Ibrahimović ide na skup bošnjačkih lidera u Sarajevu

Sve inicijative koje imaju za cilj osnaživanje bošnjačkog naroda u političkom, ekonomskom i društvenom smislu, imaju podršku BS-a, poručuju iz te stranke

11135 pregleda 82 reakcija 69 komentar(a)
“Ramazanski bajram dobra prilika za zajedničko okupljanje”: Ibrahimović, Foto: BORIS PEJOVIC
“Ramazanski bajram dobra prilika za zajedničko okupljanje”: Ibrahimović, Foto: BORIS PEJOVIC

Predsjednik Bošnjačke stranke (BS) Ervin Ibrahimović prisustvovaće u petak, 12. aprila, sastanku političkih predstavnika Bošnjaka cijelog regiona, koji u Sarajevu organizuje ministar spoljnih poslova BiH i čelnik tamošnje partije Narod i pravda (NiP) Elmedin Konaković.

To su “Vijestima” potvrdili iz BS-a, kazavši da je skup planiran u danima velikog praznika, Ramazanskog bajrama, što je, dodaju, “dobra prilika za zajedničko okupljanje”.

“A upravo je jedna od poruka Bajrama zajedništvo”, saopštili su.

Iz BS-a podsjećaju da je u Podgorici krajem marta, na poziv Ibrahimovića, organizovan iftar, kojem je, kažu, prisustvovala većina bošnjačkih lidera iz regiona. Stoga poručuju:

“Sve one inicijative koje imaju za cilj osnaživanje bošnjačkog naroda u političkom, ekonomskom i društvenom smislu, kao i one inicijative koje će doprinijeti da države regiona što prije postanu članice EU i NATO-a, imaju podršku BS-a”.

Konaković je u nedjelju na svom Fejsbuk nalogu napisao da sastanak nije njegova ideja, već da su to predložili “Bošnjaci koji BiH smatraju svojom maticom i od političkog Sarajeva očekuju da ih sve zajedno okupi, a žive i politikom se bave u drugim zemljama regiona”.

“Neki od njih se žestoko ne slažu oko različitih političkih pitanja, a jedinstveni su oko ovog i spremni da na sastanku u Sarajevu sjede jedni do drugih”, naveo je.

Tema sastanka je “Položaj i status Bošnjaka u regiji”.

Kako prenosi sarajevski portal Kliks (klix.ba), na spisku pozvanih su, osim Ibrahimovića, predsjednik Stranke pravde i pomirenja (Srbija) Usame Zukorlić, predsjednik Stranke demokratske akcije Sandžaka Sulejman Ugljanin, predsjednik Socijaldemokratske partije Srbije Rasim Ljajić, predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća (Hrvatska) Armin Hodžić, predsjednik Bošnjačkog demokratskog saveza Makedonije Munir Kolašinac, predsjednik Bošnjačke stranke Kosova Mirzet Džogović, predsjednica Nove demokratske stranke Kosova Emilija Redžepi, predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović...

Poziv su dobili i predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudin Radončić, predsjednik Narodnog evropskog saveza Nermin Ogrešević, predsjednik Stranke za BiH Semir Efendić, predsjednik stranke Naprijed Šemsudin Mehmedović, predsjednik BH Zeleni Sevlid Hurtić i predsjednik Poslovnog savjeta Turske i Crne Gore Bajram Akgul.

Izetbegović je odbio poziv za okupljanje, rekavši da postoji niz razloga za to, a da je osnovni “Konakovićeva vodeća uloga u grupaciji stranaka koja je zbog vlastitih interesa pogazila izbornu volju Bošnjaka, njihovo dostojanstvo i nacionalni interes”.

Na skup neće doći ni predstavnik Stranke za BiH, iz koje su saopštili da neće na sastanak čovjeka koji je “pogazio volju birača”. Očigledno je, dodaju, da je Konakovićev poziv pokušaj kopije “Vaskršnjeg sabora”, koji bi trebalo da se održi 5. i 6. maja u Beogradu i drugim djelovima Srbije, na inicijativu predsjednika te države Aleksandra Vučića.

Konaković tvrdi da je skup dogovoren prije nego se pojavila informacija o “Vaskršnjem saboru”, i da nema nikakve veze s tim okupljanjem.

“Mnogo je važnih identitetskih pitanja. Jezik, religija, tradicija, kultura, obrazovanje, historija i još neke. EU integracije su naš zajednički cilj. Zajedničko političko djelovanje izabranih parlamentaraca jedna je od ideja koje su predložene od kolega... Bošnjaci regiona su politički narod, ogromnog potencijala. Vrijeme je da se taj potencijal usmjeri i artikuliše, a saradnja među nama značajno unaprijedi. Zbog našeg naroda, zbog naše djece, naše bolne historije i naše svijetle budućnosti”, naveo je Konaković.

Vučić: Podržavam skup Bošnjaka, mogu pomoći u organizaciji

Vučić je juče izjavio da nema problema s okupljanjem lidera Bošnjaka, poručivši da je spreman da pomogne organizaciji sastanka, “čak i ako se skup održi u Novom Pazaru ili Beogradu”.

“Kad smo najavili ‘Vaskršnji sabor’ i okupljanje u Beogradu i Srbiji, rekli su da to nije nešto što smije da se dozvoli. Veoma su negativne reakcije stizale iz Sarajeva. Sada su 12. aprila zakazali skup Bošnjaka, i ja to podržavam”, rekao je Vučić, prenosi portal Radio Sarajevo (radiosarajevo.ba).

Vučić je naveo da ne vidi ništa loše u okupljanju Bošnjaka i da nema strah od toga.

“Možda je njihova politika, politika frustracija i kompleksa gdje se plaše okupljanja svih drugih. Za nas su odnosi sa Bošnjacima vrlo važni. Važni, ali ne da nam drže pridike moralne i da se mi sakrijemo u mišju rupu. Mislim da je ključ u saradnji”, poručio je.

Bonus video: