SUSRET U VLADI

Pens sa Markovićem: Hvala CG što predvodi promociju stabilnosti

"Potpredsjednik Pens je ponovio da Crna Gora ima punu podršku Sjedinjenih Država u istrazi i suđenju optuženima za događaje iz oktobra 2016
79 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 02.08.2017. 12:54h

Predsjednik Vlade Duško Marković i potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država Majk Pens zajednički su ocijenili tokom zvaničnih razgovora vođenih u srijedu prije podne u Podgorici da su crnogorsko-američki odnosi strateški, partnerski i prijateljski, da se razvijaju na dobrobit dviju država i dvaju naroda i da je u obostranom interesu produbljivanje saradnje na ekonomskom planu, saopšteno je iz Vlade.

"Predsjednik Marković i potpredsjedik Pens posebno su istakli da je Crna Goda stratreški okrenuta Zapadu i zapadnom sistemu vrijednosti i da u nastavku tog puta računa na punu podršku SAD, da tu podršku ima i da će biti uložen trud da ta podrška u neposrednoj budućnosti otjelotvorena i na ekonomskom planu", navodi se u saopštenju.

Saopšteno je da se "premijer Marković još jednom zahvalio potpredsjedniku Pensu na posjeti rekavši da je današnji dan istorijski za Crnu Goru i da će ga pamtiti generacije."

"Predsjednik Vlade Crne Gore zahvalio se Sjedinjenim Američkim Državama i na dosadašnjoj podršci Crnoj Gori rekavši da su svi naši uspjesi i dobri rezultati istovremeno i američki uspjesi. Premijer je istakao činjenicu da su SAD vjerovale u Crnu Goru i u naše kapacitete i dodao da Crna Gora to ne zaboravlja. Sagovornici su, razgovarajući na temu ekonomije, postigli punu saglasnost o potrebi snažnijeg prisustva američkih investitora u Crnoj Gori. Predsjednik Marković je tom prilikom istakao naš interes da, uz investicije iz SAD, prije svega unapređujemo preduzetnička i upravljačka znanja i rekao da će lično biti na raspolaganju svakom američkom investitoru kako se on ne bi izgubio u šumi naše administracije koja još uvijek sazrijeva. Potpredsjednik Pens je najavio i lični angažman na tome da renomirani američki investitori dođu u Crnu Goru kao i da našu zemlju prvom prilikom posjeti američki ministar trgovine Vilbur Ros, i sam instaknuti investitor. Potpredsjednik SAD je, u kontekstu stvaranja još povoljnije klime za investitore rekao da u potpunosti podržava napore Vlade na unapređenju vladavine prava i funkcionisanja pravne države", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da je Pens, govoreći o našoj zemlji, ocijenio da su pred Crnom Gorom velike mogućnosti.

„Podržavamo vas jer vjerujemo da Crna Gora ima sjajnu budućnost“, rekao je Potpredsjednik posebno ističući ulogu naše zemlje u regionu Zapadnog Balkana. "Crna Gora može da bude primjer na Zapadnom Balkanu. Vi ste primjer zdrave demokratije i zdrave privrede koja treba da bude uzor regionu“, rekao je potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država Majk Pens.

Iz Vlade je saopšteno da je Marković informišući potpredsjednika SAD o političkoj situaciji u našoj zemlji ponovio spremnost da otvori dijalog sa dijelom opozicije, što je potpredsjednik SAD podržao ocijenivši da opozicione stranke treba da se vrate u parlament.

"Potpredsjednik Pens je ponovio da Crna Gora ima punu podršku Sjedinjenih Država u istrazi i suđenju optuženima za događaje iz oktobra 2016. Potpredsjednik SAD Majk Pens zahvalio se na kraju razgovora još jednom premijeru Markoviću i građanima Crne Gore na toplom dočeku rekavši da je o tome u telefonskom razgovoru sinoć lično informisao predsjednika SAD Donalda Trampa. Istovremeno je potpredsjednik Pens prenio i lične pozdrave predsjednika Trampa i državnog sekretara Reksa Tilersona predsjedniku Vlade Dušku Markoviću koji je uzvratio pozdrave, zaključeno je u saopštenju.

Galerija

Preporučujemo za Vas