SDP: Prekid sjednice ulcinjskog parlamenta najavljuje krah velike koalicije

Redovno zasijedanje ulcinjske Skupštine prekinuto je u ponedjeljak nakon rasprave o nekoliko tačaka dnevnog reda iako ih je na dnevnom redu bilo sedamnaest
0 komentar(a)
Ulcinj, Foto: Samir Adrović
Ulcinj, Foto: Samir Adrović
Ažurirano: 02.08.2017. 17:23h

Dešavanja na posljednjoj sjednici lokalnog parlamenta pouzdan su znak da je širokoj koaliciji DPS-a sa Forcom, Demokratskom partijom i Demokratskom unijom Albanaca, istekao rok, ocijenili su u Socijaldemokratskoj partiji.

Redovno zasijedanje ulcinjske Skupštine prekinuto je u ponedjeljak nakon rasprave o nekoliko tačaka dnevnog reda iako ih je na dnevnom redu bilo sedamnaest.

"Da će kraj instalirane i nametnutne vladajuće većine u Ulcinju biti upravo ovakav, dalo se naslutiti već na osnovu odugovlačenja sa njenim zakazivanjem i to za 31. jul, kada je posljednji dan redovnog proljećnog zasijedanja," saoopšteno je iz ulcnjskg odbora SDP-a.

Ocijenjeno je da odbornicima vladajuće većine nakon rasprave o četiri tačke dnevnog reda "nikako ne bi odgovaralo ono što bi se čulo tokom rasprave o Završnom računu budžeta za 2016. i Izvještaja o radu Predsjednika Opštine i lokalne uprave.

"Posebno ne sada pred najavljene i gotovo izvjesne prijevremene lokalne izbore. Ali, ako je to u neku ruku i razumljivo, onda je potpuno neshvatljiva i neprihvatljiva krajnja neodgovornost i bezobzirnost „velike koalicije“, koja je namjerno propustila da potvrdi Odluku o prvoj dopuni Plana privremenih objekata, koju je predsjednik Opštine donio na svoju ruku, i to potpuno nepotrebno i nezakonito, jer se Skupština nalazila u redovnom zasijedanju," tvrde u SDP-u.

U saopštenju se ističe da su na taj način u težak položaj dovedeni mnogobrojni građani koji su, na osnovu te odluke dobili odobrenja za rad svojih privremenih objekata.

"Zakon u ovoj situaciji je jasan. Ukoliko se ovakva odluka ne podnese Skupštini na potvrđivanje ili je Skupština ne potvrdi na prvoj narednoj sjednici, ona prestaje da važi. I ne samo to - izbjegavanjem potvrđivanja ove odluke, odbornici vladajuće koalicije su na indirektan način iskazali nepovjerenje predsjedniku Opštine. Nepotvrđivanje ovih odluka na prvoj narednoj Skupštini jedan je od zakonskih uslova za pokretanje postupka provjere povjerenja predsjedniku Opštine," piše u saopštenju u kom s na kraju zaključuje "da u svakom slučaju, sve ovo neodoljivo podsjeća na kraj prvog mandata Nazifa Cungua, koji je praktično prekinut poslije jedne slične sjednice Skupštine, jula 2013. godine".

Bonus video: