Rakočević: Rok za izbornu reformu do kraja godine

"Određeni broj zakona je potrebno proširiti, a pojedine potpuno izmijeniti", ocijenila je Nenezić

6967 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Aljoša Turović
Foto: Aljoša Turović
Ažurirano: 02.04.2024. 12:46h

Izborna reforma preduslov je ulaska u Evropsku uniju koja želi funkcionalnu članicu, kazao je poslanik Pokreta Evropa sad Vasilije Čarapić.

On je na sjednici Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu kazao da shodno preporukama treba da se vidi u kojim oblastima je potrebna reforma.

Ana Nenezić iz Instituta za društveno-politička istraživanja Analitiko je kazala da je svima koji su bili dio izbornog procesa jasno da su zakoni zastareli.

"Ukazala bih da kad se definišu precizni rokovi to ima svoju svrhu. Određeni broj zakona je potrebno proširiti, a pojedine potpuno izmijeniti", ocijenila je Nenezić.

Izvršni direktor Centra za građansko obrazovanje (CDT) Dragan Koprivica kazao je da bi Zakon o predsjedniku morao da se nađe na dnevnom redu.

"Nisam siguran da možemo sve zadatke izvršiti do kraja godine. Pododbore treba raditi po temama, a ne po zakonima", kazao je Koprivica.

Predsjednik Upravnog odbora Centra za monitoring i istraživanje (CeMI) Zlatko Vujović je podsjetio da je Hrvatska usvojila zakon prije pristupanja u EU i donijela odredbu da "zakon stupa na snagu ulaskom u EU".

"Zakon se mora donijeti u skladu sa zakonom EU. To znači da nismo slobodni, nego da imamo neka pravila kakav zakon treba biti. Eventualno članstvo u EU donosi da državljani drugih članica EU koji imaju prebivalište u Crnu Goru imaju pravo glasa", rekao je Vujović.

Direktor Saveza slijepih Crne Gore Goran Macanović rekao je da je primarni razlog zašto se se kandidovao za članstvo u ovom odboru da pomogne u unapređenju zakona, prije svega omogućavanju glasanje osobama sa invaliditetom.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Nikola Rakočević je rekao da je decembar rok za reformu izbornog zakona.

"Imamo osam mjeseci do tad, tako da nema potrebe za hitnom reakcijom za produženje roka", ocijenio je.

Poslanik Demokrata Nikola Rovčanin podsjetio je da je parlament nekoliko puta radio na izbornoj reformi, te da u prošlim sazivima bio veliki broj dobrih predloga.

Poslanik Socijaldemokrata (SD) Boris Mugoša kazao je da se može doći u nevjerovatnu situaciju da izbori u jednoj opštini nisu završeni, a da se raspisuju novi.

"Zato zakon o lokalnoj samoupravi mora biti dio paketa reforme", kazao je Mugoša.

Poslanik Demokratskog saveza Albanaca Nikola Camaj je kazao da je veoma bitno riješiti birački spisak, da bi se izbjegli "izborni turisti".

"U mom biračkom mjestu su se pojavljivali ljudi iz drugih gradova. Ono što je nama bitno jeste da se nađe model da se zaštite prava manjina. Ovaj postojeći model ne zadovoljava potrebe manjina", kazao je Camaj.

Čarapić: Izbore trebalo organizovati u istom danu; Rovčanin: Odbor nema ingerenciju da promijeni datum izbora

Čarapić je rekao da se zalaže da se lokalni izbori u tri opštine - Budva, Andrijevica i Šavnik održavaju u istom danu, a ne u tri nedjelje jedni za drugim.

Rovčanin je rekao da Odbor nema ingerenciju da promijeni datum izbora, ali da definitivno njegova preporuka nešto znači.

"Nemam ništa protiv, ukoliko postoji saglasje, uputi stav o tome da se troje lokalnih izbora održe u istom danu", rekao je Rovčanin.

Mugoša je rekao da su svi saglasni da je ovo nadležnost predsjednika.

"Prethodna odlaganja su bila usljed vanredne situacije (Tivat 2020), ili usljed promjene zakona (pomjeranje 2022 iz juna u oktobar). Ja 2022. nisam glasao za te izmjene zakona. Postoje neke pravne osnove koliki je rok za ispisivanje izbora od objavljivanja u službenom listu, ali nisam siguran da li postoji pravno utemeljenje da se mijenjaju utvrđene odluke. Često baratamo terminom izborni turizam. Zaboravljamo da je Ustavni sud oborio odluku da neko ko je ispod pola godine prijavljen u određenom mjestu nema pravo glasa", rekao je Mugoša.

Poslanica Nove srpske demokratije (NSD) Simonida Kordić je kazal da je ideja lokalnih izbora da se uredi način života i razvoj jedne lokalne zajednice.

"Suštinski se remeti taj smisao na slučaju Šavnika. U Šavniku je anomalija vidljiva jer je mala zajednica pa se svi znaju. Imamo jednu situaciju koja se sigurno javlja i u drugim opštinama, samo je ovdje eskalirala. Primjer BiH pokazuje da izbori u jednom danu rješavaju problem izbornog turizma", kazala je Kordić.

Vujović: Izborni model u BiH se pokazao kao uspješan

Vujović je kazao da je predlog nekoliko organizacija iz regiona da države Zapadnog Balkana razmijene biračke spiskove.

Takođe, jedan predlog je da, prilikom promjene prebivališta, godinu dana glasate u starom biračkom mjestu.

"Rješenje izbora u jednom danu je model koji se pokazao uspješan u BiH. Ukoliko dođe do skraćenja mandata i vanrednih izbora, novu mandat traje samo do onog dana kada su izbori u svim opštinama. Što se tiče Šavnika, pričamo o novim izborima, a stare nismo još uvijek završili. Potrebno je da, ukoliko OIK ne može da riješi neki problem, DIK preuzima rješavanje tog problema. Partije bi trebale da daju mandat DIK-u. Hoće li neke druge partije ili pojedinci da prekidaju procese ukoliko im se ne sviđa proces", pitao je Vujović.

Kordić: Izbori u jednom danu rješavaju izborni turizam

Poslanica ZBCG Simonida Kordić istakla je da je ideja lokalnih izbora da se uredi način života i razvoj jedne lokalne zajednice.

"Suštinski se remeti taj smisao na slučaju Šavnika. U Šavniku je anomalija vidljiva jer je mala zajednica pa se svi znaju. Imamo jednu situaciju koja se sigurno javlja i u drugim opštinama, samo je ovdje eskalirala", rekla je Kordić.

Dodala je da primjer Bosne i Hercegovine pokazuje da izbori u jednom danu rješavaju problem izbornog turizma.

Poslanik DPS-a Mihailo Anđušić smatra da treba postaviti pitanje svrsishodnosti.

"Bitno je da na ovom odboru imamo saglasje. Naš cilj treba da bude da na ovom odboru zasučemo rukave i da na nađemo zakonsko rješenje".

Nezavisna poslanica Jevrosima Pejović kazala je da nemamo otvorene sjednice Vlade, pa ne znamo šta se tamo dešava.

"Ja nemam tu mogućnost anticipiranja određenih političkih situacija u pojedinim opštinama".

Boris Pejović (PES) je rekao da se ne radi se o anticipaciji, već o poznavanju Ustava.

"Svaka vlast ima rok najviše 4 godine da bude na vlasti. Do avgusta moramo imati izbore u Kotoru", naveo je.

Rakočevć: Ako IBAR čekate kršenjem zakona, načekaćete se

Poslanik DPS-a Nikola Rakočević rekao je da ako "ovako čekate IBAR - kršenjem zakona i pravnom hajdučijom, onda ćete se načekati".

"Odluka je i ovog Odbora i Vlade da krši zakon rugajući se i ovom Odboru. Da li ovo doprinosi našem evropskom putu i dijalogu vlasti i opozicije ili produbljuje naše razlike? Da li će izbor v.d. direktora Uprave policije uticati na rad odbora? Neće. Ali sva pitanja koja se tiču izbora hoće. Uskoro ćemo izaći sa jasnim stavom i apelom institucijama da rade svoj posao", najavio je.

Predsjednik Državne izborne komisije (DIK) Nikola Mugoša rekao je da je izborni proces već počeo raspisivanjem izbora.

Čarapić (PES) je podsjetio da je u Podgorici postojala situacija gdje Opštinska izborna komisija (OIK) nije htjela da održi sjednicu, uprkos preporukama DIK-a.

"Bitno da DIK ima ingerencije nad OIK-om".

Poslanica ZBCG Maja Vukićević istakla je da nema pravnog mehanizma kojim mogu promijeniti odluku predsjednika.

"Imamo onu situaciju kada je uoči izbora u Podgorici odvojena Zeta. Što se tiče Šavnika, nadam se da će i opozicija i vlast donijeti rješenje koje je u službi demokratije. Nije normalno imati vlast duže od onoga što je potvrđeno", smatra Vukićević.

Rakočević je odgovorio da se opstrukcija desila od strane političara na lokalnom nivou.

"Ako ovako čekamo IBAR, nećemo ga dočekati. Ne smijemo zakon uzimati u svoje ruke i tumačiti ga kako mi mislimo".

Bonus video: