Nikolić: Mandić štrajkovao zbog Kosova, a danas ćuti na izjave Gorčević; Mandić: Ne napadajte Spajića, nego mene

Andrija Nikolić (DPS) rekao je da je bojkot sjednice odbora "novi vid destrukcije i onemogućavanja opozicije da vrši kontrolnu ulogu u parlamentu"

66936 pregleda 132 reakcija 56 komentar(a)
Nikolić, Foto: Printscreen/Youtube
Nikolić, Foto: Printscreen/Youtube
Ažurirano: 04.04.2024. 16:23h

Odluka poslanika vladajuće koalicije da uskrate kvorum za održavanje sjednice Odbora za evropske integracije, koji je trebalo da se izjasni o zahtjevu opozicije za kontrolno saslušanje ministarke evropskih poslova Maide Gorčević i ministra vanjskih poslova Filipa Ivanovića, prvorazredni je skandal.

To je danas na sjednici parlamenta ocijenio predsjednik tog odbora i poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Ivan Vuković. Na sjednicu odbora nisu došli ni poslanici Bošnjačke stranke (BS).

Vuković je podsjetio da je pet opozicionih članova odbora zatražilo kontrolno saslušanje na temu "Odstupanje predstavnika vlasti od zvanične vanjske politike Crne Gore i posljedice koje to proizvodi na proces EU integracija". Ideja je, kaže, bila da s predstavnicima Vlade provjere da li je "ono što na različitim nivoima rade predstavnici vlasti, usklađeno s vanjskopolitičkim interesima Crne Gore".

"Prvi put se, da je meni poznato, desilo da predstavnici vladajuće većine bojkotoju rad jednog odbora, da uskraćuju kvorum za rad odboru, da se ne bi čulo nešto više o onome što smo kandidovali kao temu", naveo je.

Na opasku šefa Skupštine i Nove srpske demokratije (NSD) Andrije Mandića da se to već dešavalo, Vuković je odgovorio riječima da je danas suspendovano pravo opozicije, tj. parlamenta da vrši kontrolnu funkciju u odnosu na Vladu.

"Mislim da je ovo prvorazredni skandal", dodao je.

Vuković je naveo da je jedan od razloga za saslušanje bila nedavna izjava predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je nakon poruke ministarke Gorčević da će Crna Gora podržati ulazak Kosova u Savjet Evrope (SE), rekao da je ona bila "sva ustreptala".

"Ako mislite da ovakve izjave treba da prođu bez komentara i ako ne nalazite za shodno da stanete u odbranu ministarke, nego da danas vaši članovi ne dođu (na sjednicu) - onda je sve u redu i onda prihvatam te principe. Taj odbor je danas postavio novi standard i pomalo me je sramota zbog odnosa naših kolega. Krije se očigledna razlika u redovima vladajuće koalicije u odnosu na vanjskopolitičke prioritete Crne Gore", poručio je poslanik DPS-a.

Vukićević: Nemam namjeru da na odboru objašnjavam DPS-u svoj potez

Poslanica Demokratske narodne partije (DNP) Maja Vukićević, koja je napadana na društvenim mrežama zbog toga što je kao šefica crnogorske delegacije u Parlamentarnoj skupštini (PS) SE glasala protiv prijema Kosova u PSSE, kazala je da nema namjeru da na odboru objašnjava DPS-u svoj potez.

"A posebno da raspravljam o evropskim integracijama sa čovjekom (Vukovićem) koji je zloupotrebljavao položaj i s pozicije gradonačelnika molio (bivšu predsjednicu Vrhovnog suda) Vesnu Medenicu da pritvara ljude s kojima je imao spor oko određene imovine. Takav čovjek meni ne može da govori o evropskim integracijama, da mi prigovara u vezi bilo kakvog glasanja. Politički odbor SE i Skupština SE ne donose odluku o prijemu ili isključivanju bilo koje zemlje. O tome odlučuju ministri. Poslanici glasaju po svom uvjerenju. Smatram bespotrebnim da bilo ko iz Vlade komentariše moje glasanje. Nemam ništa protiv da se organizuje saslušanje, ali kolege su procijenile da to ne treba da se dogodi, jer ne treba degradirati ni funkciju poslanika", ocijenila je.

Vuković je replicirao rekavši da ima legitimno pravo da glasa kako hoće i da joj to pravo niko nije osporio, ali da je predmet interesovanja javnosti to što je DNP dio vladajuću koaliciju koja je formirana na temelju sporazuma u kom piše da će Vlada poštovati međunarodne obaveze Crne Gore.

"Ja se neću spuštati na ovaj nivo, vrlo vas cijenim kao poslanicu, nema tu ništa lično, ali nemojte da zloupotrebljavate nešto što je objektivan problem - vi ste dio koalicije koja daje podršku Vladi da realizuje zvaničnu politiku Crne Gore na vanjskopolitičkom planu. Crna Gora je 2008. priznala Kosovo. Ako vam to smeta, pokrenite inicijativu da se ta odluka revidira", kazao je.

Vukićević je odgovorila da nigdje u sporazumu ne piše da ona treba da glasa za prijem bilo koje države u bilo koju međunarodnu organizaciju.

"Neću se spuštati na nivo g. Vukovića, jer je on jedan od inspiratora onoga što se dešavalo na društvenim mrežama. On je tagovao neke ljude s Kosova, koji su poslije dalje to raširili, i to je krenulo lančano. Ali te prijetnje mene nisu dotakle", tvrdi ona.

Novaković Đurović: Čak i da dobijemo IBAR u junu, nećemo ući u EU ako odustanemo od spoljnopolitičkog kursa

Poslanica Građanskog pokreta (GP) URA Ana Novaković Đurović, kazala je da tema inicijative o saslušanju nije bilo glasanje Vukićević, već odstupanje politike Vlade od spoljne politike EU. On je poručila da opozicija ima pravo da čuje da li u parlamentarnoj većini i Vladi postoji saglasje o tome šta je spoljnopolitički kurs Crne Gore.

"Čak i da dobijemo IBAR (Izvještaj o ispunjenosti privremenih mjerila) u junu, nećemo ući u EU ako odustanemo od spoljnopolitičkog kursa", podvukla je.

Mandić: Opozicija ne može zvati ministre na saslušanje za nešto što su uradili poslanici

Šef parlamenta Mandić saopštio je da opozicija ne može zvati ministre na saslušanje za nešto što su uradili poslanici. To što su poslanici uradili je, kaže, njihova odluka.

Mandić
Mandićfoto: Printscreen/Youtube

"Što se tiče koalicionog sporazuma, to bi najmanje trebalo da je briga opozicije. Ostavite nama iz (vladajuće) većine da se dogovaramo oko koalicionog sporazuma. Vidim da neki izgoreše da uđu u parlamentarnu većinu...", rekao je.

Kordić: Današnja opoziciona inicijativa je problematična

Njegova koleginica iz NSD-a Simonida Kordić, kazala je da je za sjutra zakazana druga sjednica odbora na kojoj će biti saslušana ministarka Gorčević, i da stoga ima prostora da joj se postavi bilo koje pitanje. Tvrdi da je današnja opoziciona inicijativa problematična, da se njom izlazi iz okvira nadležnosti odbora, te da ima elemente protivustavnosti.

"Na sjednicu je pozvan ministar Ivanović, za kog nismo resorni odbor. Kažu da nije bila intencija da se kontroliše rad poslanika. Naprotiv, ne samo da je bila, već tako piše u pozivu i obrazloženju. Ministarka Gorčević je bila izričita na temu (Kosova), pa ne vidim potrebu da se ispita stav Vlade i ministarke... Odbor je krenuo da izađe ne samo van svog kontrolnog postupka u odnosu na Vladu, već se postavlja kao tijelo koje kontroliše parlament i poslanike, sugerišući da to treba da čini Vlada. Razlog svega ovoga je ono što DPS radi već dugo. Rekonstrukcija Vlade je glavni momenat političke panike, jer kad do nje dođe - u potpunosti se mijenja politička slika Crne Gore. DPS, čiji je koalicioni kapacitet dosta smanjen, u tom trenutku postao bi praktično nepostojeći", ocijenila je.

Vuković je odgovorio da je ideja opozicije bila da se da šansa ministrima da kažu i šta misle o izjavi ruskog ambasadora (Vladislava Maslenikova - da bi širenje EU na Balkan značilo uvlačenje zemalja u regionu u konfrontaciju sa Rusijom).

"To je Vlada prećutala. Stigla je i protestna nota iz Sarajeva. I ovo što se dešava s Kosovom... To sve opterećuje Crnu Goru", dodao je.

Subotić: Nijesam se pojavio na odboru kao zamjenik jer nijesam htio

Poslanik Pokreta Jovan Subotić (PES), kazao je da se nije pojavio na odboru kao zamjenik - jer nije htio.

"Sjutra ćemo imati saslušanje ministarke Gorčević i to će biti šesta sjednica odbora. Unaprijed i po hitnom postupku zakazivati šestu sjednicu prije sedme, i to s ovakvim temama koje smo pokušali da izbjegnemo, a to je stavljanje dnevne politike u okvir rada odbora...“, rekao je.

Dodao je da komentarisanje izjava ambasadora od prije nekoliko nedjelja nijesu tema odbora. Navodi da su od svih međunarorodnih partnera na sastancima u posljednje dva, tri mjeseca čuli da je ovo "pravi saziv parlamenta, da su na pravom putu, da je IBAR izvjestan, da je finansijska pomoć izvjesna".

„Ovo je samo jedan nesporazum u radu Odbora i već sjutra ćemo da se vratimo na pravu stranu“, poručio je.

Lider i poslanik BS-a Ervin Ibrahimović, rekao je da ta partija djeluje autonomno i da joj nisu potrebni "ni tutori, ni mentori".

"Kad to shvatite, imaćete pouzdanog partnera... Pored PES-a, jedino je BS napravio izvanredne rezultate. Nama su građani rekli da vodimo ispravnu politiku. Prestanite da brintete šta mi radimo. Kad BS radi, dobro je Crnoj Gori. BS je dao ključni doprinos da Crna Gora postane punopravna članica NATO-a. Nama je cilj i punopravno članstvo u EU, i nećemo biti dio zakulisanih radnji nikoga ko namjerava da zaustavi evropski put", izjavio je.

Mugoša: Nemojmo da urušavamo kontrolnu funkciju parlamenta

Šef poslaničkog kluba Socijaldemokrata (SD) Boris Mugoša, kazao je da je protivnik teze da je neko dao "ključni doprinos" nečemu.

"Svi smo dali podjednak doprinos jer smo bili partneri u procesu - i kad je obnovljena crnogorska nezavisnost, i kad smo ušli u NATO. Niste vi glasali za moj interes, nego vaš, jer ovo je i vaša i moja država. Odnosno - i vi i ja smo glasali za naš interes", naveo je.

Mugoša je rekao da se nije dešavalo da je vladajuća većina bojkotovala sjednice odbora na kojima je trebalo da se odlučuje o kontrolnim saslušanjima na zahtjev opozicije.

"Ako pogledate zahtjev za kontrolno saslušanje, pet poslanika se jasno pozvalo na član 75 stav 7 Poslovnika, a to je kontrolno saslušanje dva puta u toku redovnog zasjedanja. Ovo je ponovno gaženje Poslovnika, jer ponovo urušavamo kontrolnu funkciju Skupštine, koja zauzima značajan dio izvještaja Evropske komisije. Sad ga na drugi način urušavate - prvi je kad dođete na sjednicu i ne glasate za inicijativu pet članova, a sad ste izmislili drugi model da uopšte ne dođete. To je klasično urušavanje... Nemojmo da urušavamo kontrolnu funkciju parlamenta. Nije suština da vi birate teme opozicije, nego je Poslovnik dao opoziciji pravo koje morate da prihvatite", podvukao je.

Bojović: Vuković grubo zloupotrijebio poziciju predsjednika odbora

Vladislav Bojović (DNP) rekao je da je Skupština treba da se odredi prema činjenici da je Vuković „grubo zloupotrijebio poziciju predsjednika odbora“ tako što je održao sjedicu iako nije bilo kvoruma.

„Moramo da reagujemo na ovu vrstu očajničke pollitičke provokacije i najnovijeg uklizavanja (premijeru) Milojku Spajić... Neko ko je svojom porukom, koja je objavljena u medijima, molio Vesnu Medenicu s pozicije gradonačelnika Podgorice da zadrži pojedine ljude u pritvou i naziva ih 'glibavim neandertalcima' je jedan od fakotora što još nijesmo dobili IBAR... Neće vas Milojko Spajić, vi mu uklizavate, ali očigledno je da Spajić shvata da biste vi ulaskom u Vladu štitili one koji su nosioci organizovanog kriminala i korupcije i sprečavali dalju borbu i ispunjavanje mjerila u poglavljima 23 i 24“, kazao je Bojović.

Vuković je reagovao s mjesta, upozoravajući Mandića da nešto preduzme. Mandić ga je pitao zar to nije poruka koju je pročitala cijela crnogorska javnost. Vuković je rekao da je "njih pet sjelo tamo danas" i nije mogao da određuje šta će Javni servis da prenosi.

"Problematuzujete to što je Odbor pokušao da radi na vrlo važnu temu. Kad vam ruski ambasasor kaže da ulazite u konfrotaciju sa njegovom zemljom, a to nije bilo koja zemlja, nego je nuklearna sila koja trenutno vrši agresiju na drugu nezavisnu državu, valjda je normalno da se neko iz Vlade oglasi u odnosu na to... Nije to dnevna politika, toga je bilo još“, kazao je Vuković.

On je dodao da su na svakoj sjednici Odbora do sad afirmativno govorili o tome šta Vlada radi u procesu EU integracija.

„Mi smo do danas funkcionisali na nivou iznad dnevne politike, ovo danas je sramota“, poručio je.

Miloš Pižurica (PES) je Vukoviću zamjerio što nije osudio govor mržnje prema poslanici Maji Vukićević i ministarki Maidi Gorčević.

Nikolić: Novi vid destrukcije i onemogućavanja opozicije da vrši kontrolnu ulogu u parlamentu

Andrija Nikolić (DPS) rekao je da je bojkot sjednice odbora "novi vid destrukcije i onemogućavanja opozicije da vrši kontrolnu ulogu u parlamentu".

„Znam da ste tu destrukciju dogovorili Vi, sa predsjednikom Vlade Milojkom Spajićem. Vi ste koordinator parlamentrane većine, vi ste tu većinu danas zaustavili da se pojavi na odboru i tu su stvari jasne“, kazao je Nikolić obraćajući se Mandiću.

Poslanik DPS-a je kazao da imaju opravdane razloge da će u Vladu ući oni koji ne poštuju spoljnopolitičku orjentaciju Crne Gore.

„To što vi odstupate od strateških smjernica spoljne politike nije za nas iznenađenje, nemamo mi problem s tim, ali će te snage useliti u Vladu Crne Gore pod parolom evropske politike. Dakle, nema za nas iznenađenja, g. Mandić je štrajkovao glađu zbor priznanja nezavisnosti Kosova, a danas ćuti kad mu ministarka evropskih poslova kaže da će podržati članstvo Kosova u Savjetu Evrope. Jasno je zašto vam ne odgovara da se o tome razgovara na Odboru za evropske integracije“, rekao je Nikolić.

Mandić je poručio poslanicima DPS-a da ne napadaju Spajića, nego njega.

„Jer rušite politiku približavanja Spajiću koju vodite godinu dana. Sada kada počnete da ga napadate, to vam nanosi štetu. Ovo su dobronamjerni savjeti – ne napadajte Spajića, napadajte mene“, poručio je Mandić.

Dodao je da se opozicija dvije godine ne pojavljuje na sjednicama Odbora za ljudska prava, a sada se jednom desilo da većina ne dođe na odbor kojim oni predsjedavaju i napravili su "buku i viku".

Bonus video: