Milatović nije raspisao nove izbore u Šavniku

"Još jednom apelujem na sve nadležne institucije da odgovornim i predanim radom doprinesu finalizaciji započetog izbornog procesa, kako bi se u što kraćem roku konstituisali novi organi lokalne samouprave u opštini Šavnik", naveo je predsjednik države

67986 pregleda 78 reakcija 59 komentar(a)
Milatović, Foto: Boris Pejović
Milatović, Foto: Boris Pejović

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović nije danas raspisao nove lokalne izbore u Šavniku.

Milatović je između ostalog kazao da, imajući u vidu da je mandat aktuelnom sazivu Skupštine opštine istekao u junu 2022. godine, njeno raspuštanje Odlukom Vlade nakon isteka vremena na koje je birana, ne može ishodovati raspisivanjem novih izbora u opštini Šavnik.

Saopštenje prenosimo integralno:

"U vezi Odluke o raspuštanju Skupštine opštine Šavnik (Sl. list CG, broj 29/24) koju je donijela Vlada Crne Gore ukazujem na sljedeće:

"Odredbom člana 37 st. 1 i 2 Zakona o lokalnoj samoupravi propisano je da mandat skupštine opštine traje četiri godine, te da joj mandat može prestati prije isteka vremena na koje je izabrana, raspuštanjem ili skraćenjem mandata.

"Odredbom člana 37 stav 4 istog Zakona propisano je da u slučaju prestanka mandata skupštine prije isteka vremena na koje je izabrana, Predsjednik Crne Gore raspisuje izbore narednog dana od dana stupanja na snagu odluke o raspuštanju, odnosno od dana stupanja na snagu odluke o skraćenju mandata skupštine.

"Odredbom člana 15 stav 2 Zakona o izboru odbornika i poslanika propisano je da u slučaju prestanka mandata skupštine opštine, prije isteka vremena na koje je birana, Predsjednik Crne Gore raspisuje izbore narednog dana od dana njenog raspuštanja, odnosno narednog dana od dana stupanja na snagu odluke o skraćenju mandata.

"Na osnovu citiranih zakonskih rješenja, proizilazi da se obaveza Predsjednika Crne Gore da raspiše izbore za odbornike skupštine opštine, u navedenim slučajevima, konstituiše isključivo kada je do raspuštanja skupštine opštine došlo prije isteka vremena na koje je izabrana, odnosno za vrijeme trajanja četvorogodišnjeg mandata.

"U konkretnom slučaju, a imajući u vidu da je mandat aktuelnom sazivu Skupštine opštine istekao u junu 2022. godine, njeno raspuštanje predmetnom Odlukom Vlade nakon isteka vremena na koje je birana, ne može ishodovati raspisivanjem novih izbora u opštini Šavnik.

"Dodatno, ukazujem da je u toku sprovođenje izbornog procesa u opštini Šavnik, započetog održavanjem izbora 23. oktobra 2022. godine, na osnovu Odluke o raspisivanju izbora za odbornike (Sl. list CG, br. 86/22 i 94/22 i Sl. list CG - Opštinski propisi, br. 38/22 i 42/22), koju je donio bivši Predsjednik Crne Gore. Ističem da je pomenuta Odluka donesena na zakonit način, da je i dalje na pravnoj snazi, te da bi donošenje nove odluke u istoj pravnoj stvari, pored kršenja člana 37 stav 4 Zakona o lokalnoj samoupravi i člana 15 stav 2 Zakona o izboru odbornika i poslanika, značilo i narušavanje pravnog poretka i pravne sigurnosti u zemlji.

"Važno je ukazati i na iskazan stav Državne izborne komisije, sadržan u odgovoru Ministarstvu javne uprave (akt broj 115/2 od 12. 3. 2024. godine), kojim se ukazuje 'da je izborni proces na dva biračka mjesta u Šavniku u toku, odnosno da izbori nisu sprovedeni na biračkim mjestima Sala SO Šavnik i kafana Kruševica, što za posljedicu ima činjenicu da birači koji su upisani u birački spisak na ovim biračkim mjestima nijesu ostvarili biračko pravo'. Iz ovakvog stava zaključuje se da je ostvarivanje biračkog prava, na navedenim biračkim mjestima, nužno osigurati u okviru izbornog procesa koji je u toku, posebno imajući u vidu da se radi o pravu koje je zagarantovano Ustavom.

"Još jednom apelujem na sve nadležne institucije da odgovornim i predanim radom doprinesu finalizaciji započetog izbornog procesa, kako bi se u što kraćem roku konstituisali novi organi lokalne samouprave u opštini Šavnik", naveo je Milatović.

Bonus video: