Spajića će na premijerskom satu pitati o ujaku, kadrovanju, ostavci, Do Kvonu...

Premijerski sat zakazan je za petak 5. april.

27215 pregleda 110 reakcija 60 komentar(a)
Foto: Đorđe Cmiljanić/Vlada Crne Gore
Foto: Đorđe Cmiljanić/Vlada Crne Gore

Predsjedniku Vlade Milojku Spajiću na premijerskom satu zakazanom za petak 5. april pitanja će postavljati poslanici Demokratske partije socijalista (DPS), Građanskog pokreta (GP) URA, Nove srpske demokratije (NSD), Pokreta Evropa sad (PES), Demokratske narodne partije (DNP), Socijaldemokrata (SD), Bošnjačke stranke (BS), Demokratske unije Albanaca (DUA) te posebnog kluba poslanika.

Lider i šef poslaničkog kluba DPS-a Danijel Živković će pitati Spajića da li će podnijeti ostavku ukoliko Upravni sud po tužbi ministra unutrašnjih poslova presudom potvrdi da je nezakonito postupio prilikom imenovanja Aleksandra Radovića na mjesto vršioca dužnosti direktora Uprave policije. On će ga takođe pitati da li Vlada i parlamentarna većina imaju usaglašene politike od kojih zavise ubrzanje procesa integracija, evroatlantska orjentacija spoljne politike i kredibilno članstvo u NATO te da li bi bio spreman da predloži razrješenje onih koji odstupaju u Vladi od ciljeva koje je proklamovao na početku mandata.

Predsjednik i poslanik GP URA Dritan Abazović će pitati premijera “kakva je uloga ujaka u kadrovskoj politici i odlučivanju u Vladi Crne Gore?”

Poslanik PES-a Miodrag Laković će premijeru postaviti pitanje kako planira da u narednom periodu zaštiti crnogorsko društvo, izborni sistem i demokratiju od subverznih djelovanja kojima su “bili svjedoci tokom afere Do Kvon”.

Šef kluba poslanika i poslanik SD-a Boris Mugoša će Spajića pitati kada i na koji način će biti ispunjeno njegovo predizborno obećanje o punoj zaposlenosti, odnosno stopa nezaposlenosti ispod četiri odsto.

Ispred BS će se obratiti poslanik Damir Gutić koji će premijera pitati na čemu Crna Gora temelji "ambicioznu agendu izgradnje saobraćajne infrastrukture u narednom periodu imajući u vidu kapacitete budžeta koji ove godine planira kapitalna ulaganja od 7,1 odsto, a slične projekcije su i za naredne dvije godine".

Lider i šef poslaničkog kluba DNP-a Mila Knežević će Spajića pitati da li je u planu potpisivanje međudržavnog Sporazuma sa Srbijom o dvojnom državljanstvu.

Poslanica Posebnog kluba poslanika Jevrosima Pejović će bivšeg partijskog kolegu da li Vlada preduzima aktivnosti na izradi normative koja uređuje oblast digitalne imovine i šta percipira kao najveće izazove u ovom segmentu, s obzirom na potrebu da se osigura praćenje i identifikovanje kriptoimovine, kako bi se spriječilo pranje novca, finansiranje terorizma i druga krivična djela.

Predsjednik kluba poslanika NSD Slaven Radunović će premijera pitati da li Vlada ima strategiju za urgentno rješavanje problema saobraćajnih gužvi na crnogorskom primorju tokom ljetnje turističke sezone na kratak rok, dok se ne riješe veliki planirani i već započeti infrastrukturni projekti.

Poslanik i predsjednik DUA-e Mehmed Zenka će u ime kluba njegove partije i Hrvatske građanske inicijative Spajiću postaviti pitanje da li će za vrijeme njegovog mandata opštine moći da gazduju svojim morskim dobrom.

Bonus video: