Ljiljanić: Pokret za Podgoricu nema aspiraciju da izađe iz većine; Vuković: Nema saradnje sa DPS-om

Odbornica novoformiranog kluba istakla da nisu tražili nikakve funkcije, već da budu zastupljeni u organima Glavnog grada. Iz GP URA poručuju da memorandum o zajedničkoj saradnji nije uperen ni protiv koga, a ponajmanje prema gradonačelnici

29830 pregleda 40 reakcija 41 komentar(a)
Sa pres konferencije, Foto: Željka Vučinić
Sa pres konferencije, Foto: Željka Vučinić
Ažurirano: 28.03.2024. 13:38h

Predsjednica Kluba odbornika Građanskog pokreta URA u Skupštini glavnog grada Milena Vuković je kazala da memorandum o zajedničkoj saradnji te stranke, Pokreta za promjene (PzP) i Pokreta za Podgoricu nije uperen ni protiv koga, a ponajmanje prema gradonačelnici Oliveri Injac.

Ona je na konferenciji za medije povodom predstavljanja Memoranduma o zajedničkom daljem djelovanju odbornika GP URA, PzP-a i Pokreta za Podgoricu kazala da Memorandum predviđa da će dogovarati zajedničke akcije i inicijative u Skupštini glavnog grada.

Istakla je da će najmanje jednom mjesečno održavati kolegijume, navodeći da memorandum nema snagu koalicionog sporazuma.

"Aktivnosti ćemo donosti zajedno, ali ne formiramo zajednički klub, nego nastavljamo posebno".

Nađa Ljiljanić iz Pokreta za Podgoricu je kazala da pokret nema aspiraciju da izađe iz odborničke većine, ali da žele da se njihova politička snaga ispoštuje.

Istakla je da nisu tražili nikakve funkcije, već da budu zastupljeni u organima Glavnog grada.

Ona je istakla da žele da funkcije koje nisu popunjene, budu popujnene putem konkursa i da se biraju najbolji kandidati.

Anika Bajić (PzP) je kazala da čvrsto stoje na temeljima koalicionog sporazuma.

Istakla je da je raduje što tri dame ispred svojih klubova predstavljaju memorandum.

Vuković je kazala da je rano govoriti o tome da li se ova situacija može reflektovati na državnom nivou.

Ona je rekla da je cilj memoranduma koji su potpisali odbornici GP URA, PzP i Pokret za Podgoricu da objedine znanje, ikustvo i energiju i na taj način daju ključni doprinos razvoju Glavnog grada, kao i ispunjenju predizbornih obećanja koje su dali građanima.

“Potpisivanjem Memoranduma obavezali smo se da sve buduće aktivnosti sprovodimo u koordinaciji, da ćemo dogovarati zajedničke akcije, zajedničke javne nastupe i inicijative u okviru Skupštine Glavnog grada”, istakla je Vuković.

Ona je kazala da će intenzivirati komunikaciju sa upravom Glavnog grada - gradonačelnicom i zamjenikom gradonačelnice, kako bi neke svoje ideje, inicijative i predizborna obećanja lakše postizali:

“Jer oni su ti koji nas predstavljaju u upravnim organima”.

Istakla je da će sve nesuglasice koje bi mogle nastati, rješavati sporazumno.

“Očekujemo od svih činilaca vlasti, od svih ostalih odborničkih klubova konstruktivsn pristup uz poštovanje da naše naredno zajedničko djelovanje podrazumijeva djelovanje, za sada 11 odbornika, što predstavlja najveći blok u okviru odborničke većine u Skupštini”, kazala je Vuković.

Vuković je, odgovarajući na pitanja novinara, kazala da je potpuno isključena bilo kakva vrsta saradnje, pogotovo pravljenja neke nove većine sa Demokratskom partijom socijalista (DPS).

Ona je kazala da su programi njihovih partija kompatibilini, navodeći da ne bi ni ulazili u tu priču da nije tako.

Nađa Ljiljanić je kazala da ovo nije postizborni inženjering, već se mora prihvatiti nova realnost da Pokret Evropa sad nema više 13 odbornika, nego osam.

“Što znači da nema tu snagu u Skupštini koju je imao. Ovih pet odbornika koji imaju svoj Pokret, čiji sam i ja dio, očekuje svoje mjesto u skupštinskim odborima. Zašto su ti skupštinski odbori bitni?To nije nikakva funkcija, već radno tijelo u kojem se prije Skupštine mnoge stvari definišu”, kazala je Ljiljanić.

Istakla je da ne traže mjesta u izvršnoj vlasti, ali traže političku odgovornost.

Bonus video: