Lekić: Susret sa Pensom veliko ohrabrenje za opoziciju

Lekić je ocijenio da je Pens susretom sa članovima opozicije, "koji je protekao u konstruktivnoj atmosferi, pokazao ne samo demokratski manir već i vrijednosti američke pluralističke demokratije."
28 komentar(a)
Miodrag Lekić, Foto: Boris Pejović
Miodrag Lekić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 02.08.2017. 12:29h

Predsjednik Demosa Miodrag Lekić kazao je da susret dijela opozicije sa potpredsjednikom SAD-a Majkom Pensom predstavlja značajno ohrabrenje crnogorskoj opoziciji u nastojanjima da se javno odgovornim dijelovanjem još više potvrdi kao demokratska i kredibilna alternativa postojećoj vlasti.

Pens se danas sastao sa liderima građanske opozicije.

"Makar to bilo i povodom multilateralnog sastanka “Jadranske povelje” posjeta potpredsjednika SAD našoj zemlji jeste događaj od visokog značaja za Crnu Goru. Crnogorska demokratska javnost bi bila još više zadovoljna, a vjerujemo i američka strana, da je visokog američkog gosta dočekala u pravom smislu demokratska i dekriminalizovana Crna Gora. Plan posjete i sadržaji susreta potpredsjednika SAD Pensa govori i o američkom očekivanju da Crna Gora što prije osvoji demokratske standarde prije svega pravne države koji bi označili kraj dugogodišnjeg zagrljaja dobrog dijela vladajuće elite sa kriminalom i korupcijom", navodi Lekić u saopštenju.

Lekić je ocijenio da je Pens susretom sa članovima opozicije, "koji je protekao u konstruktivnoj atmosferi, pokazao ne samo demokratski manir već i vrijednosti američke pluralističke demokratije."

"To je ujedno predstavljalo i značajno ohrabrenje crnogorskoj opoziciji u nastojanjima da se javno odgovornim dijelovanjem još više potvrdi kao demokratska i kredibilna alternativa postojećoj vlasti", dodao je Lekić.

On je kritikovao dio predstavnika Evropske unije.

"Teško je u ovom trenutku ne izraziti žaljenje što suprotno potpredsjedniku Pensu pojedini predstavnici Brisela nemaju dovoljno sluha za potrebu demokratskog komuniciranja u širem spektru političkog života u Crnoj Gori birokratski preferirajući institucionalne susrete, dakle sa samo jednom političkom stranom, nažalost onom pod sjenkama kriminala i korupcije. Raduje činjenica da se posjetom Pensa Podgorici učvšćuju prijateljski odnosi između SAD i Crne Gore. To ne smije biti protiv drugih zemalja, posebno ne protiv onih sa kojima Crna Gora ima dugu, istotrijsku tradiciju prijateljstva."

"Vjerujem da ni članice “Jadranske povelje”, zapravo bivše jugoslovenske republike i jedna pokrajna (bez Slovenije, plus Albanija) neće biti regionalni punkt satelita na geopolitičkom tržištu već da će istinski doprinijeti regionalnoj saradnji kroz više oblika povezivanja, dakako i u okviru procesa integracija zemalja Zapadnog Balkana u Evropsku uniju. U tom kontekstu saradnja sa SAD može biti komplementarana i bez sumnje značajan impuls za stabilnost regiona", zaključio je Lekić.

Bonus video: