Šavnik: Odbornici vlasti skratili mandat parlamentu; Jakić: Iznuđeno, protivustavna odluka Vlade

Prema riječima predsjednika Opštine Šavnik Jugoslava Jakića, odluka ministra javne uprave Maraša Dukaja o uvođenju prinudne uprave nema uporište u zakonu i sva priča koja se odnosi na funkcionisanje lokalne uprave u Šavniku, od strane ministra je, kako je kazao Jakić, samo "bacanje prašine u oči građanima"

48441 pregleda 60 reakcija 40 komentar(a)
Šavnik, Foto: Svetlana Mandić
Šavnik, Foto: Svetlana Mandić

Odbornici Skupštine opštine (SO) Šavnik, iz redova vladajuće DPS-SD koalicije, na večerašnjoj elektronskoj sjednici SO izglasali su odluku o skraćenju mandata lokalnog parlamenta.

Sjednici nijesu prisustvovali odbornici opozicije.

"Ovo je iznuđena odluka kao reakcija na protivustavnu odluku Vlade o uvođenju prinudne uprave i nasilnom preuzimanju vlasti", kazao je "Vijestima" predsjednik Opštine Šavnik, Jugoslav Jakić.

Vlada je danas donijela odluku o uvođenju prinudne uprave u Šavniku i Andrijevici.

Prema riječima Jakića odluka ministra javne uprave Maraša Dukaja o uvođenju prinudne uprave nema uporište u zakonu i sva priča koja se odnosi na funkcionisanje lokalne uprave u Šavniku, od strane ministra je, kako je kazao Jakić, samo "bacanje prašine u oči građanima".

"Sve ovo je politička mjera da bi se nasilno preuzela vlast. Ukoliko to nije tačno, evo raspustili smo Skupštinu, pa neka pokažu dobru volju i riješe situaciju u Šavniku. Opština i Skupština opštine Šavnik su ispunile sve zahtjeve koji su im bili upućeni kako bi se izbjegla prinudna uprava i na kraju je Vlada pribjegla jednoj ovakvoj političkoj odluci koja predstavlja grubo miješanje u prava građana na samostalnost lokalne uprave", istakao je Jakić.

Kako je kazao netačna je izjava ministra Dukaja da Opština Šavnik nije usvojila strateški plan.

"Na prošloj sjednici smo usvojili Strateški plan. Netačno je takođe da je Ministrastvo imalo bilo kakvu primjedbu na rad lokalne uprave, do ove posljednje. Priča ministra Dukaja je van svake realnosti i kao što sam to više puta kazao, pozivam ga da javno sučeljimo mišljenja i činjenice, da se vidi ko je u pravu. Oni su današnjim potezom samo ogoljeli njihove namjere a to je nelegalno preuzimanje vlasti", poručio je predsjednik Opštine.

Kazao je da je Skupština uradila sve što je mogla kada je u pitanju Opštinska izborna komisija (OIK).

"Izabrali smo novu Opštinsku izbornu komisiju, smijenili članove koji nijesu dozvolili da se glasanje na preostala dva mjesta završi. Ukoliko ministar očekuje da nekim srednjevjekovnim metodama natjeramo da OIK donosi odluke koje njemu odgovaraju, to se neće dogoditi. Čini mi se da je suština svega što se dešava u vezi Šavnika od strane Vlade ili totalni nivo neznanja ili zla namjera. Donose odluke i ne razmišljaju o posljedicama sjutra", poručio je Jakić.

Na pitanje a šta ako Vlada ne prizna večerašnju odluku odbornika, Jakić je kazao: "Još i to da se desi. Sve smo vidjeli, još samo to fali. Ali, mi ćemo i na to imati odgovor".

Bonus video: