Borovinić Bojović: Procenat obrazovanih žena je veći u odnosu na muškarce, manje su zastupljene u sferama društva

"U našem društvu su prisutne strukturne barijere koje sprečavaju žene da potpuno ostvare svoja prava, što posebno dolazi do izražaja na ekonomskom, političkom i socijalnom nivou", rekla je Borovinić Bojović

2105 pregleda 0 komentar(a)
Sa jednog od sastanaka, Foto: Skupština Glavnog grada Podgorica
Sa jednog od sastanaka, Foto: Skupština Glavnog grada Podgorica

Žene su brojnije i procenat obrazovanih žena je veći u odnosu na muškarce, ali ipak su manje zastupljene u svim sferama društva, zato moramo biti podrška jedna drugoj, saopštila je predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović.

Iz Skupštine Glavnog grada Podgorica je saopšteno da je Borovinić Bojović boravila u zvaničnoj posjeti Skoplju, glavnom gradu Sjeverne Makedonije.

Sa gradonačelnicom Skoplja, Danelom Arsovskom je između ostalog, razgovarala o modelima povećanja ženskih kvota i veće zastupljenosti žena na izbornim listama.

"U našem društvu su prisutne strukturne barijere koje sprečavaju žene da potpuno ostvare svoja prava, što posebno dolazi do izražaja na ekonomskom, političkom i socijalnom nivou. Žene su brojnije i procenat obrazovanih žena je veći u odnosu na muškarce, ali ipak su manje zastupljene u svim sferama društva, zato moramo biti podrška jedna drugoj. Jako je važno da se društvo okrene ženama, zato što žene jesu i treba da budu naš centar, kazala je Borovinić Bojović.

Arsovska je rekla da su govor mržnje i polarizacija glavni problemi zbog kojih su žene obeshrabrene da uopšte uplove u politički svijet.

Ona je napomenula da je prva gradonačelnica u proteklih 30 godina, tj. od sticanja nezavisnosti Sjeverne Makedonije.

"Borovinić Bojović i Arsovska su podijelile zadovoljstvo činjenicom da su upravno one, pripadnice nježnijeg pola, na važnim i odgovornim funkcijama i izrazile nadu da će biti podstrek ostalim ženama da se bave javnim poslovima", piše u saopštenju Skupštine Glavnog gtrada.

Navodi se i da je Borovinić Bojović o ženskim pravima razgovarala sa Valentinom Disovskom, predsjednicom Nacionalne platforme ženskog preduzetništva Sjeverne Makedonije.

"Ovu posjetu cijenim jako važnom budući da je Sjeverna Makedonija u regionu prepoznata kao zemlja koja ima zavidnih 40 procentata ženskih kvota i zato vjerujem da će nam Vaše iskustvo u ovoj oblasti biti od velikog značaja", kazala je Borovinić Bojović.

Iz Skupštine Glavnog grada Podgorica su saopštili i da je Disovska "pozdravila inicijative predsjednice poput panel diskusija na temu prava žena i položaja žena u društvu i izrazila nadu da će imati prilike da u narednom periodu preciziraju saradnju, budući da je unapređenje položaja žena u društvu zadatak kojem treba sistemski pristupiti, zajednički i ujedinjeno, bez obzira na političku ili bilo koju pripadnost".

"Kapaciteti žena u ekonomiji, ali i drugim sferama nisu iskorišćeni jer je manje od 50 posto žena aktivno na tržištu rada, zbog čega moramo raditi na povećanju njihovog angažovanja", rekla je Disovska.

Bonus video: