Pens: Budućnost Zapadnog Balkana je na zapadu

Pens je kazao da je Crna Gora prelijepa država i da prenosi pozdrave predsjednika Donalda Trampa
60 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 02.08.2017. 08:37h

Potpredsjednik SAD Majkl Pens kazao je da je budućnost Zapadnog Balkana na zapadu, navodeći da će raditi na jačanju veza Evropske unije, Balkana i SAD. Pens je na konferenciji za novinare sa premijerom Duškom Makovićem, rekao da njegova posjeta Crnoj Gori potvrđuje podršku Sjedinjenih država regionu.

"Ulazak Crne Gore u NATO je istorijski uspjeh i pokazatelj snage ove zemlje samo deset godina nakon obnove nezavisnosti. NATO se sastoji od velikih i malh država ali SAD nema malih saveznika i mi cijenimo naše novo savezništvo u NATO-u", kazao je Pens, navodeći da njegova posjeta pokazuje podršku Sjedinjenih Država Zapadnom Balkanu.

"Vjerujem da je budućnost Zapadnog Balkana na zapadu i radujemo se što ćemo raditi na jačanju veza između EU, Balkana i SAD".

Ističući da je je privilegovan što je prvi potpredsjednik koji je došao u Crnu Goru, Pens je prenio pozdrave predsjednika SAD Donalda Trampa, navodeći da ga je on u Crnu Goru poslao "kao znak našeg savezništva u NATO-u".

Pens je juče doputovao u Crnu Goru i danas će učestvovati na Samitu Jadranske povelje. Na samitu u Podgorici biće i premijeri ili predsjednici ostalih država regiona.

Marković je kazao da je strateško partnerstvo dvije države krunisano članstvom u NATO, i da je sudbina Crne Gore neraskidivo vezana vrijednosti tog saveza. Premijer je rekao da je Pensova posjeta dokaz da ne postoje veliki i mali.

"Jedino kad je riječ o veličini i brojnosti neke zemlje, ali ne i kada je riječ o pripadnosti idealima. Hvala vam što ste dolaskom u Crnu Goru potvrdili ovu istinu", kazao je on.

Ističući da je posjeta Pensa veliki dan za Crnu Goru i cio Zapadni Balkan, Marković je rekao da je današnji dan potvrda da snovi postaju stvarnost. "Potvrda da se naporan posvećen i orgroman rad isplati. Crna Gora je primjer za to"

Galerija

Bonus video: