Ibrahimović: Hitno preduzeti mjere za zaustavljanje agresije u Gazi

“Svijet, a posebno UN, ima civilizacijsku obavezu da se suprotstavi pretvaranju gladi i žeđi u oružje i da hitno preduzme učinkovite mjere u pravcu hitnog zaustavljanja agresije na Gazu i uspostavljanja humanitarnih koridora za dostavljanje humanitarne pomoći stanovnicima Gaze”

4649 pregleda 20 reakcija 20 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Svijet, a posebno Ujedinjene nacije (UN), imaju civilizacijsku obavezu da hitno preduzmu učinkovite mjere za zaustavljanje agresije na Gazu i uspostavljanje koridora za dostavu humanitarne pomoći, poručio je predsjednik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović.

On je, podsjećajući da je 5.aprila 1992. godine počela opsada Sarajeva, kazao da su, 32 godine kasnije, u skoro identičnoj situaciji stanovnici Gaze.

“Svijet, a posebno UN, ima civilizacijsku obavezu da se suprotstavi pretvaranju gladi i žeđi u oružje i da hitno preduzme učinkovite mjere u pravcu hitnog zaustavljanja agresije na Gazu i uspostavljanja humanitarnih koridora za dostavljanje humanitarne pomoći stanovnicima Gaze”, kazao je Ibrahimović.

On je dodao da je to neophodno posebno u toku mjeseca Ramazana i u susret predstojećem islamskom prazniku Bajramu.

“5. aprila 1992. godine počela je opsada Sarajeva, jedna od najdužih u novijoj istoriji ratovanja”, naveo je Ibrahimović.

Kako je kazao, tokom 1.425 dana opsade grada, građani Sarajeva bili su izloženi konstantnom granatiranju i snajperskoj paljbi, a humanitarnu pomoć bilo je skoro nemoguće dostaviti.

Ibrahimović je naglasio da je hiljade ubijenih i ranjenih, među kojima značajan broj djece, trebalo da budu opomena čovječanstvu.

“Međutim danas, 32 godine kasnije, u skoro identičnoj situaciji nalaze se stanovnici Gaze, izloženi neselektivnom granatiranju i suočeni sa teškom krizom gladi i žeđi, zbog blokade dostavljanja humanitarne pomoći”, rekao je Ibrahimović.

On je dodao da je to posebno izraženo nakon napada na humanitarne konvoje, kojima se, kako je naveo, zastrašuju humanitarni radnici i obeshrabruju humanitarne organizacije da im dostave hranu, vodu i najosnovnije medicinske potrepštine.

Bonus video: