Krivokapić: U Crnoj Gori je partija jača od zakona i institucija

On je dodao da se ušlo u fazu "fasadne demokratije" koja je kooperativna u strateškim orijentacijama, a "izložena svim oblicima korupcije koje su i strateška prijetnja samoj Alijansi"
0 komentar(a)
Ranko Krivokapić, Foto: Printscreen (YouTube)
Ranko Krivokapić, Foto: Printscreen (YouTube)
Ažurirano: 02.08.2017. 15:05h

Predsjednik Socijaldemokratske partije, Ranko Krivokapić, zahvalio je potpredsjedniku SAD Majku Pensu na ključnoj podršci koju su SAD pružale Crnoj Gori na njenom putu ka članstvu u NATO, čime je potvrđeno i ojačano strateško prijateljstvo i savezništvo dvije zemlje.

Kako je istakao, NATO je optimalan bezbjednosni okvir koji zajedno sa EU mora ostati primarni vrijednosni izbor zemalja regiona jer je jedino u takvom okruženju moguće obezbijediti mir i stabilnost, demokratske reforme i socio-ekonomsku obnovu regiona Zapadnog Balkana.

"On je rekao da potpredsjedniku Pensu obraća u ime onih slobodnih i hrabrih građana Crne Gore koji su se skoro tri decenije žrtvovali da bi Crna Gora bila dio evroatlantske porodice, da bi ova država pripadala građanima a ne uskoj oligarhiji," stoji u saopšenju SDP.

Kako su kazali, Krivokapić je naglasio da odsustvo pune vladavine prava i jakih i nezavisnih institucija, kao i koncept partijske, a ne države svih građana, zakonomjerno vodi destabilizaciji zemalja regiona. Na taj način, rekao je Krivokapić, stvara se "idealno tlo za upliv uticaja nedemokratskih i koruptivnih sistema, kojima je u Crnoj Gori proteklih decenija, nažalost, svjesno otvaran prostor snažnog političko-ekonomskog širenja."

"Crna Gora je od dobijanja poziva za NATO ušla u negativan trend urušavanja institucija i političkog sistema koji je kontaminiran političkom korupcijom. Država je opterećena rastućom autokratijom, jednopartijskom logikom gdje je partija jača od zakona i ustavnih institucija i političkom praksom koja je usmjerena na proizvodnju stalnih društvenih tenzija i konflikata, što je u punom nesaglasju sa demokratskim vrjednosnim sistemom NATO i EU," rekao je Krivokapić.

On je dodao da se ušlo u fazu "fasadne demokratije" koja je kooperativna u strateškim orijentacijama, a "izložena svim oblicima korupcije koje su i strateška prijetnja samoj Alijansi."

"Krivokapić je iskazao uvjerenje da će i prisustvo potpredsjednika Pensa biti podsticaj progresivnim snagama u Crnoj Gori da uz razumijevanje saveznika odlučnije krenu u zaustavljanje daljeg produbljivanja ekonomsko-socijalne i političke krize u Crnoj Gori, kao nužnog preduslova očuvanja dostignutog i pouzdanog ispunjavanja savezničkih obaveza u Alijansi. „Demokratije nema bez slobodnih izbora i promjenjivosti vlasti," zaključuje se u saopštenju Socijaldemokratske partije.

Bonus video: