Abazović: Dragović platio kauciju Do Kvonu; Laković: Rasturena afera koja je imala za cilj diskreditaciju PES-a

Abazović je kazao da se na Odboru za bezbijednost nije progovorila jedna rečenica o Do Kvonu, već da se namiještala afera Šukoviću

26371 pregleda 32 reakcija 32 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović tvrdi da je poslanik Pokreta Evropa sad (PES) Darko Dragović jedan od ljudi koji je platio kauciju za Do Kvona u iznosu od 800.000 eura.

On je tokom premijerskog sata pokazao i navodnu uplatnicu kojom je plaćena kaucija.

Abazović je pojasnio da su bile dvije uplate po 400.000 eura, ali nije htio da kaže ime druge osobe, jer ona nije član parlamenta.

"Jedini čovjek koji je poznavao Kvona prije njegovog hapšenja premijer Milojko Spajić", rekao je Abazović.

Predsjednik Kluba poslanika PES-a Miodrag Laković je na ovo odgovorio da Abazović koristi pitanje premijeru da odgovara na njegova pitanja (Lakovićeva).

On je kazao da nema potrebe za nervozom jer je "rasturena afera Do Kvon koja je imala za cilj diskreditaciju PES-a".

"Žao mi je što se partija koja je imala građanske principe ovako bavi politikom. Sada smo došli da se prave afere na osnovu rodbinskih odnosa. Kolega je komentarisao da se politika vodi po kafićima i kuloarima, a podsjetiću da je na Odboru za bezbijednost kome su prisustvovali trenutno nervozni Abazović i Adžić, Šuković rekao da su se oni našli u kafiću da raspravlajju politiku", rekao je Laković.

Abazović je kazao da se na tom Odboru nije progovorila jedna rečenica o Do Kvonu i dodao da se kadrovska politika vodi i u njegovim lokalima.

"Sa Vama možemo pričati o pravljenju peciva i pica" kazao je Abazović i dodao da se pričalo da će se pričati o krunskim dokazima, a da je na kraju epilog - isključenje Milovića iz partije, a ne iz Vlade.

Abazović je dodao da su pokušali da optužei Šukovića zbog plave sveske, a da su sazvali sjednicu zbog Do Kovona.

Abazović je rekao da on nije pravio afere, već PES, te da su Spajić i premijerov ujak (Sreten Kankaraš) u susret prošlogodišnjim izborima više puta zvali na sastanak direktora i generalnog inspektora Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB).

"Do Kvon je osoba koja je izazvala najveću međunarodnu pažnju bez obzira na sve naše kriminalce, koji su ikad kročili na teritoriju Crne Gore... Ja sam se sreo sa (šefom Specijalnog policijskog odjeljenja Predragom) Šukovićem jer me je on pozvao oko jednog problema koji je interni. U tom trenutku mi smo bili javni funkcioneri. Nismo zvali tetke, stričeve, ujka, babu da razgovaramo o nečem što je važno. Mogli smo da se sretnemo u kabinetu, ali smo se sreli na javnom mjestu. Iza stakla nas je slikao ministar pravde (Andrej Milović)", naveo je.

Poslanik PES-a Miodrag Laković odgovorio je da Abazović manipuliše, i da javnost potpuno vjeruje u ono što je rekao Goran Rodić, advokat Do Kvona - da je taj južnokorejski državljanin zloupotrijebljen, i da je pred tužiocem negirao navode o finansiranju kampanje PES-a.

"Sačekajmo epilog afere, pa da vidimo ko je umišljajno, a ko nehatno ili je doveden u zabludu, učestvovao u kreiranju ili sprovođenju ove afere", dodao je.

Laković je rekao da je 24 godine radio u policiji, na "jako složenim poslovima", a da je Abazović u to vrijeme bio zaposlen u TV "Teuta".

"To je ono što me preporučuje da se bavim sektorom bezbjednosti, a njega dvije godine u TV 'Teuta' svakako ne preporučuje, ali on je dao sebi za pravo da sebe kvalifikuje kao eksperta za bezbjednost. Pozdravljam tu njegovu profilaciju", poručio je poslanik PES-a.

Nakon što je, poslije Lakovićevog izlaganja, za govornicu izašao premijer Spajić, riječ je zatražio poslanik GP URA i bivši ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić. Pošto su iz GP URA insistirali da Adžić dobije riječ, šef parlamenta Andrija Mandić dao je desetominutnu pauzu. Sjednica je nakon toga nastavljena.

Bonus video: