Marković: Crna Gora će se uskoro pridružiti Misiji vojne pomoći EU za podršku Ukrajini

To predstavlja još jednu potvrdu naše posvećenosti Ukrajini, kazao je državni sekretar

2707 pregleda 10 komentar(a)
Marković i Gerasimenko, Foto: Ministarstvo odbrane
Marković i Gerasimenko, Foto: Ministarstvo odbrane

Crna Gora će se uskoro pridružiti Misiji vojne pomoći Evropske unije za podršku Ukrajini (EUMAM), najavio je državni sekretar Ministarstva odbrane Marko Marković, tokom sastanka sa ambasadorom Ukrajine Olegom Gerasimenkom.

Rekao je da to predstavlja još jednu potvrdu naše posvećenosti toj zemlji.

EUMAM je u oktobru prošle godine pokrenuo Evropski savjet. Ta misija ima nekoliko aspekata usmjerenih na jačanje vojnih sposobnosti i kapaciteta ukrajinskih oružanih snaga, prvenstveno kroz pružanje lične, kolektivne i specijalističke obuke za ukupno oko 15.000 ukrajinskih vojnika u zemljama Evrope, odnosno kroz nabavku i isporuku Kijevu municije, vojne opreme i raznih borbenih platformi, odnosno održavanje i popravku oštećenih borbenih sredstava.

Marković je ponovio da Crna Gora snažno stoji uz Ukrajinu u njenoj borbi za očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta, kao i slobodu ukrajinskog naroda. Kazao je da se podrška i solidarnost izražavaju ne samo retorički, već i kroz konkretan politički angažman, kao i finansijski i humanitarni doprinos.

Marković je istakao da su na Samitu u Viljnusu saveznice pokazale nedvosmislenu podršku Kijevu na planu evroatlantskih aspiracija, a o čemu svjedoči i uspostavljanje Savjeta NATO - Ukrajina, kao foruma za unapređenje političkog dijaloga i buduće saradnje, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Izrazio je očekivanje da će na Samitu u Vašingtonu biti potvrđena poruka da je Ukrajini mjesto u NATO savezu, kada uslovi to omoguće, naglasivši da je okončanje rata u Ukrajini prioritet cjelokupne međunarodne zajednice.

Ambasador Gerasimenko je zahvalio na pomoći i podršci koju Crna Gora pruža Ukrajini. Na sastanku je zaključeno da je saradnja Crne Gore i Ukrajine, u svjetlu ruske agresije, izuzetno važna, kao i da će Crna Gora nastaviti da, u skladu sa svojim mogućnostima pruža potrebnu pomoć Ukrajini, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: