Mandić: Problem što RE zajednice nema u političkom odlučivanju, razbiti svaku vrstu diskriminacije prema Romima

Oobrazovanje predstavlja ključni izazov za punu inkluziju romske i egipćanske zajednice, rekao je ministar Fatmir Đeka

25864 pregleda 119 reakcija 37 komentar(a)
Mandić, Foto: Skupština/Youtube
Mandić, Foto: Skupština/Youtube

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić je kazao da je u obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti, zapošljavanju, pravnom i socijalnom statusu i porodičnoj zaštiti romske zajednice ostvaren značajan napredak, ali da se mora uraditi mnogo više.

On je na sjednici Romskog parlamenta, koja se organizuje povodom Međunarodnog dana Roma, rekao da fokus mora biti na razbijanju svake forme diskriminacije romske populacije, jer je to srž svih problema koji prožimaju pomenute oblasti.

Mandić je poručio da organizovanjem Romskog parlamenta žele da skrenu pažnju na prava koja pripadaju romskoj zajednici i na probleme sa kojima se ta zajednica svkodnevno susrijeće.

On je kazao da i dalje ne postoji precizna baza podataka o djeci koja se nalaze izvan školskog sistema, dok veliki problem predstavlja i nedostatak informacija kada je u pitanju rano napuštanje škole i neredovno pohađanje nastave.

Istakao je da je veliki problem što romske i egipćanske zajednice nema u političkom odlučivanju u Crnoj Gori, zato što nemaju svoje autentične predstavnike u Skupštini Crne Gore.

Mandić je rekao da mu je čast što “jedan od najboljih mladih političara u Crnoj Gori, gradonačelnik Nikšića Marko Kovačević danas u Briselu prima nagradu gradonačelnika prijatelja Roma”.

Predsjednik Romskog savjeta Mensur Šaljaj je pitao Mandića da li je spreman da obeća da će voditi dijalog sa poslanicima o izmjeni Ustava i Zakona, da Rome zvanično priznaju kao nacionalnu manjinu u Crnoj Gori.

Mandić je odgovorio da vjeruje da će nakon konačnih rezultata popisa, kroz nadležni Odbor za izbornu reformu, moći da otvore dijalog i o pitanju zastupljenosti romske i egipćanske populacije:

“I da na taj način potvrdimo borbu za jednakost svih u Crnoj Gori, ne samo u retorici, već i na konkretnim djelima”, rekao je Mandić.

Ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka kazao je da romska i egipćanska zajednica u Crnoj Gori svoj međunarodni dan i ove godine dočekuje u borbi za bolji položaj:

“Iako posljednjih godina Crna Gora ulaže značajne napore kako bi im olakšala pristup obrazovnim, zdravstvenim i socijalnim programima i uslugama, jača podršku saradnika u socijalnoj inkluziji, nema potrebe da ponavljamo da je sve to još uvijek nedovoljno”, kazao je Đeka.

On je kazao da je obrazovanje ključni izazov za punu inkluziju romske i egipćanske zajednice, te da treba djelovati na svim nivoima obrazovanja i staviti fokus na predškolsko obrazovanje.

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore Siniša Bjeković je istakao da su nedostupnost obrazovanja, isključenje sa tržišta rada, socijalna nesigurnost, nedostatak adekvatne infrastrukture stanovanja, nedostupnost zdravstvene zaštite, neregulisan građansko-pravni status, diskriminatorni odnos okruženja sa govorom mržnje i nasiljem karakteristike života romske zajednice i na globalnom planu i u Crnoj Gori.

“Posebno ističem nedostatak empatije prema romskoj zajednici, izražen u pokušaju da se njihov podređeni položaj poredi sa drugim ranjivim grupama. To je pogrešan pristup”, kazao je Bjeković.

Nacionalni koordinator za praćenje sprovođenja Strategije socijalne inkluzije Roma i Egipćana u Crnoj Gori 2021-2025 Sokolj Beganaj je rekao da ovaj datum podsjeća i na dug put koji imaju pred sobom u ostvarivanju punog priznanja i ravnopravnosti za Rome i Egišćane u Crnoj Gori.

“Iako smo postigli određene uspjehe u prethodnom periodu, moramo biti svjesni da su mnoge prepreke i dalje prisutne. Diskriminacija, anticiganizam i siromaštvo i dalje su stvarnost sa kojima se ova populacija svakodnevno suočava. Dok god su ovi fenomeni prisutni, ne možemo govoriti o istinskoj jednakosti”, rekao je Beganaj.

On je kazao da je prošle godine povećan upis romske i egipćanske djece u predškolske ustanove za 45 odsto, učenika koji zavrašavaju osnovnu školu za 32 odsto, srednju školu za 11 odsto, a broj studenata sa četiri na osam studenata godišnje.

Drugo zasijedanje Romskog parlamenta organizuje Odbor za ljudska prava i slobode, u saradnji sa Ministarstvom ljudskih i manjinskih prava i Zaštitnikom ljudskih prava i sloboda Crne Gore, pod pokroviteljstvom predsjednika Skupštine Crne Gore.

Bonus video: