GI 21. maj: Da su danas izbori, crnogorski birači ne bi imali šansu da kao 1990. biraju između dobre i loše politike

"U predvečerje raspada Jugoslavije crnogorski birači su na prvim višestranačkim izborima imali jedinstvenu priliku da glasaju za dobru protiv zle politike"

4677 pregleda 18 komentar(a)

Porazna je činjenica da nakon 33 godine od raspada Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ), da su danas izbori, crnogorski birači ne bi mogli imati makar šansu da kao daleke 1990. konačno biraju između dobre i loše politike. Na stranu to što bi i danas izabrali lošu politiku, saopšteno je iz Građanske inicijative (GI) 21. maj.

"U predvečerje raspada Jugoslavije crnogorski birači su na prvim višestranačkim izborima imali jedinstvenu priliku da glasaju za dobru protiv zle politike. Mogli su da biraju između reformista i njima srodnih stranaka koji su bili oslonjeni na politiku Anta Markovića ili da podrže tadašnji promiloševićevski Savez komunista Crne Gore (SKCG) i njegove velikosrpske prirepke. Imali su šansu da glasajući za Markovićeve reformiste osnaže crnogorsku republiku i jugoslovensku državu ili da slijede lažne komuniste koji su prigrlili velikosrpsku politiku u savezništvu sa lokalnim neočetničkim strankama. Naravno, crnogorski birači su izabrali političko zlo koje je od Crne Gore napravilo ruinu i marionetu Miloševićevog zločinačkog i antijugoslovenskog režima", ističe se u saopštenju GI 21. maj.

Oni su dodali da su od tada pa nadalje građani mogli da biraju samo između manjeg ili većeg zla.

"Manje zlo postaje konvertitski DPS bez obzira na stečene saveznike iz dijela nekadašnjih reformista. S vremenom, u očima prosječnog birača DPS i njegovi sateliti postali su veće zlo od stranaka koje su pobijedile na izborima u avgustu 2020. godine. Iako je veći dio avgustovskih pobjednika oličavao najgore politike iz devedesetih godina sve je ublaženo sa novonastalim postrefendumskim partijama i dijelom bivših suverenista koji su u cjelini postali manje zlo od iskompromitovanog DPS-a. Danas, nakon više od tri godine, osramoćene partije novog režima i omrznute partije starog režima mogu samo da ponude izbor između dvije loše politike", poručili su iz GI 21. maj

Bonus video: