Gorčević: Obavijestiću EK da neki zaključci iz privremenih mjerila neće biti ispunjeni u potpunosti

Pred Odborom za evropske itegracije je u toku konsultativno saslušanje Gorčević, ministra pravde Andreja Milovića, ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića i glavnog pregovarača za pregovore o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji (EU) Predraga Zenovića, na temu: "Procjena ispunjenosti privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24"

19440 pregleda 8 komentar(a)
Gorčević, Foto: Screenshot/Skupština Crne Gore
Gorčević, Foto: Screenshot/Skupština Crne Gore
Ažurirano: 05.04.2024. 11:36h

Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević je kazala da će 8. aprila obavijestiti Evropsku komisiju (EK) da neki zaključci iz privremenih mjerila neće biti ispunjeni u potpunosti, sa jasnim planom kako će se prema njima odnositi u narednom periodu.

Ona je pred Odborom za evropske integracije pojasnila da se to odnosi na izmjenu člana Ustava kojim se predviđa da ministar pravde ne treba da bude član Sudskog savjeta, izbor predsjednika Vrhovnog suda i Zakon o finansiranju političkih partija.

Gorčević je istakla da su do sada EK i Venecijanskoj komisiji poslali na mišljenje set sistemskih zakona iz oblasti pravosuđa i medijskih zakona.

To su, kako je kazala, Zakon o izmjenama i dopunama zakona o Sudskom savjetu i sudijama, Zakon o izmjenama i dopunama zakona o državnom tužilaštvu, Zakon o izmjenama i dopuna zakona o specijalnom državnom tužilaštvu i Zakon o izmjenama i dopunama zakona o sprečavanju korupcije.

Gorčević je kazala da je EK poslat na mišljenje i Nacrt nove Strategije reforme pravosuđa za period od 2024 -2027 godine, kao i Nacrt o izmjenama i dopunama Zakonika o krivičnom postupku.

Pred Odborom za evropske itegracije je u toku konsultativno saslušanje Gorčević, ministra pravde Andreja Milovića, ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića i glavnog pregovarača za pregovore o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji (EU) Predraga Zenovića, na temu: "Procjena ispunjenosti privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24".

Gorčević je istakla da su još uvijek u komunikaciji sa EK i da od njih čekaju povratna mišljenja u dijelu usklađenosti.

Istakla je da se do 20. aprila očekuje da bude gotov Nacrt strategije za borbu protiv korupcije.

"Što se tiče preostalih koraka do ispunjenja privremenih mjerila, ...postoji nekoliko privremenih mjerila koja se oslanjaju na rad skupštinskih odbora. Jedna se odnosi na donošenje plana izmjene zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, što je u nadležnosti Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu. Imenovanje članova Savjeta Agencije za sprečavanje korupcije je u nadležnosti Odbora za antikorupciju", kazala je Gorčević.

Gorčević je urgirala na intenziviranje rada odbora kako bi ove aktivnosti bile realizovane u što skorijem roku.

Ona je istakla da se od Crne Gore do kraja aprila očekuje i Strategija za racionalizaciju mreže sudova:

"Pripreme Nacrta strazegije Akcionog plana za borbu protiv korupcije - 15.april, Nacrt mehanizama za praćenje implementacije pomenute strategije i Akcionog plana za borbu protiv korupcije koji treba da se šalje do 20. aprila, prvi Nacrt zakona o izmjenama i dopunama zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću, koji treba da se šalje EK na mišljenje do 8.aprila", istakla je Gorčević.

Ona je istakla da plan za dobijanje IBAR-a ide prema dogovorenim rokovima sa EK, navodeći d aje obaveza MEP-a da do kraja aprila obavijeste EK šta je ispunjeno, a ukoliko neće, mora se poslati obrazloženje zašto neće.

Milović: Ministarstvo pravde se pridržava zadatih rokova

Ministar pravde Andrej Milović rekao je da se Ministarstvo pravde pridržava zadatih rokova i da su sve izmjene i dopune gotovo svih zakona uradili u roku i da imaju svakodnevnu komunikaciju sa Briselom.

On je kazao da su 25.marta EK poslali Nacrt Zakona o Sudskom savjetu i sudijama, a Zakon o državnom tužilaštvu 1. aprila.

Narednog dana su, kako je rekao, oba zakona poslata Vencijanskoj komisiji, pa bi kada se dobiju mišljenja, zakoni trebalo da budu na Vladi i Skupštini.

Istakao je da bi te zakone trebalo usvojiti po hitnom postupku.

Šaranović: Teško se može dogoditi da MUP ne realizuje bilo koju obavezu iz preostalih 13 privremenih mjerila

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović je rekao da je u poglavlju 24, koje je dominantno u nadležnosti MUP-a, od 28 privremenih mjerila, do sada je ispunjeno 15.

Istakao je da se teško može dogoditi da MUP ne realizuje bilo koju obavezu iz preostalih 13 privremenih mjerila.

Zenović: Gotovo da ne postoji privremeno mjerilo na koje Crna Gora nije odgovorila i u kojem nije napravila značajan iskorak

Glavni pregovarač za pregovore o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji (EU) Predrag Zenović, je kazao da ako sve bude išlo ovom dinamikom kao i do sada, gotovo da ne postoji privremeno mjerilo na koje Crna Gora nije odgovorila i u kojem nije napravila značajan iskorak.

"Volio bih da medijska ili jedna opšta slika koja postoji o tome da je IBAR dat i zagarantovan, nije tačna, ali da crnogorske institucije - u ovom trenutku Vlada , a vjerujem da će i Skupština dati sve od sebe da učini neophodne korake da IBAR bude suštinski pozitivan i da ga Crna Gora dobije na međuvladinoj konferenciji u junu", kazao je Zenović.

Šaranović: Ne bih bio član Vlade da mislim da ona radi loše

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Mihailo Anđušić je pitao Šaranovića da li smatra da njegove optužbe da je premijer Milojko Spajić prekršio zakon o imenovanju direktora Uprave policije remete izazove koji državu očekuju za dobijanje IBAR-a.

Šaranović je odgovorio da ne misli da to može na bilo koji način da ugrozi dobijanje IBAR-a.

Na Anđušićevo pitanje o političkoj krizi u funkcionisanju Vlade, Šaranović je rekao da ne bi bio član Vlade da misli da ona radi loše, ali da to ne znači da ukoliko se sa nečim ne slaže, da to neće jasno kazati.

“To je dužnost i obaveza”, kazao je Šaranović.

Anđušić je rekao da bi, da je na Šaranovićevom mjestu izašao iz Vlade, a Šaranović je pitao da li je učinio nešto što ga čini nedostojnim za obavljanje funkcije ministra, zbog čega bi podnio ostavku.

Milović: U sudskom sistemu fali preko 60 sudija

Poslanik Hrvatske građanske inicijative (HGI) Adrijan Vuksanović je rekao da se na kolegijumu predsjednika Skupštine čulo da bi do kraja mjeseca na plenumu trebalo da budu izmjene i dopune Zakona o Ustavnom sudu, koje smatra neustavnim, i pitao da li bi to moglo ugroziti dobijanje IBAR-a.

Gorčević je odgovorila da je razgovarala sa predlagačima zakona, te da su je poslanici uvjerili da će od Ministarstva evropskih poslova (MEP) tražiti mišljenje o usklađenosti sa pravnom tekovinom EU, a zvaničan stav će dati i EK.

Milović je kazao da je za podizanje ljestvice za odlazak sudija u penziju, ne zato što je htio da sačuva nekoga personalno, već zato što stvari treba posmatrati strateški i imati viziju u narednih deset godina.

Istakao je da u sudskom sistemu fali preko 60 sudija.

Ana Novaković Đurović, poslanica Građanskog pokreta URA je pitala Gorčević do kada je krajnji rok da se EK obavijesti o ispunjenosti svih mjerila s obzirom da je ministarka najavila da će tri mjerila biti odložena ili nerealizovana.

Gorčević je kazala da je rok da se obavijesti o mogućem neispunjenju određenih mjerila 8.april, a da će povratnu informaciju EK dobiti 19. aprila.

Ona je naglasila da je MEP u obavezi da EK dostavi izvještaj o ispunjenosti privremenih mjerila do 26.aprila.

Gorčević: Glasala sam za Radovića

Gorčević je odgovarajući na pitanje kako je na Vladi glasala u vezi sa imenovanjem direktora Uprave policije (UP), kazala da je podržala predlog da Aleksandar Radović bude direktor UP.

Milović je rekao da isključenje iz partije nije komentarisao i da nema zabrinutost oko toga. On je kazao da je ministar pravde i da ne radi za birače, navodeći da su mu prioritet svi građani Crne Gore.

"Pogotovo mi je sada olakšana pozicija, kad nisam više član partije. Nisam jedini ministar koji je naestranačka ličnost u Vladi", rekao je Milović.

Nezavisna poslanica Jevrosima Pejović je pitala Gorčević da li to što se ministar pravde povezuje sa organizovanim kriminalnim grupama, zbog čega je isključen iz partije, ugrožava proces integracija.

Gorčević je odgovorila da je Milović ministar pravde i da nije ni vrijeme ni mjesto da se govori zašto je isključen iz partije, navodeći da je u prethodnih nekoliko mjeseci, kada je u pitanju dobijanje IBAR-a, odradio sjajan posao.

Istakla je da protiv njega nije podignuta neka optužnica, te da na osnovu navoda ne može komentarisati bila šta.

Milović: Svaki dan se raspitujem u SDT da li je stigao neki "papir" protiv mene i kad će da me hapse

Milović je rekao da se svaki dan raspituje u SDT da li je stigao neki "papir" protiv njega i kad će da ga hapse.

Šaranović je, odgovarajući na pitanje Ivana Vukovića (DPS) da li je tačno ne učestvuje u radu vlade i da nema komunikaciju sa novoimenovanim direktorom UP, rekao da u punom kapacitetu učestvuje u radu vlade, ali i u smislu komunikacije sa vd direktorom Uprave policije.

Bonus video: