Đukanović: Crna Gora je na korak od članstva u Evropskoj uniji

On je kazao da je, simbolički rečeno, članstvo u EU svjetionik na horizontu, „cilj koji nam uliva snagu da stignemo do njega“
14 komentar(a)
Glavni odbor DPS, Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Glavni odbor DPS, Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 17.05.2018. 13:29h

Crna Gora je na korak od članstva u Evropskoj uniji (EU), iako ima još mnogo teškog i važnog posla koji treba da se uradi, ocijenio je novoizabrani predsjednik države Milo Đukanović.

On je u intervjuu japanskom dnevnom listu Asahi Šimbun /Asahi Shimbun/ povodom Samita EU – Zapadni Balkan u Sofiji, rekao da je prirodno da sve zemlje i svi narodi žele sebi da obezbijede viši kvalitet života.

„To je i najvažniji zadatak svake odgovorne vlade. U Evropi imamo veoma dobra iskustva, prije svega zapadnih, a zatim i zemalja centralne Evrope. Njihov razvoj je ujedno i veoma upečatljiva poruka zemljama Zapadnog Balkana“, kazao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, jasno je zbog čega zemlje Zapadnog Balkana u tolikoj mjeri razvojno kasne za članicama EE.

„Nažalost, zemlje zapadnog Balkana su dobar dio svoje istorije živjele u prilično autističnom i anti-evropskom modelu razvoja koji nije uvažavao dostignuća Evrope“, pojasnio je Đukanović.

Zbog toga je, kako je naveo, članstvo u EU praktično „povratak kući“ zemalja Zapadnog Bakana.

„To je povratak evropskom, kulturnom i civilizacijskom krugu, van koga se, nažalost, nalazio Zapadni Balkan tokom dobrog dijela svoje istorije“, kazao je Đukanović.

On je istakao da će najvažnija korist za Crnu Goru i zapadno-balkanska društva biti pripadnost evropskom sistemu vrijednosti.

„Ako želimo razvijenu tržišnu ekonomiji, razvijenu demokratiju, unaprijeđenu vladavinu prava, poštovanje ljudskih i manjinskih prava, Balkanu su potrebne duboke i sveobuhvatne reforme, a za to je potrebno vrijeme i snažna volja da se one sprovedu“, poručio je Đukanović.

Na pitanje da li će njegov glavni zadatak u narednom predsjedničkom mandatu biti da državu približi EU, on je rekao da se snažno zalagao za to da Crna Gora obnovi nezavisnost, da bi preuzela odgovornost za svoju budućnost.

„Od prvog dana smo nedvosmisleno saopštavali da će ta budućnost biti evropska i evro-atlantska. Prvi dio smo ostvarili, Crna Gora je članica NATO. Sada je na redu drugi dio, i mislimo da je Crna Gora na korak da postane članica EU“, kazao je Đukanović.

Kako je naveo, ima još mnogo teškog i važnog posla koji treba da se uradi, „ali imamo iskustvo od 12 godina nezavisnosti“.

„Pokazalo se da imamo kredibilnu viziju i snažnu političku volju da slijedimo tu viziju, kao i stalno rastuće ljudske kapacitete sposobne da rješavaju sve izazove na putu do cilja“, rekao je Đukanović.

On je kazao da je, simbolički rečeno, članstvo u EU svjetionik na horizontu, „cilj koji nam uliva snagu da stignemo do njega“.

„Suštinski, pokreće nas ideja da u Crnoj Gori obezbijedimo evropski kvalitet života za naše građane“, dodao je Đukanović.

Na pitanje da li očekuje pritisak Rusije i na putu ka EU, kao što je to bio slučaj tokom pridruživanja Crne Gore NATO-u, Đukanović je rekao da, nažalost, praksa u kojoj živimo nudi jasan odgovor.

Kako je naveo, postoji stalno zaoštravanje odnosa na relaciji EU–Rusija, a iskustvo koje Crna Gora ima na svom putu ka članstvu u NATO i Uniji samo je posljedica tog promijenjenog odnosa na globalnoj sceni, između Istoka i Zapada.

Đukanović je ocijenio da je taj naglašeni angažman Rusije na Balkanu prije svega poruka EU i NATO da Rusija želi da vrati svoj značaj i uticaj na globalnoj sceni, u rješavanju globalnih pitanja.

„Zbog toga i vjerujemo da će se ti problemi otkloniti i da će Balkan sačuvati pravo da bira svoj strateški put u budućnost, u mjeri u kojoj će se rješavati sukob na globalnoj ravni“, kazao je on.

Naravno, kako je naveo, Crna Gora i zemlje Balkana, kao i sve druge, imaju pravo da biraju svoju budućnost.

„Vjerujem da je neupitna budućnost zapadno-balkanskih društava u evropskoj i evro-atlantskoj integraciji“, rekao je Đukanović.

On je dodao da je, ipak, realno pretpostaviti da će se ti procesi integracija odvijati u otežanim uslovima, kao posljedica tog nesporazuma koji traje na globalnoj sceni.

„Zbog toga i zbog zabrinutosti za globalni mir, sa Balkana često upućujemo apele da se prevaziđe ovo stanje napetosti na relaciji Istok-Zapad, da se krene u izgradnju harmoničnijih odnosa koji će garantovati, prije svega, globalnu stabilnost, kao uslov za napredak svih država i naroda, i šansu za Balkan da nakon svih vjekova nestabilnosti, konačno stane na put prosperiteta“, zaključio je Đukanović.

Preporučujemo za Vas