Stankov: Tužba Šaranovića i glasanje Vukićević su pokazatelji koliko je trenutna koalicija na klimavim nogama

Stankov je u intervjuu agenciji MINA upozorio da nestabilnost vladajuće koalicije može samo da naškodi integracijama

10513 pregleda 9 komentar(a)
Stankov, Foto: Fakultet političkih nauka
Stankov, Foto: Fakultet političkih nauka

Polet i entuzijazam zbog velikog napretka Crne Gore u evropskim integracijama u prva tri mjeseca rada Vlade potpuno su ugašeni dešavanjima tokom posljednjeg mjeseca, ocijenio je saradnik u nastavi na Fakultetu političkih nauka Nemanja Stankov.

On je kazao da su tužba ministra unutrasnjih poslova Danila Šaranovića Upravnom sudu i glasanje članice crnogorske delegacije u Parlamentarnoj Skupstini Savjeta Evrope (PSSE) Maje Vukićević suprotno spoljnopolitičkim prioritetima Vlade, samo neki od pokazatelja koliko je trenutna koalicija na klimavim nogama.

Stankov je u intervjuu agenciji MINA upozorio da nestabilnost vladajuće koalicije može samo da naškodi integracijama.

On je istakao da je u prvih nekoliko mjeseci rada Vlade premijera Milojka Spajića urađen ogroman posao, podsjećajući da je odmrznut integracioni proces.

“Međutim, posljednjih mjesec dana polet i entuzijazam koji su nastali kao rezultat tog uspjeha gotovo su i potpuno ugašeni”, kazao je Stankov.

“Od presudne je važnosti da se sa takvim praksama prekine. Ne samo u kontekstu EU integracija, već je i krajnje vrijeme da, nakon ekspertske i manjinske vlade, Crna Gora dobije stabilnu vlast koja će biti u mogućnosti da, bez većih političkih trzavica, odradi puni mandat”, ocijenio je Stankov.

Na pitanje da li je u takvim okolnostima realno očekivanje da Crna Gora u junu dobije pozitivan Izvještaj o ispunjenosti privremenih mjerila (IBAR), Stankov je ocijenio da je to moguće kao pozitivan signal i afirmacija napretka ostvarenog u prva tri mjeseca rada Vlade.

“Međutim posao nije završen”, naglasio je Stankov.

Prema njegovim riječima, teško je procijeniti da li će se krhki balans snaga u vladajućoj koaliciji održati do juna.

“Što bi, potencijalno, predstavljalo i najveći rizik u ovoj oblasti”, istakao je Stankov.

On je ukazao na to da je donošenje kvalitetne Strategije za borbu protiv korupcije jedna od dodatnih aktivnosti koja bi mogla da učvrsti poziciju Crne Gore prije juna.

“Njeno kreiranje i usvajanje se ne odvija zadovoljavajućom dinamikom”, rekao je Stankov.

Komentarišući odgađanje rješavanja pojedinih političkih pitanja za period nakon dobijanja IBAR-a, kao i procese koji Crnu Goru čekaju u integracijama nakon toga, Stankov je podsjetio na optimistične najave da bi tokom Mađarskog predsjedavanja Savjetom EU moglo doći do zatvaranja i do deset pregovaračkih poglavlja.

“Ukoliko do toga zaista dođe, to će, prije svega, biti posljedica težnji režima Viktora Orbana da se, kroz istorijski najuspješniju evropsku politiku, politiku proširenja, opet predstavi kao pouzdan partner na evropskom nivou, nakon višemjesečnog otvorenog protivljenja kontinuiranom uključivanju EU u rusko-ukrajinski rat na ukrajinskoj strani”, objasnio je Stankov.

On je naglasio da se integracija Crne Gore u EU ne može posmatrati kao geopolitička neminovnost.

“Proces ne može biti okončan ukoliko u Crnoj Gori ne postoji politička volja i stabilnost koja će iznijeti reformske procese i taj proces maksimalno ubrzati”, poručio je Stankov.

Komenarišući krize u pojedinim opštinama, Stankov je istakao da politički sukobi koji postoje na državnom nivou nijesu izolovani, već se prelivaju i na lokalne samouprave.

Prema njegovim riječima, prekompozicija u Skupštini Glavnog grada dodatni je primjer duboke podjele u vladajućoj koaliciji na državnom nivou.

“Teško je očekivati napredak u integracijama ukoliko smo konstantno u nekoj vrsti političke neizvjesnosti. Vlada mora zauzeti jasan, konkretan i odlučan pravac djelovanja, a to nije moguće ukoliko se na dnevnom nivou gase politički požari”, naglasio je Stankov.

Odgovarajući na pitanje o glasanju Vukićević u PSSE, Stanković je istakao da se ona prilikom glasanja vodila partijskim interesima, a ne zvaničnim spoljno-političkim smjernicama Vlade.

“Paradoksalna je činjenica da je poslanica Vukićević članica PSSE kao predstavnica parlamentarne većine Skupštine Crne Gore, a da se tokom glasanja vodila partijskim stavovima, a ne zvaničnim spoljno-političkim smjernicama Vlade ili parlamentarne većine koju načelno predstavlja”, objasnio je Stankov.

On je podsjetio da u toj konkretnoj situaciji Crna Gora ima "popravni rok", jer će zvanična odluka o prijemu Kosova biti donešena u okviru Komiteta ministara Savjeta Evrope (SE), a glasanje u okviru tog tijela će nositi veću političku težinu.

To, kako je istakao, ne negira činjenicu da je povjerenje poljuljano.

Stanković je ocijenio da se stiče utisak da se svaki od konstituenata parlamentarne većine ponaša samostalno, unoseći nesigurnost i nepredvidivost u zvanične državne politike.

Odgovarajući na pitanje da li uticaj Rusije predstavlja prijetnju za crnogorsku evroatlantsku opredijeljenost, regionalne odnose, ali i unutrašnja pitanja, Stankov je podsjetio da je Crna Gora izuzetno ranjiva na maligne spoljne uticaje.

“Ne treba zaboraviti da se začetak tih procesa veže prije svega za članstvo Crne Gore u NATO, ali i da je vidjiv duži niz godina u kontinuitetu”, kazao je Stankov.

Kako je dodao, kao društvo ne smijemo zaboraviti da se liberalno-demokratski principi i vrijednosti moraju afirmisati iz dana u dan.

“Liberalna demokratija je živi organizam, koja u trenutnom vremenu više ne umire iznenada, već naprotiv, autokratije se postepeno stvaraju konstantno kidajući dio po dio suštinskih demokratskih vrijednosti i principa”, naglasio je Stankov.

On je upozorio da su ti procesi gotovo uvijek potpomognuti stranim remetilačkim faktorima.

“Izuzetno je važno da razvijemo sposobnost da prepoznamo i izađemo na kraj sa spoljnim prijetnjama, i u realnom i u online prostoru”, poručio je Stankov.

Komentarišući značaj spoljnih uticaja u kontekstu odnosa u regionu, Stanković je ukazao na izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića koji je tokom obraćanja javnosti kazao da je crnogorska ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, nakon glasanja Vukićević protiv prijema Kosova u SE, “otišla u Prištinu da se izvinjava Amerikancima”.

On je naglasio da niko u javnom prostoru ne smije biti izložen omalovažavajućim i degradirajućim komentarima, navodeći da uvrede izrečene na račun Gorčević nijesu samo uvreda za nju, nego i za crnogorske institucije i državu.

“Neophodno je da ti komentari ne prođu bez javnog odgovora crnogorskih zvaničnika. Zaštita dostojanstva države i njenih predstavnika mora biti na vrhu liste prioriteta, pa i po cijenu pogoršanja odnosa sa susjednim državama”, poručio je Stankov.

Bonus video: