Crna Gora i Francuska potpisale međuvladin sporazum o saradnji u domenu odbrane

Krapović poručio da će Crna Gora nastojati da ubrza svoj evropski put

1669 pregleda 1 komentar(a)
Krapović i Lekornije, Foto: Ministarstvo odbrane
Krapović i Lekornije, Foto: Ministarstvo odbrane

Crna Gora je prevazišla institucionalnu krizu i nastojaće da ubrza svoj evropski put, kroz dostizanje evropskih standarda u svim oblastima, kazao je ministar odbrane Dragan Krapović, koji je danas u Parizu razgovarao sa francuskim kolegom Sebastijenom Lekornijem.

Ministarstvo odbrane je saopštilo da su njih dvojica razgovarali o modalitetima dalje odbrambene saradnje dvije zemlje, globalnoj bezbjednosnoj situaciji i značaju evropskih integracija Zapadnog Balkana za evropsku stabilnost.

Ministri odbrane dvije zemlje potpisali su tom prilikom međuvladin sporazum o saradnji u domenu odbrane.

Krapović je istakao spoljnopolitičke prioritete Vlade i zahvalio se na kontinuiranoj podršci koju Francuska pruža Crnoj Gori u ostvarivanju spoljnopolitičkih ciljeva, među kojima su evropske integracije "apsolutni prioritet".

"On je informisao Lekornija da je Crna Gora prevazišla institucionalnu krizu i da će nastojati da ubrza svoj evropski put, kroz dostizanje evropskih standarda u svim oblastima. Istakao je značaj afirmativnog pristupa zemalja članica EU politici proširenja, da evropski put Zapadnog Balkana nema alternativu, ali i da poruke ohrabrenja za svaki postignut progres na ovom putu ne smiju izostati", navodi se u saopštenju.

Krapović Lekornije
foto: Ministarstvo odbrane

Krapović je informisao Lekornija i o prioritetima Ministarstva odbrane koji se tiču ispunjavanja obaveza koje proističu iz kredibilnog članstva u NATO-u i aktivnog doprinosa međunarodnom miru i stabilnosti. Posebno je naglasio da je među prioritetima i modernizacija kapaciteta Vojske Crne Gore i jačanje sposobnosti pripadnika Vojske Crne Gore, kroz zajedničke aktivnosti sa savezničkim državama.

Informisao je Lekornija i o planovima za jačanje kapaciteta i modernizaciju Mornarice VCG, kroz nabavku novih patrolnih brodova.

Istakao je da su kriterijumi koji su definisani generalnom specifikacijom obavezni, te izrazio zadovoljstvo što će imati priliku da posjeti brodogradilište „Kership“ u Lorijenu, gdje će se upoznati sa ponudom brodogradilišta i dinamikom konstrukcije plovila, te razgovarati o mogućim aranžmanima za buduću saradnju.

"Ministar Vojske Francuske je podsjetio da su zemlje Zapadnog Balkana u uskoj sferi političkog interesovanja Republike Francuske, o čemu svjedoči i Francuska strategija za Zapadni Balkan, donešena sa ciljem da podrži i dopuni djelovanje EU za približavanje regiona evropskoj porodici. Lekorni je istakao da će njegova zemlja nastaviti da podržava Crnu Goru na njenom evropskom putu", navodi se u saopštenju.

Uz iskazanu spremnost za jačanje odbrambene saradnje sa Crnom Gorom u oblastima od obostranog značaja, on je pohvalio doprinos Crne Gore međunarodnom miru i stabilnosti, ističući da na taj način najbolje dokazujemo kredibilitet u Alijansi. Naglasio je i da novi bezbjednosni izazovi zahtijevaju brzo prilagođavanje saveznica NATO planovima kolektivne odbrane, gdje Crna Gora takođe dokazuje svoju savezničku zrelost.

Izrazio je očekivanje da će francusko brodogradilište „Kership“ ispuniti neophodne kriterijume, čime bi Crna Gora i Francuska stvorile uslove za nastavak saradnje na tom polju i time još jednom potvrdile spremnost za jačanje strateškog partnerstva.

"Krapovićeva posjeta je realizovana na temeljima nedavno postignutog dogovora premijera Crne Gore Milojka Spajića sa predsjednikom Francuske, Emanuelom Makronom o strateškom partnerstvu Crne Gore i Republike Francuske, a imajući u vidu da su odbrambeni odnosi prepoznati kao veoma perspektivna sfera saradnje dvije zemlje", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: