Nikolić: Ako Vlada istraje na uvođenju prinudne uprave u Šavniku, napustićemo Odbor za izbornu reformu

Nikolić je kazao da će prvi u nizu koraka, biti napuštanje Odbora za izbornu reformu

41412 pregleda 84 reakcija 46 komentar(a)
Sa konferencije, Foto: Slađan Fatić
Sa konferencije, Foto: Slađan Fatić

Ako Vlada pokaže spremnost da povuče odluku o uvođenju prinudne u opštini Šavnik, DPS (Demokratska partija socijalista) je spreman da sa većinom sjedne za sto i definiše model političkog kompromisa, rekao je danas šef Poslaničkog kluba te partije Andrija Nikolić.

"Ako Vlada istraje na tome da je prinudna uprava rješenje za Opštinu Šavnik imaćemo niz koraka kojima ćemo odgovoriti na tu opstrukciju", rekao je Nikolić na konferenciji za novinare.

Prvi u nizu tih koraka, kako je dodao, biće napuštanje Odbora za izbornu reformu jer, kako kaže, "nema simuliranja demokratije sa rušiteljima Ustava".

Poručuje da je za njih Jugoslav Jakić (DPS) legitiman predsjednik Opštine Šavnik, sve od izbora novog predsjednika nakon završetka postojećeg izbornog procesać

Nikolić je rekao da su pozvali Vladu da povuče odluku o Šavniku, ali je odgovor od premijera Milojka Spajića izostao.

"Upozoravamo da uvođenje anarhije ne smije biti ponašanje Vlade, jer poslijedice mogu biti nesagledive. Nezabilježen je presedan da odluka o uvođenju prinudne uprave bude reaktivirana nakon povlačenja. Nije u skladu sa Ustavom da se uvodi prinudna uprava nakon raspuštanja lokalnog parlamenta", kazao je.

Naveo je da je u Šavniku lokalni parlament zasijedao četiri ili pet puta i donosio vitalne odluke.

"Ovo više nije pitanje Šavnika, vlasti, ili pojedinačnih interesa Crne Gore, ovo je pitanje poštovanja ustavnog poretka, na kojima počiva vladavina prava. Vlada koja nije u stanju da obezbijedi poštovanje Ustava, već ga ruši, ne može da govori građanima o IBAR-u, evropskim vrijednostima i demokratizaciji Crne Gore", rekao je Nikolić.

On je upozorio i na izostanak dijaloga sa opozicijom.

Na pitanje šta će biti dalje akcije, osim napuštanje Odbora, odgovorio je da je repertoar akcija širok.

"Razgovaraćemo u narednim danima. Sad bih ostavio prostor da vratimo Vladu poštovanju ustavnog poretka. Pozdravljamo poziv predsjednika upućen Vladi koji se tiče pozivanja na odgovornost", kazao je.

On je saopštio da su danas imali sastanak sa ambasadorima Kvinte, koje su, kako kaže, upozorili na nesagledive poslijedice "uvođenja anarhije" u Crnoj Gori.

Bonus video: