DPS: Odluka Vlade nezakonita i protivustavna

"Očekujemo od premijera Spajića da opravda najviši nivo institucionalne odgovornosti koju ima i pokaže spremnost na dogovor, jer svaka dalja destrukcija ustavnog poretka, vodila bi potpunoj anarhiji, koja može proizvesti nesagledive posljedice", saopštio je DPS

9888 pregleda 10 komentar(a)
Foto: DPS
Foto: DPS

Odluka Vlade da povučenu odluku pošalje na objavljivanje Službenom listu kako bi uvela prinudnu upravu u opštini Šavnik nezakonita je i protivustavna, saopštila je Demokratska partija socijalista (DPS).

"Da bi se u najkraćem roku konstituisali novi organi lokalne samouprave u Šavniku i razriješila dugotrajuća politička kriza, uslov svih uslova je da Vlada i nadležne državne institucije odgovornim pristupom doprinesu finalizaciji započetog izbornog procesa. Zbog toga, pozivamo Vladu da se vrati poštovanju ustavnog poretka i da povuče nezakonitu Odluku o uvođenju prinudne uprave u opštini Šavnik", navodi DPS.

Kažu i da Vlada koja "nije u stanju da obezbijedi poštovanje zakona i sprovođenje izbora", i koja na taj način "svjesno ulazi u rizik da sruši osnovni princip vladavine prava", ne može govoriti o dobijanju IBAR-a.

"Iz odgovornosti da zaštitimo poziciju države u susret odluci EU o ispunjenosti privremenih mjerila, uradićemo sve da ne dozvolimo da u IBAR-u stoji da ova država nije u stanju da obezbijedi poštovanje ustavnog poretka", dodaje DPS..

Rekli su i da ovo više nije pitanje Šavnika, ni vlasti, niti neke političke partije, već isključivo zaštite temeljnog ustavnog principa da građani biraju i da budu birani.

"Očekujemo od premijera Spajića da opravda najviši nivo institucionalne odgovornosti koju ima i pokaže spremnost na dogovor, jer svaka dalja destrukcija ustavnog poretka, vodila bi potpunoj anarhiji, koja može proizvesti nesagledive posljedice", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: