DF: SAD žele vlast koja bi baštinila Đukanovićeve vrijednosti

„Predlog da se opozicija prvo vrati u parlament i da tamo nastavi pregovore sa Duškom Markovićem smatramo pogrešnim i taj stav DF-a ne može niko promijeniti“, poručili iz DF-a.
36 komentar(a)
Demokratski front, DF logo, Foto: DF
Demokratski front, DF logo, Foto: DF
Ažurirano: 02.08.2017. 17:12h

Demokratski front poručio je novoj američkoj administraciji da bez tog saveza nema održivog političkog rješenja.

„Bez DF-a neće biti neophodnih korjenitih reformi bolesnog sistema koji naciju vodi ka propasti, bankrotu i sukobima“, poručili su iz DF-a.

Potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Majk Pens, je danas u Podgorici razgovorao sa liderima Građanskog pokreta URA, Demokratske Crne Gore, Demosa i Socijaldemokratske partije, Dritanom Abazovićem, Aleksom Bečićem, Miodragom Lekićem i Rankom Krivokapićem, kao i sa potpredsjednicom Socijalističke narodne partije, Danijelom Pavićević.

„Sastanak Pensa sa liderima ostatka opozije je kontinuitet politike prethodne administracije SAD iz vremena predsjednika (Baraka) Obame“, smatraju u DF-u.

Kako navode, legitimna je namjera i bivše i sadašnje administracije da pokuša da duboku političku i državnu krizu u Crnoj Gori riješi „na način da instalira neku vlast koja bi i dalje baštinila sve tekovine Đukanovićevog režima“.

„Predlog da se opozicija prvo vrati u parlament i da tamo nastavi pregovore sa Duškom Markovićem smatramo pogrešnim i taj stav DF-a ne može niko promijeniti“, poručili iz DF-a.

Kako su rekli, jedan takav eksperiment je već viđen 2016. godine kada je ostatak opozicije, osim DF-a, prihvatio da sjedne za sto sa Đukanovićem i da uđe u njegovu Vladu.

Rezultati takvog eksperimenta su, kako smatraju u DF-u, bili poražavajući za demokratiju, narod i građane Crne Gore, ali i za partije koje su ušle u Đukanovićevu Vladu izbornog povjerenja.

„Imali smo najneregularnije izbore u posljednjih 27 godina, bojkot parlamenta, jednopartijske izbore u Nikšiću, lažni državni udar, progon najjače opozicione grupacije DF, a građani su na izborima kaznili one opozicione partije koje su prihvatile eksperiment prethodne administracije SAD“, kaže se u saopštenju.

Politika DF-a je, kako se navodi, kristalno jasna i dosljedna.

„Sistem koji je izgradio Đukanović je bolestan. Uništena je privreda, privatizovane institucije, korupcija je postala endemska, mafija i režim su srasli u jedan organizam, polovina stanovništva se nalazi u zoni ekstremnog siromaštva, mladi masovno napuštaju zemlju, unutrašnje podjele i sukobi eskairaju, javne finansije su pred bankrotom, a moral nacije je razoren“, saopšteno je iz DF-a.

Kako navode, takav "bolesni sistem" se ne može popravljati "niti šminkati".

Potrebne su, smatraju u DF-u, korjenite refrome koje nudi samo taj savez.

Bonus video: