanović treba ovo da shvati ozbiljno i da se sam politički penzioniše, jer će ga u protivnom penzionisati neko drugi, a poslije te političke penzije uslijediće i mnoge druge fakture”.

Dušku pružili šansu

Grahovac smatra da je američka administracija pružila šansu Markoviću koju premijer mora iskoristiti. Marković bi, smatra on, trebao da napravi javni otklon od dosadašnje politike DPS i zaustavi pohare Crne Gore.

“Treba da počne politički dijalog sa građanskom opozicijom kako bi se tražilo puteve za izlječenje Crne Gore za koje će trebati dosta vremena. Ako sad ne iskoristi tu šansu, više mu se neće pružiti šansa. To je tehnologija američke administracije”, smatra Grahovac.

Nakon dolaska u Podgoricu, Pens je na svečanoj večeri u vili “Gorica” razgovarao sa premijerom, predsjednikom Filipom Vujanovićem, predsjednikom parlamenta Ivanom Brajovićem, šefom diplomatije i ministrom odbrane Srđanom Darmanovićem i Predragom Boškovićem, kao i potpredsjednikom Vlade za regionalni razvoj Rafetom Husovićem, koji je naknadno uvršten na spisak zvanica. Američki potpredsjednik se juče, nakon sastanka sa Markovićem i prije početka Samita Jadranske povelje, nenajavljeno sastao sa liderima opozicije, među kojima nije bilo predstavnika Demokratskog fronta. Kako se navodi u saopštenju američke Ambasade, Pens je liderima poručio da prekinu bojkot i vrate se u parament.

“Potpredsjednik je poručio opoziciji da se vrati u parlament i da nastave sa svojim obavezama kao predstavnici građana koji su ih izabrali na izborima. Potpredsjednik je naglasio važnost saradnje političkih partija u sprovođenju reformi koje će voditi bezbjednijoj i prosperitetnijoj budućnosti za sve građana Crne Gore”, navodi se u saopštenju ambasade SAD objavljenom nakon sastanka.

Pens se sastao sa sastao sa liderima Socijaldemokratske partije, Demosa, Građanskog pokreta URA, Demokratske Crne Gore Rankom Krivokapićem, Miodragom Lekićem, Dritanom Abazovićem, Aleksom Bečićem, kao i potpredsjednicom Socijalističke narodne partije (SNP) Danijelom Pavićević.

Vašington i Brisel različito sa opozicijom

Krivokapić je kazao da je posjeta Pensa podsticaj progresivnim snagama da odlučnije krenu u zaustavljanje daljeg produbljivanja krize u zemlji. On je naglasio da odsustvo pune vladavine prava i jakih i nezavisnih institucija vodi destabilizaciji zemalja regiona.

“Država je opterećena rastućom autokratijom, jednopartijskom logikom gdje je partija jača od zakona i ustavnih institucija i političkom praksom koja je usmjerena na proizvodnju stalnih društvenih tenzija i konflikata, što je u punom nesaglasju sa demokratskim vrijednosnim sistemom NATO i EU”, rekao je Krivokapić, dok je Bečić istakao da je Pensova posjeta istorijski trenutak za Crnu Goru.

Navodeći da su zatvorena pitanja koja se tiču državno-pravnog statusa i članstva Crne Gore u NATO-u, Bečić smatra da to konačno daje mogućnost da se prestane sa podjelama i da se “usmjerimo ka rješavanju unutrašnjih problema koji ključno determinišu život građana”.

“Sigurno je da reforme na unutrašnjem planu, odlučnu borbu protiv kriminala i korupcije, ekonomske reforme i uspostavljanje zemlje vladavine prava, sadašnja vlast ne može sprovesti. Zato Crnoj Gori treba smjena vlasti, odnosno čisti i nekompromitovani pojedinci koji imaju energije, znanja i stručnosti da sprovede sveobuhvatne reforme”, kazao je Bečić.

Lider Demosa smatra da je, susretom sa članovima opozicije, Pens pokazao ne samo demokratski manir već i vrijednosti američke pluralističke demokratije. On smatra da je to značajno ohrabrenje opoziciji u nastojanjima da se javno odgovornim djelovanjem još više potvrdi kao demokratska i kredibilna alternativa vlasti.

“Teško je u ovom trenutku ne izraziti žaljenje što suprotno Pensu pojedini predstavnici Brisela nemaju dovoljno sluha za potrebu demokratskog komuniciranja u širem spektru političkog života u Crnoj Gori birokratski preferirajući institucionalne susrete. Dakle, sa samo jednom političkom stranom, nažalost onom pod sjenkama kriminala i korupcije", rekao je Lekić.

Pavićević je nakon sastnka kazala da je Crnoj Gori hitno potrebna promjena sistema vladanja, jer tu leži osnovni problem države. Ona je ukazala na značaj uvažavanja stavova opozicije od Stejt departmenta. “Teška politička kriza predugo traje, uprkos pokušajima vlasti da simulira redovno stanje u zemlji. Zadržavanje postojećeg stanja nikome ne može donijeti ništa dobro”, kazala je ona, dok je Abazović rekao da je sastanak sa Pensom dobra poruka za predstavnike opozicije.

Susreo se i sa osobljem Ambasade i Čađenovićem

Pens se juče susreo i sa osobljem američke Ambasade u Podgorici, kao i sa komandirom Službe zaštite Glavnog grada Andrijom Čađenovićem. Kako se navodi u saopštenju PG biroa, susret je upriličen jer Pens veoma cijeni ulogu vatrogasaca u sistemu zaštite i spasavanja i konkretno.

"Potpredsjednik je sa ponosom napomenuo da u svojoj porodici ima vatrogasaca", navodi se.

DF: Amerikanci guraju opoziciju u parlament zbog DPS-a

Iz Demokratskog fronta poručili su američkoj administraciji da bez tog saveza nema održivog političkog rješenja. Sastanak Pensa sa liderima ostatka opozije je, smatraju u DF-u, kontinuitet politike administracije SAD iz vremena (Baraka) Obame. Oni smatraju da je legitimna namjera administracije da duboku političku krizu u Crnoj Gori riješi “instaliranjem neke vlasti koja bi i dalje baštinila sve tekovine Đukanovićevog režima”.

“Predlog da se opozicija prvo vrati u parlament i da tamo nastavi pregovore sa Markovićem smatramo pogrešnim i taj stav DF-a ne može niko promijeniti”, poručili iz Fronta, navodeći da je takav eksperiment viđen 2016. godine kada je ostatak opozicije prihvatio ulazak u Vladu izbornog povjerenja.

“Rezultati takvog eksperimenta su najneregularniji izbori u posljednjih 27 godina, bojkot parlamenta, jednopartijski izbori u Nikšiću, lažni državni udar, progon najjače opozicione grupacije, a građani su na izborima kaznili one partije koje su prihvatile taj eksperiment”.

Novi lideri na Balkanu imaju veliku priliku

Pens je u obraćanju liderima sedam država kazao da oni pripadaju generaciji novih lidera Balkana i da treba da iskoriste momenat.

“Amerika na prvom mjestu ne znači da Amerika treba da bude sama, zajedno smo jači nego što ćemo odvojeni ikada biti. Tokom posjete Poljskoj prošlog mjeseca predsjednik (Donald) Tramp je izazvao sve saveznike i partnere i u Evropi i sve koji njeguju slobodu da, prema njegovim riječima, obnove posvećnost kako bi se suočili sa izazovima koje dijelimo. Ta posvećenost počinje od vas i akcija koje vi kao lideri regiona preduzimate. Ovo je vrijeme velikih prilika za svaku od vaših država”, kazao je on, navodeći da su sve države Zapadnog Balkana nedavno “održale slobodne i fer izbore sa učešćem svih političkih stranaka i sa rezultatom koji je bio odraz volje naroda”. “Ovo je istorijsko dostignuće i ja i predsjednik Tramp čestitamo svima vama. Pripadate novoj generaciji balkanskih lidera i ovog istorijskog momenta za napredak na Balkanu, iskoristite ga. Imate priliku da smirite žalosti iz prošlih vremena i spojite ljude različitog porijekla i različitih vjerovanja u potrazi za opštim dobrom", poručio je Pens.

Bonus video: