Ministarstvo "zabrinjava" što Milo Božović nije udaljen sa rada

Skupština opštine Budva nije ispunila sve uslove iz upozorenja koje joj je ispostavila Vlada sredinom marta

8033 pregleda 5 komentar(a)
Sa jedne od sjednica SO Budva, Foto: Vuk Lajović
Sa jedne od sjednica SO Budva, Foto: Vuk Lajović

Činjenica da Skupština opštine Budva nije privremeno udaljila sa rada pritvorenog predsjednika opštine Budva Mila Božovića “zabrinjava”.

To je stav Ministarstva javne uprave dostavljen “Vijestima” kao odgovor na pitanje šta će taj vladin resor preduzeti, jer Skupština opštine, kojoj je sada skraćen mandat, nije ispunila sve uslove iz upozorenja koje joj je ispostavila Vlada sredinom marta.

“Ministarstvo javne uprave će uvijek insistirati na punom poštovanju Ustava i zakona, prema svima jednako. Ono što cijenimo pozitivnim je činjenica da sada izvršni organ opštine može nesmetano funkcionisati do okončanja izbora jer je izabrana potpredsjednica opštine. Takođe, cijenimo racionalnim što je mandat vraćen građanima, pri čemu su izbori raspisani u najkraćem roku. Nakon sprovedenih izbora vjerujem da će Budva dobiti odgovornu vlast”, naveli su iz pr tima resora ministra Maraša Dukaja.

Kako navode, Ministarstvo javne uprave utvrdilo je činjenično stanje povodom postupanja SO Budva po Odluci o upozorenju Skupštini opštine Budva.

“Iz dostavljene dokumentacije koja je dostavljena ovom organu proizlazi da je predsjednik Skupštine opštine Budva sazvao dvije sjednice sa tačkama dnevnog reda: Predlog Odluke o usvajanju Starteškog plana razvoja Opštine Budva 2024-2028. godina, Predlog Rješenja o davanju saglasnosti na imenovanje potpredsjednika Opštine Budva, Predlog Rješenja o udaljenju sa rada predsjednika opštine Budva. Kako Skupština Opštine Budva nije uspjela da realizuje sve obaveze iz Odluke o upozorenju Vlade, donijeli su Odluku o skraćenju mandata Skupštini opštine. Shodno tome, nije raspuštena Skupština opštine Budva jer je skraćen mandat i raspisani su izbori”, navodi se u odgovoru dostavljenom “ Vijestima”.

Božović, koji je skoro godinu u spuškom Istražnom zatvoru, nakon što su ga 13. aprila prošle godine uhapsili pripadnici Specijalnog policijskog tima po nalogu SDT- a pod sumnjom da je dio narko-kartela i dalje je formalno na čelu Budve i ima pravo da donosi ključne odluke.

On je dao ovlašćenja novoizabranoj potpredsjednici Opštine Jasni Dokić, koja je prekjuče potpisala platne liste, čime su zaposleni u lokalnoj administraciji, ali i službama, opštinskim ustanovama kulture i lokalnom mediju primili zarade. To je prvi put da se dokumenta, kako je do sada bio slučaj, ne iznose iz Budve i odnose u Viši sud na saglasnost, odakle u spuški zatvor. Ipak, Božović do 26. maja, za kada je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović zakazao vanredne lokalne izbore nije udaljen sa posla, odnosno i dalje se “pita”, te može donositi odluke za funkcionisanje grada, može kadrirati, što i čini, postavljajući na pojedine funkcije ljude bliske njegovoj političkoj opciji i pored toga što je imenovana Dokić.

Odluka o njegovom udaljenju sa rada bila je zasnovana zbog zakonskih obaveza, jer Božović duže od šest mjeseci nije vršio svoje obaveze, pošto se nalazi u spuškoj ćeliji. Božovićeva nekadašnja koalicija se upravo zbog te odluke podijelila, dok su na jednoj strani bili odbornici NSD i PZP protiveći se da Božović bude udaljen sa posla, jer time se faktički suspenduje, dotle je druga frakcija okupljena oko predsjednika SO Nikole Jovanovića bila za to da se usvoji odluka i spriječi uvođenje prinudne uprave. Oni su to pravdali činjenicom da je i sam Božović za to da se privremeno udalji sa rada, što je potvrdio i njegov sin sa skupštinske govornice.

Druga strana je tvrdila da Božoviću nije detaljno predočeno šta ta odluka znači.

Da je Božović nastavio da radi, svjedoče i posljednji potpisani dokumenti od 26. marta, kada su zaključena dva ugovora za javne nabavke i izbor ponuđača.

Bonus video: