Pisonero Hernandez: EK pomaže Crnoj Gori da u najkraćem roku ispuni privremena mjerila

"U toku je mnogo posla, uz snažnu i jasnu posvećenost vlasti u Podgorici. Kad se postigne odlučujući napredak, Komisija namjerava da izradi nacrt IBAR-a i predstavi ga Savjetu ministara"

18188 pregleda 7 komentar(a)
Pisonero Hernandez, Foto: Shutterstock
Pisonero Hernandez, Foto: Shutterstock

Evropska komisija (EK) blisko sarađuje sa Crnom Gorom kako bi joj pomogla da u najkraćem roku ispuni privremena mjerila za vladavinu prava.

To je danas "Vijestima" kazala portparolka EK Ana Pisonero Hernandez, odgovarajući na pitanja kako EK gleda na to što neki zaključci iz privremenih mjerila neće biti ispunjeni u roku, te da li će to ugroziti dobijanje Izvještaja o procjeni ispunjnosti privremnih mjerila u pregovorima sa EU (IBAR).

Ona navodi da privremena mjerila uključuju, između ostalog, reviziju i usvajanje medijskog zakonodavstva u skladu sa evropskim standardima i zaštitu novinara, usvajanje nove strategije i akcionog plana za reformu pravosuđa i druge neophodne poslove na koje se odnosi izvještaj EK o proširenju za 2023. godinu.

"U toku je mnogo posla, uz snažnu i jasnu posvećenost vlasti u Podgorici. Kad se postigne odlučujući napredak, Komisija namjerava da izradi nacrt IBAR-a i predstavi ga Savjetu ministara", poručila je Pisonero Hernandez.

Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević kazala je u petak da će ove sedmice obavijestiti EK da neki zaključci iz privremenih mjerila neće biti ispunjeni u potpunosti, sa jasnim planom kako će se prema njima odnositi u narednom periodu.

Ona je pred skupštinskim Odborom za evropske integracije pojasnila da se to odnosi na izmjenu člana Ustava kojim se predviđa da ministar pravde ne treba da bude član Sudskog savjeta, izbor predsjednika Vrhovnog suda i Zakon o finansiranju političkih partija.

Bonus video: